Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 739

Lek med freelensing

$
0
0

Här är en spännande fototeknik för dig som är modig, lekfull och gillar oskärpa. Du behöver en digital systemkamera, ett objektiv och lite tålamod.

Freelensing är en metod för att skapa vackra bilder med en härlig oskärpa. Genom att koppla loss objektivet från kamerahuset och vinkla det fritt med din hand så hittar du det som ska vara i fokus.

Resten av bilden får en spännande oskärpa som blir helt annorlunda från att justera skärpedjupet i en bild. Mer likt en Tilt shift-känsla.

Freelensing

Detta behöver du

  • En digital systemkamera med utbytbart objektiv.
  • Ett objektiv på 50mm eller längre brännvidd.
  • En portion tålamod.

Så gör du

Börja med att ställa in kamerans exponering i manuellt läge eftersom autoläget inte fungerar när objektivet väl är frånkopplat från kamerahuset.

Växla över till manuell fokus och ställ in så att objektivet fokuserar på oändligheten.

Frikopplat objektiv som vinklas åt höger eller vänster, upp eller ner.

När allt är inställt kopplar du loss objektivet från kamerahuset och håller det i ett stadigt grepp tätt intill kamerahuset.

Nu vinklar du objektivet försiktigt i olika vinklar och ser hur fokus förändras. Här är det övning som gäller. Det är inte lätt att hitta fokus. Jag själv har fortfarande svårt att hitta rätt.

Ett tips är att slå på LiveView så att du ser vad som händer på kamerans display istället för i sökaren. Det blir mycket enklare!

Var försiktig!

FötterAtt freelensa betyder att du kan skapa spännande bilder (efter en del övning). Det betyder också att du lätt kan få in smuts på sensorn eftersom du har öppna glipor.

Så freelensa inte om du absolut inte vill få in skit och är pedantisk när det gäller din kamera.

Var dessutom försiktig när du handhåller objektivet så att du inte stöter till sensorn eller spegeln. Håll också ett stadigt grepp så att du inte tappar ditt objektiv. Det är inte skoj med en sprucken lins. Ta det lugnt.

David Brodhede ger freelensing-tips

David BrohedeFreelensing är lite vågat men samtidigt otroligt roligt! Vår lärare David Brohede hörde av sig till mig om att han också experimenterar mycket med freelensing.

– Freelensing är för mig ett sätt att få in lite slump, lite oskärpa och mycket känsla i bilderna. Det funkar utmärkt som medicin när du är trött på den perfekta skärpan du får med dyra proffsobjektiv och istället vill pröva något nytt.

Att freelensa passar särskilt bra när du har motiv som är på medellånga och långa avstånd från kameran.

Effekten du får med lutat skärpeplan och den ovanliga oskärpan blir extra tydlig när motivet är en bit bort, eftersom du då får störst skillnad jämfört med ”vanlig” fotografering.

Freelensing

Jag brukar freelensa när jag vill få en drömsk känsla i bilden, eller lägga fokus på något specifikt. Porträtt och landskapsbilder med sagofeeling är det som jag mest brukar använda freelensing till. Brudpar brukar också uppskatta den speciella känslan i dessa bilder.

Freelensat porträtt

Fixa skärpan

Att få skärpan där du vill ha den är det trixiga med freelensing. Det finns en enkel logik, men eftersom det handlar om så små rörelser när du justerar så kan det ändå vara klurigt, och kräva en del övning.

Tänk såhär: Du har framför allt två faktorer att justera. De är:

  1. Fokusavstånd
  2. Tilt (lutning av objektivet)
Freelensing

Fokusavstånd

Linsen längre ut = skärpan närmare kameran.

Om du har motivet nära kameran, behöver du röra objektivet längre ifrån kameran. Om du har en vanlig optik (fast 50mm funkar bra), kan du får svårt att fokusera på långa avstånd.

Då underlättar det att montera bort bländarringen på objektivet, för att kunna komma närmare kameran med objektivet. Akta bara så du inte kommer åt spegeln med optikens bakre lins, när du vill fokusera långt bort.

FokusavståndTiltande

Linsen lutad nedåt = skärpeplanet lutas ännu mera nedåt.

Detta är magin med freelensing. Genom att luta optiken uppåt, så kan du få upplevelsen av ett närmast onaturligt kort skärpedjup i ett landskap. På samma sätt kan du luta skärpeplanet nedåt och få skärpeplanet parallellt med marken.

När du håller objektivet är det alltså dessa två rörelser du behöver hålla koll på. Hur långt ut från kameran håller du optiken, och hur mycket lutar du den? Med en del övning kan du få fantastiska bilder. Lek, testa och se vad du får!

Freelensing

Ps. Kolla in gruppen Freelensing på Flickr. Här finns många tjusiga freelense-bilder att få inspiration ifrån.

Freelensa video

Det går precis lika bra att freelensa när du filmar. Det kan du se i det korta klippet ovan.

Det bästa är att öva på stillbilder först, så att tekniken verkligen sitter. När du sedan ska göra samma sak i rörlig bild ska du välja ett motiv som står stilla. Det är garanterat lättare att få in knixet då.

Taxen Otto i gröngräset var alltså inte bästa övningsobjektet ;)

Bli vän med din kamera

Vill du bli en bättre fotograf och lära känna din systemkamera? I en medlemskurs visar David Brohede hur du praktiskt ska tänka kring bländaren och kamerans övriga inställningar, för att få ett bättre resultat när du plåtar människor, djur och miljöer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 739

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!