
Fenomenet rolling shutter, eller rullande slutare som det kanske skulle heta på svenska, kan yttra sig på lite olika sätt men vanligast genom att saker som rör sig snabbt i sidled i din video ser ut att luta lite eller mycket beroende på hastighet.
Varför?
Sättet som sensorn i exempelvis en digital systemkamera fångar in ljus är att den läser av och registrerar ljuset uppifrån och ner över tid. Pixlarna längst ned i bilden registreras alltså med en minimal tidsförskjutning jämfört med de översta, men bilden sparas ju fortfarande som hel enhet.
Om en bil kör förbi kameran snabbt när sensorn börjar registrera en bildruta ovanifrån så hinner den köra en liten bit till innan processen är färdig. I den färdiga bildrutan ser det därför ut som om bilen är lutad bakåt.
När är det ett problem?
Korta svaret: Nästan aldrig.
Långa svaret: Vid snabba rörelser framför kameran, snabba panoreringar, när kameran vibrerar eller vid blixtrande ljus.
Om kameran panoreras snabbt i sidled så reagerar kameran naturligtvis precis som om någonting hade kört förbi snabbt. Raka vertikala linjer kommer lägga sig ner. De som filmar med flygande drönare kan råka ut för en geléaktig bild på grund utav att kameran vibrerar lätt under registreringen av varje bildruta (detta fenomen kallas jello-effekten) och slutligen kan du råka ut för bildrutor där en viss del av bilden är överexponerad vid snabbt blinkande lampor eller blixtar.
Ska jag sluta filma med min DSLR nu?
Nej, som sagt så är det nästan aldrig ett problem och jag tycker att prat om rolling shutter får oproportionerligt mycket utrymme på forum och i marknadsmaterial. Låt dig inte avskräckas av det utan ha det bara i bakhuvudet när du ska filma någon snabb händelse. Om du inte filmar med drönare eller filmar propellrar så kommer du troligtvis knappt märka av effekten. Filma på!