
I samma stund som du skapar något blir det automatiskt skyddat av upphovsrätten. Vare sig det är en bild du har fotograferat, en illustration du har ritat eller en novell du har skrivit. Du har rätten att bestämma om och hur ditt verk ska användas av andra. Det är en himla bra grej.
Vill du använda någon annans verk måste du därmed fråga upphovsmannen.
Du kanske vill använda någons snygga bild i ett blogginlägg eller spela upp en peppig låt av en viss artist i ett av dina YouTube-klipp.
Det är just i den stunden det kan bli lite krångligt. Du måste först och främst få tag i personen som har skapat verket. Sedan måste det redas ut om och hur du i så fall får använda verket. En inte alltid så enkel uppgift. Det kan vara en lång resa till mål. Om du ens kommer i mål. Det är svårt att veta på förhand.
CC ger tillstånd i förväg
2001 bestämde sig några amerikanska jurister för att det borde bli enklare att sprida sina verk. Det borde inte vara så förbaskat omständigt och snårigt. Varken för den som vill sprida eller för den som vill använda verket.
De funderade och klurade. Skulle man kunna ha licenser som redan i förväg och under vissa villkor godkänner användning av ett verk? Klart man kan! Creative Commons, med sina sex olika licenser, föddes och lever än idag.
En Creative Commons-licens ger användaren möjlighet att diktera villkoren för hur andra kan utnyttja ensamrätterna till verket, till exempel rätten att kopiera verket, skapa bearbetningar, sprida verket och/eller tjäna pengar på verket.
Från Copyright – Copyleft av Mathias Klang
Både du och jag kan licensiera exempelvis bilder, musik, texter och filmer under Creative Commons, också kallat CC. Och vi kan dessutom använda andras licensierade verk. Det är ett verktyg för oss alla!
Upphovsrätten och CC
Creative Commons eliminerar eller ändrar inte på upphovsrätten, utan är en smart påbyggnad som just förenklar spridandet och användandet av verk.
Tänk så här: Upphovsrätten berättar för dig vad du inte får göra med andras verk, medan Creative Commons berättar vad du får göra med tillstånd från upphovsmannen.
Upphovmannen sätter upp villkor för hur verket får användas; Får andra använda det i kommersiellt syfte? Får andra bearbeta verket i sin tur?
Användaren slipper i sin tur kontakta den som har skapat verket och är samtidigt trygg i hur verket får användas.
Creative Commons växer
Det som startade som en idé i USA har nu spritt sig och används över hela världen. Det är rätt coolt och framförallt riktigt bra för alla som vill sprida sitt skapande på ett friare och smidigare sätt.
I Sverige har Creative Commons funnits sedan 2005 och den ideella organisationen hjälper dig att licensiera dina egna verk, samt hitta andras verk som du kan använda.