
Att "skanna" ett dia för webb-bruk går enkelt med valfri kamera och en mobiltelefon som ljusbord.
Nöden har ingen lag heter det ju. I går var en sådan situation, jag ville rätt bråttom ”skanna” ett dia för att visa Lucia 1977. Blotta tanken på att koppla in diaskannern, och låta de grå håren växa ut under den mödosamma skanningen, gjorde att jag valde en annan väg.

En stjärngosse 1977 ser precis ut som en 2016, men med utsvängda plyschbyxor.
Snabbmetod
- Lägg diabilden på telefonens skärm och tänd skärmen helt i vitt, med exempelvis den här appen för iOS eller den här för Android.
- Fota av med valfri kamera.
- Ladda in i datorn och beskär. Klart!

Öppna bilden i valfritt program och beskär den
Nackelar med metoden?
Men, säger du. Det här måste väl ändå ha någon nackdel? Så enkelt kan inte livet vara? Nja, egentligen är det faktiskt otroligt smidigt men bara för webb-bruk. Två saker:
Mycket beskärs bort utan makro
Att fotografera en halvmeter från ett dia på 3,5 cm betyder att 90% av ytan måste skäras bort. Så även med 25 megapixel har du bara en futtig webb-bild på 600 pixlar kvar. Men, det bör räcka för Facebook.

Det är mycket som beskärs bort.
Om du har ett objektiv med en närgräns som är kort (du kan hålla kameran nära det du fotograferar och skärpan låser sig ändå) är det bättre. De kallas makro-objektiv. Då kommer du närmare.
Skärmens rastermönster syns med makro
Om du lyckas fota riktigt nära med hjälp av ett makroobjektiv har telefonen (som i detta fall agerar ljusbord) en nackdel.
Mobiltelefonens pixelmönster skiner igenom och syns i högupplösta versioner.

Nackdelen är att mobilens pixelmönster skiner igenom.
Det syns dock inte om du laddar upp bilden och visar den på Facebook, din blogg eller i ett bildspel. När du förminskar massvis av megapixlar försvinner rastermönstret.
Rent praktiskt kan du undvika detta genom att skapa ett avstånd mellan skärmen och diabilden – stöd exempelvis diabilden på vita Legobitar. Har du ett fönster mot en grå himmel fungerar det också.

Håll diabilden mot ett fönster där bakgrunden är en grå himmel.
Så om du ska fota dia ofta bör du investera i ett billigt ljusbord som är bättre ljuskälla. Plus att du då kan använda mobilen för att fota av bilden istället…
Här är för övrigt en film som visar en mer ambitiös avfotograferingsmiljö.
Lär dig fota av dia och negativ
Vår lärare Gustaf Hellsing lär dig mer om hur du går tillväga för att fota av dina dia och negativ. Se en kortare föreläsning om du är nyfiken på hur det går till, och hela hans kurs om du vill ha en ordentlig guidning.
Är du kluven till om skanning eller avfotografering är det du ska välja? Läs vårt inlägg som reder i vilken metod som är bäst.