
Drömmer du om att få ge ut din egen kokbok?
Då tycker jag att det är dags att gå från dröm till verklighet. Jag har själv skapat flera egna kokböcker, trots att jag varken är en bloggstjärna, kock eller tv-kändis.
Böckerna finns inte hos något förlag, och de går inte att köpa. Men de finns i bokhyllan hos mig själv, min familj och mina vänner. Och jag är otroligt stolt och glad över dem.
Fokusera på innehållet
Flera av böckerna har jag skapat med hjälp av färdiga kokboksmallar från Blurb och Photobox. På så sätt har jag inte behövt tänka så mycket på layout och formgivning. Istället har jag kunnat fokusera på kokböckernas innehåll.

Sä här ser Blurbs kokboksmall ut i redigeringsverktyget Book Wright
När ett bokförlag ger ut en kokbok har en mängd experter varit inblandade i processen. Fotografer, redaktörer, formgivare, matstylister, korrekturläsare med flera. När du skapar en bok själv har du alla roller. Slutresultatet kommer kanske inte bli lika snyggt som proffsens. Men det kommer bli personligt. Så värna om den hembakta känslan i din kokbok.
Gör din bok personlig
Fyll boken med personliga texter och välj personliga bilder, de behöver inte bara vara på mat. Att kombinera recept med matminnen, egna tipsrutor och anekdoter gör dem bara trevligare att läsa. Speciellt när du skriver kokboken för dig själv, dina vänner och din familj.
Även om du skapar din kokbok utifrån en färdig mall så går det smidigt att anpassa den efter egna behov
Det absolut bästa med att skapa egna kokböcker är att du får göra dem precis hur du vill. Om vad du vill.
Jag har skapat en kokbok med glassrecept inspirerade av Depeche Mode. Bara för att jag gillar glass och Depeche Mode. I en annan samlade jag de populäraste glassrecepten från min nu vilande glassblogg.

Det går bra att ändra i fotoboksmallarna och anpassa dem efter eget behov.
Jag har också skapat en bok med Halloweentema där jag blandat bilder från familjens halloweenfirande med recept på läskigt godis, pumppaj, pyssel och korta skräckisar.
Gör ett lagom stort projekt
Tricket för att få en kokbok i mål är att du gör den lagom stor. Jag brukar personligen sätta en maxgräns på 50 sidor.
När jag skulle skapa min första kokbok tänkte jag den som en ambitiös kokboksbibel med släktens samlade recept. Projektet ligger fortfarande oavslutat på mitt skrivbord.
Bättre har det gått med mina avgränsade projekt. Som glassböckerna med tydligt tema, eller den lilla bok som bara innehåller gamla släktrecept på kakor och bakverk.
Två kokboksmallar jag använder

Blurb. Du laddar ner programvaran Book Wright och installerar på din dator. Windows eller Mac. Kokboksmallen måste du ladda ner och installera separat. Mallen är värd det lilla extra besväret. Den är snygg och enkel att arbeta med. Programvara och kundsupport är på engelska

Redigering inne i Photobox kokboksmall
Photobox. Du loggar in på sidan och arbetar direkt i din webbläsare. Kräver att du sitter vid dator med internetuppkoppling. Fotoboksmallen finns i två versioner, en modern och en traditionell. Du kan lätt anpassa mallarna efter egen smak. Programvara och kundsupport är på svenska.