
Vi skriver många tips. Det här är vår långa guide till nyanställda som ska bemästra hantverket. Är du lärare eller skribent som skapar guider eller handböcker hittar du säkert något värdefullt.
Ett tips är en liten fraktion av kunskap. En viktig beståndsdel i skrivna instruktioner.
Du kan se tipset som en nyckel. Kort och effektivt öppnar det upp vägen framåt för den som behöver.
Texten ska vara så kort som möjligt utan att tappa sitt värde. Jag brukar klargöra vad som är ett tips genom att jämföra det med dess längre syskon.

Tips är korta och tar upp en sak. I tryck finns de ofta som kompletterande innehåll på sidor i form av en tipsruta. I sidokolumner eller i sidans nederdel.
Recept är steg-för-steg-instruktioner och fyller ofta en hel sida. Kanske två om det behövs en stor bild för att illustrera. Precis som ett mat-recept.
Artiklar har ett tema och sträcker sig över flera sidor. Det kan vara en längre text eller flera recept efter varandra (inom temat). Skolor och Guider i fototidningar är exempel på det (Se xempel som PDF).
Handböcker är omfattande sammanställningar om ett ämne. Uppbyggda som böcker med kapitel och avsnitt. De kan vara en serie sammanvävda recept omringade av korta tips. Scott Kelbys böcker är exempel på det.
Tips kan placeras överallt i en layout
Ett tips kan stå för sig själv, och kan också ingå i samlingar av mängder av tips. Det kan vara lösryckt ur sitt sammanhang eller grupperat med liknande tips. Exempel:
- En artikel i en fototidning innehåller tre uppslag. I botten av uppslagen finns tre små korta extratips i rutor.
- Ett magasin innehåller varje månad en sida med lite käckt layoutade tips.
- På en webbplats publiceras ett tips varje dag. Ibland länkas de ihop i serier där dagens tips hänvisar till gårdagens och förbereder för morgondagens.

Till vänster: En artikel jag skrev för tidningen Kamera & Bild. Ett bonustips finns i en fristående textruta. Till höger: En sida med tre tips.
Layoutare gillar att ha tillgång till bonustips. Då kan en sida kompletteras med ett extra blickfång och ingång till artikeln. Eller så stryks tipset om huvudtexten tar för stor plats. Jag har skrivit många tips som inte har fått plats. Därför sparar jag alltid alla skrivna tips i ett eget samlingsdokument (där även publicerade tips får plats – samma tips kan fungera flera gånger.)
Förmedla tips
Du kan förmedla ett tips på två sätt, och du bör inte blanda dessa i samma publiceringskanal:
1. Kollegor emellan
Här byts tipsen mellan två personer med samma kunskapsnivå, eller åtminstone samma uppsättning referenspunkter och ramar. Det enda som skiljer tipsgivaren från läsaren är just kunskapen i själva tipset. Givaren vet något som inte läsaren gör och berättar det.
Detta är en perfekt modell i slutna forum och grupper.
2. Mästare till lärling
Här kan du som tipsgivare mycket mer och läsaren är på en lägre nivå än dig. Tipset är bara en byggsten i mängden för läsaren ska nå din nivå.
Detta är det vanligaste förmedlandet i magasin och på webbplatser.
Tipsets fyra kategorier
Det finns fyra dominerande kategorier av tips. Fokusera på en kategori för att förenkla när du skriver. Det är även lättare att brainstorma fram nya tips genom att fundera på en kategori i taget.

Typisk så kallad ”plocksida” i ett magasin. Ofta är det prylnyheter men det är även vanligt att samla tips med ett gemensamt tema som problemlösande eller tidsbesparande.
1. Problemlösande tips
Användaren har ett problem som förhindrar utförandet av en uppgift. Genom tipset öppnas möjligheten att lösa problemet. Tipset behöver inte vara hela lösningen, utan räcker om det är nyckeln som öppnar upp första steget till lösningen.
- Ex: Sluta leta – Hitta handtagen för Omforma fritt.
- Ex: Få inte slut på steg i Händelser, så ökar du antalet.
Problemlösande tips är vanliga i handböcker och finns många gånger samlade i slutet på ett kapitel.
2. Tidsbesparande tips
Det finns alltid snabbare sätt att utföra en uppgift. Det tidsbesparande tipset pekar ut genvägar. Det kan mycket väl göra en enkel process mer avancerad, men om det finns tid att tjäna är det ändå av relevans för läsaren.
Även här finns det tillfällen när hela genvägen inte behöver beskrivas, eftersom startpunkten är det mest relevanta.
- Ex: Kopiera lagermasker enkelt så slipper du onödigt jobb.
- Ex: Spara dina kurvor så du kan glömma bort dem.
Tidsbesparande tips är perfekta som instick i artiklar eller i döda utrymmen i en layout. Den vanliga metoden är förklarat i huvudutrymmet och det tidsbesparande versionen ligger som ett kompletterande tips bredvid.
3. Förenklande tips
Ju mer avancerat ett program är, och ju mer fragmentariskt läsaren ha lärt sig det, desto större är chansen att hon inte använder programmet på enklast möjliga sätt. Vissa steg kan skalas bort från en process, medan andra kan bytas ut.
Det förenklande tipset kan ta längre tid att utföra men vara lättare att minnas och utföra för läsaren.
Ett förenklande tips kan vara svårsålt. Attraktionskraften är låg. Det gäller därför att lyfta fram det som just ”enklare”.
4. Estetiskt eller kvalitetsmässigt tips
Tips kan finnas för att ge ett bättre slutresultat. Det leder läsaren till ett snyggare resultat genom att ersätta delar eller hela processen med något som är snyggare eller smartare.
- Ex: Gör runda hörn (estetiskt).
- Ex: Minska brus och gör dina mobilbilder bättre (kvalitetsmässigt).
Populära tips kan även knytas till “proffsens metoder”. Läsaren strävar ofta efter att arbeta på en yrkesskickligt högre nivå.
Tipsets anatomi
Tips har sällan obegränsat med utrymme. Det gäller att vara ekonomisk med orden. Trots det bör tipset följa en modell där själva instruktion är inbakad i en kappa av intresseväckande meningar och motiveringar.

Tips kan vara komplement till en huvudtext eller stå för sig själv. Det avgör dina möjligheter att använda många ord. Och det avgör hur tipset avslutas.
1. Rubriken
En rubrik används inte bara i samband med tipset i sig. Den används även för att leda läsaren till själva tipset från andra ställen. I innehållsförteckningar, register, på Facebook och länksidor.
Rubriken får därför inte kännas tveksam eller osäker. Dess syfte är att hjälpa läsaren hitta rätt tips. Den svarar på om resten av tipset löser de problem hon har. Eller ger de svar på de önskemål om mer skicklighet hon söker. Rubriken behöver inte vara fyndig.
Var inte rädd för att ha en längre rubrik. Om någon annan layoutar kan du erbjuda en kort och en lång version.
I rubriken möter du läsarens förtroende. Du är inte en kvällstidning som lovar något du inte håller. “Världens bästa tips för mer skärpa” får ju inte vara ett värdelöst knep.
Tänk på att använda nyckelord som innehåller det läsaren letar efter. Minst ett av orden måste vara rejält bekant.
2. Motivering
Ett tips behöver ett existensberättigande. Du kan inte ge tipset utan att motivera varför. Minnesavtrycket av tipset blir större när det är motiverat. Om läsaren i en framtid ställer sig en fråga som på ett eller annat sätt rimmar med motiveringen ökar chansen att hon antingen:
- Minns tipset och dess utförande, eller
- Minns var hon läste tipset och kan söka upp det igen.
Här kommer även en form av exkludering in. Tipset kanske inte är för alla. Även om rubriken har lockat in så vill du inte att någon ska försöka begripa det om hon inte är mogen för det kunskapsmässigt.
Det finns en mängd sätt att motivera på och det är egentligen väldigt öppet. Utgå från vilken av de fyra stilarna du har på tipset. Skulle det lösa ett problem eller vara snabbare, enklare, snyggare? För formuleringen kan du sedan använda några av följande modeller:
Som en fråga. Genom att försöka upprepa en tänkt fråga läsaren kan ha haft skapar du en igenkännings-situation. Du kan använda även använda frågan för att isolera tipset till rätt läsare. Ex: Behöver du nollställa ett reglage?
Som ett svar på en inbyggd fråga. Du kan baka in en fråga i en form av tänkt svar. Precis som du skulle upprepat en fråga om du gav ett svar framför en publik som inte hörde frågan. Ex: Om du har klantat dig i en dialogruta behöver du inte trycka avbryt och börja om.
Som ett påstående. Ibland måste du bara påstå en sak. Din status får garantera att det är värt att läsa tipset. Ex: Ibland kan du behöva ha en mask till flera lager samtidigt. Det är busenkelt att fixa!
Som en reflektion. Du kan ge känslan av personlighet genom att det känns som om du funderat över en sak och sedan valt att tipsa om den. Ex: Ett enkelt och trevligt trick som jag gillar är att lägga en textur på en text.
Berättelser. Du kan skapa en form av berättelse. Något som anknyter det du ska tipsa om till en personlig upplevelse. Ex: Jag fotade mycket med min mobil när jag var i London men de mörka bilderna blev sjukt brusiga. Det går dock att minska bruset märkbart med Photoshop.
3. Tipset
Tipset i sig måste vara en glasklar instruktion. Det måste vara skrivet med du och jag. Vi gör inte tipset tillsammans. Aldrig man.
- Ex: Jag gillar blått. Du kan klicka på knappen för att åstadkomma det.
Det går även att undvika formen genom att ha jag och du underförstått.
- Ex: Blått är snyggt. Klicka på knappen för att åstadkomma det.
4. Sammanfattning
När du har längre utrymme, exempelvis online och på samlings-sidor, ska du utnyttja det till en sammanfattning. Trots att användaren kanske bara har läst två till tre meningar sedan motiveringen. Det som tog dig några få sekunder att läsa kan ha tagit läsaren flera minuter att smälta och eventuellt testa. Sammanfattningen låser in kunskapen.
Här är chansen att skina på den belöning som nu finns att hämta. Tipsens fyra stilar är perfekta utgångspunkter. Är livet nu mer…
- Problemfritt
- Snabbare
- Enklare
- Snyggare
Det enklaste är helt enkelt att upprepa, med variation, motiveringen till tipset. Ju längre avståndet är mellan motivering och sammanfattning ju mer repetitiv kan du vara. Är det för nära behöver du variera språket.
5. Addera ett Ps
Om tipset är helt fristående, dvs inte existerar som komplement till en annan huvudtext, kan du förgylla med ett Ps.
Briljera lite och används glimten i ögat för avsluta tipset. Du behöver inte skriva “ps” men effekten ska vara sådan. Tanken med denna del är att krydda tipset och på så sätt göra det dubbelt så starkt.
- Förresten, visste du att…
- En sak till, om du…
- När du ändå håller på, pröva att…
När du har läst alla råd
När du läst allt är det dags att glömma bort det ett tag. För egentligen är tipset bara en textversion av en fysisk händelse. Tänk dig:
Du tittar upp från datorn när du hör Olof för andra gången irriterat muttra “Jävla, Photoshop.” I dina tofflor hasar du de åtta stegen till hans arbetsplats. Olof lyfter blicken, fortfarande irriterad men ändå lättad över att just du dyker upp. Inga artighetsfraser byts. Istället öppnar Olof diskussionen genom att säga “Hur fan får du över lagerpanelen på vänsterskärmen? Jag hittar det inte nånstans.”
Du ler lugnande och säger: “Ta tag i själva panelen och dra över till andra skärmen, men du måste dra tillräckligt långt ut från ytan, annars kommer de automatiskt att sugas tillbaka.”
“Aha, schysst!” Säger Olof. Du tillägger då “Jag brukar köra Infopanelen på den extra skärmen, det hjälper. Ja, just det, du kan även ta bort alla panelen tillfälligt med Shift och Tab.”
Kan du se den situationen framför dig? Då kan du skriva ett tips.