
I veckan bläddrade jag i ett gammalt nummer av en stor svensk fototidning. Mest intresserad var jag av intervjun med djurfotografen Steve Bloom.
En bild som Bloom brukar betrakta som startskottet på hans karriär fanns med i reportaget – Schimpansen i regnet. Jag har sett den förut, men aldrig granskat den särskilt noga.

Yrkesskadad som jag är tittade jag mer på regnet än den vackra primaten. Att fånga regn på det där sättet brukar sällan låta sig göras med kameran. Även om bildtexten i tidningen hävdar: ”Balansen mellan att bibehålla djurets pose och få regndropparna att framstå tydligt med en lätt slöjning har här prickats helt perfekt med en slutartid på 1/30 sekund.”
Ett digitalt regn
Efter att ha pressat tidningen mot näsan ett tag såg jag att regndropparna upprepade sig om och om igen. Ett solklart fall av Photoshop-regn alltså. Det kan förstås ändå ha regnat på riktigt också (även om man blir lite fundersam när schimpansen känns rätt torr).

Några exempel, men det finns många fler att hitta.
Ingen klassisk bedragare
Nu är det här inte den stora skandal det hade kunnat vara. Bloom är nämligen väldigt ovanlig i sin genre och hymlar inte en sekund med att han retuscherar och bearbetar sina bilder. Under bilden i tidningen finns också mycket riktigt citatet:
Jag sticker inte under stol med att jag som konstnär retuscherar…
Men det här är förstås ändå kontroversiellt eftersom många som betraktar naturbilder ser ett stort värde i det autentiska. Bloom tycks dock ta det med ro och brukar säga att han är mer intresserad av själva budskapet som hans bilder kan förmedla.
Det låter ju sympatiskt, men det finns också saker som pekar på att Bloom har insett det förståndiga i att vara öppen med sina tricks först på senare tid. Enligt en väldigt gammal artikel i norska Aftonposten sade han tidigare att allt i hans bilder var äkta och att han bara gjorde små justeringar av ljus och färg.
Vad tycker du? Känns bilden annorlunda för dig när du får veta att regnet är digitalt? Eller spelar det ingen roll?
Lästips: En annan naturfotograf råkade i blåsväder när det visade sig att hans zebror var lite för lika varandra.