
– Det är den typen av fotografi som jag älskar. Realistiskt surrealistiska bilder som får dig att stanna upp, tänka och beröras, säger Jenny Jacobsson, fotograf, fotokonstnär och lärare på Moderskeppet.
Jennys bilder är sagolika skapelser som triggar igång din fantasi. I kursen Bildberättelser från en förtrollad värld visar hon sitt arbetssätt och lär knepen som gör att bilderna får den där extra touchen av kittlande surrealism.
Kursen är publicerad på Moderskeppet Guld, och där finns också en gratis föreläsning där Jenny delar med sig av sina kunskaper.
Många har inspirerats
En av dem som har låtit sig inspireras av Jennys kreativitet är Ulrika Fransson.
– Jag såg Jennys föreläsning och blev sugen på att försöka skapa en egen bild i samma stil – något magiskt.
Inspirationen var omedelbar och Ulrika ville skapa en bild utifrån något hon redan hade tillgång till. En tur in i barnens lekrum där dotterns prinsessklänning hängde och idén var född.
– En prinsessa med magiska krafter!
Kamera och stativ plockades fram. Ulrika förklarade idén för sin dotter som gärna ställde upp som modell. Hon tog på sig sin prinsessklänning och agerade glatt som en lite förvånad, förtrollande prinsessa framför kameran.
– Först tog jag en ursprungsbild på henne i rummet. Sen togs ett antal bilder där vi höll upp olika leksaker på olika ställen.
Maskning i Photoshop
Därefter var det dags för Photoshop, ett program som Ulrika jobbat med från och till under tio år, i höstas fördjupade hon sina kunskaper när hon gick distanskursen i Digital bildbehandling.
– I datorn maskades leksakerna ut så noga jag bara kunde, och sedan lades de på ursprungsbilden.
Färger och kontrast justerades, och skärpa lades på.
– För att förstärka den magiska känslan i bilden lade jag slutligen på lite bling-bling runt trollspöet.
Realism som mål
Arbetet med bilden pågick under någon veckas tid, några timmar varje kväll. Det tar tid att skapa montage.
– Maskningen av alla leksaker var det som var knepigast och tog allra längst tid. Jag ville verkligen att det skulle se äkta ut, det skulle inte gå att se att det inte var på riktigt. Det var målet.
Och slutresultatet, det blev verkligen magiskt!

Planera och ta kontroll
Den teknik som Jenny Jacobsson använder sig av och lär ut bygger inte på att du ska bli expert på Photoshop, utan mer på planering och kontroll.
– Istället för att fotografera en händelse precis som den är, visar jag hur du kan ta kommando och bygga en fantasifull bild.
Det är inte effekterna i sig som är det väsentliga. Det är berättelsen i bilden som är det centrala.
En som också använder sig av den här tekniken är fotograf Håkan Brattlöf. När han skapade sitt verk Music While Working hade han en klar tanke om vad bilden skulle visa och berätta.

– Bilden är en hyllning till kvinna, som i alla tider fått slita och släpa i så väl sitt arbete – ofta med lägre lön än männen – som i allt hushållsarbete där kvinnan fortfarande tar största ansvaret.
Från idé till färdig bild

Idén till bilden föddes när Håkan såg en bonde plöja med sin traktor. Han mindes sin morbror som plöjde med häst, och funderade; Hur skulle det se ut om det var tvärtom?
– Efter några veckor hade jag bilden ganska klar för mig.
Nu började det verkligt kluriga arbetet: att hitta rekvisita.
– Jag hittade två klänningar i second-handbutiker. Trumpeten lånade jag från musikskolan. Handplogen hade en kompis till mig hittat hos en bonde. Två hästhuvuden av gummi inköptes.
Familjen fick stå modell
– Min särbo skulle få dra plogen. De andra är mina söner, som under milt hot och övertalning fick ikläda sig kostym samt klänning.
Platsen hade Håkan rekat tidigare i veckan. Det är en gammal badplats som har mörk sand, och ett litet skogsparti i bakgrunden.
– Av enkel anledning är bilden tagen en sommarkväll, när alla badgästerna åkt hem.
Efter plåtningen blev det en trevlig grillkväll på stranden. Det mesta av bilden skapades där och då, i kameran.
– Jag har justerat nyanserna på klänningarna, så att de fick samma färgton. Så vinklade jag upp ena hästhuvudet en aning, samt gjorde lite kloningsjobb för att ta bort skräp från marken.
Det sista Håkan gjorde var att lägga på en textur från en krackelerad plåtdörr. Han är nöjd med slutresultatet. Den färdiga bilden fick hänga några månader på höstsalongen på Fotografiska.
Lär dig skapa magi
Är du inspirerad av bilderna, och nyfiken på hur man gör? Du som är guldmedlem kan se Jenny Jacobssons videokurs Bildberättelser från en förtrollad värld. Läs mer om hur du blir medlem.