
Programvaror, precis som exempelvis bilar, kan utvecklas till ett specialintresse. Då ökar vetgirigheten. Det uppstår en lockelse i att förstå något så komplext som en bilmotor eller hur Lightrooms algoritmer arbetar. Förståelsen i sig ger tillfredsställelse, praktiken är inte det enda centrala.
Jag ska berätta något för dig med Lightroom och bildbehandling som specialintresse. Jag ska berätta något du nog inte visste om Lightroomexportens reglage för jpeg-kvalitet.
Den påhittade skalan

När du exporterar bilder från Lightroom väljer du en jpeg-kvalitet mellan 0-100. 100 ger bäst kvalitet. Men i själva verket finns det långt ifrån 100 olika möjligheter; det finns 13.
Skalan verkar vara 0-100 men är egentligen 0-12. Samma skala som när du sparar jpeg-filer i Photoshop. De tretton strecken ovanför reglaget är alltså ingen slump.

Förändringarna inträffar hoppvis
Vad innebär det här? Jo, det innebär till exempel att det inte blir någon skillnad om du ställer in 100 eller 93. Du får exakt samma fil efter exporten. Ingen skillnad mellan 0 och 7. Ingen skillnad mellan 54 och 61. Osv. Så här ser skalornas mappning ut:

Siktar du exempelvis på att minska filstorleken för att göra dina exporterade bilder lite mer webbvänliga behöver du alltså hamna i nästa intervall innan det händer något. 100 eller 95 gör ingen skillnad i filstorlek.
På sätt vis är det lite underligt att Lightrooms ingenjörer har valt att göra det här trixet med skalan. Rent matematiskt finns det inget i jpeg-algoritmen som hindrar fler steg än 13. I Photoshops funktion “spara för webben” är skalan också 1-100, men där finns inga sådana här intervall. Där påverkar varje värde filstorleken på ett unikt sätt.
Onödigt stora filer till ingen nytta
Ok. Nästa sak som kanske förvånar dig:
Det är alltid helt onödigt att exportera bilder med maximal jpeg-kvalitet.
Ovanstående gäller oavsett om bilden ska ut på papper eller skärm. Sänker du från 100 till 80 (eller varför inte 77 som ju är samma sak som 80) kommer du nämligen få dramatiskt mindre filstorlek, utan att du någonsin kan se något tapp i kvalitet med blotta ögat.
“Jo, jag ser skillnad mellan bilder som exporterats med 100 respektive 80”, finns det alltid någon som säger. Och det är sant. Zoomar du in 1000% och jämför pixel för pixel så ser du en skillnad. Men då är det bara av akademiskt intresse och inget som har betydelse i något praktiskt sammanhang.
Om du rör dig på den detaljnivån är det dessutom så att en bild som sparats i 80 ofta kan upplevas bättre än samma bild som sparats i 100! Varför? Jo, den lilla förenklingen jpeg-lagoritmen gör av bilddatan yttrar sig i regel som en lätt brusreducering av originalet.
Här ser du förresten hur snabbt filstorleken avtar i ett typiskt fall när du sänker värdet. 80 ger alltså ungefär hälften så stora filer.

Ett praktiskt test med oväntat resultat
En annan spännande sak med jpeg-kvaliteten är att dess betydelse för utskrifter är gravt överskattad. Inför vår kommande kurs om hur du optimerar dina inställningar för bildleverans gjorde jag och min kollega David Brohede ett litet ovetenskapligt test.
Vi printade sex varianter av en och samma bild i A4-storlek. Pixelmängd och utskriftsupplösning var desamma, men bilderna var sparade med olika jpeg-kvalitet: 0, 20, 40, 60, 80, 100.

Ingen på kontoret lyckades se någon skillnad på bilderna i intervallet 20-100! Vi testade med flera motiv och genomgående var det bara bilden som hade sparats med 0 jpeg-kvalitet som gick att urskilja med blotta ögat. Och då detaljstuderade vi ändå bilderna på ett sätt som du aldrig skulle göra i verkligheten. Med facit i hand gick det möjligen se en liten, liten försämring i bilden som sparats med kvalitet 20.
Personalen på Crimson bekräftade att våra iakttagelser var riktiga. I utskrift är det omöjligt att se skillnad mellan maxkvalitet och häpnadsväckande låga värden. Undantaget är om bilden ska interpoleras upp till större storlek; då kan spår av jpeg-komprimeringen framträda tydligare.
En riktigt klurig utmaning
Dagens tankenöt för dig som betraktar dig som supernörd är följande: För vissa motiv blir filstorleken större och bildkvaliteten bättre när du exporterar med kvaliteten 47 jämfört med 61. Samma sak i Photoshop – 6 ger inte sällan bättre kvalitet än 7. Hur kan det komma sig? Ledning: Chroma subsampling