
Illustratören Maja Larsson ger tips på verktyg som gör ditt tecknande digitalt och spridbart.
Maja Larsson är illustratören och graphic recordern som i våra kurser visar hur du kan använda tecknandet för att kommunicera.
Vare sig du ska göra en presentation för en kund eller skapa visuella mötesanteckningar att dela med kollegor.
Otroligt inspirerande! Särskilt för mig som ritade mycket förr, men som tyvärr har tappat bort det någonstans längs vägen.
Gör tecknandet digitalt och spridbart
Självklart kan man börja enkelt med papper och penna. Men ett ritark känns många gånger knixigt att sprida till andra. Det är där de digitala verktygen kommer in och förenklar.
När Maja själv tecknar i sitt arbete (och i sin senaste kurs) använder hon en iPad Pro 13” med en ApplePencil i den mångsidiga appen Procreate.

– ApplePencil är enligt mig i en klass helt för sig! Marknadens absolut bästa penna just nu.
Den är tryckkänslig och fungerar i alla lägen. Och det gör ingenting om du nuddar iPaden med din hand samtidigt som du ritar. Appen Procreate använder sig nämligen bara av informationen från pennan. Riktigt skönt!
Det finns såklart andra pennor och appar som du kan använda i ditt eget skapande. Jag bad därför om Majas bästa tips till dig som vill komma igång med att rita på din iPad eller Android-platta. Här är de.
Ritappar
Paper fifty-three
Finns för iOS. Om du är ute efter en app där du både kan skriva på tangentbord och rita enklare bilder samt organisera – då ska du kolla in Paper. Det är en bra projektorganisatör som ger bra överblick.
Jag gör mötesanteckningar samt storyboards i Paper fifty-three. Den är också smart för mina toto-listor och min arbetsplanering.
Du kan zooma i det du ritar, men några lager har jag tyvärr inte hittat. Så ska jag göra skarpare bildproduktion använder jag hellre en mer avancerad app även om verktygen, pennorna och penslarna i Paper är himla trevliga att arbeta med.
Bamboo Paper
Finns för iOS och Android. Bamboo Papers ritapp har jag använt en del för att ta fram mood boards, skissa idéer samt som projekthanterare. Här kan du organisera ditt arbete genom att skapa anteckningsblock i olika färger.
Appen är begränsad i gratisversionen och kräver en hel del köp när du kommit igång för att den ska bli rolig att arbeta i. Men gillar du tanken med anteckningsböcker för olika projekt, ja då kan du ju alltid ta en titt i gratisversionen.
Jag skulle säga ett detta mer är en anteckningsapp du kan rita i – än en ren ritapp.
Autodesk Sketchbook
Finns för iOS och Android. Autodesk Sketchbook har ett enkelt gränssnitt där du har de viktigaste inställningarna mycket lättåtkomliga i kanten av ritarket.
Med ett klick får du bort alla verktygspaletter och har hela ritytan ren att arbeta på – det gillar jag mycket!
Funktioner så som zoom och lager finns, vilket är ett plus Du kan också rita med spegeleffekt. Säg att du ska rita en fjäril, då kan du rita fjärilens ena sida och automatisk skapar appen en identisk med spegelvänd linje.
Autodesk finns också som program till din dator.
Adobe Draw och Adobe Sketch
Finns för iOS och Android. Man kan säga att Adobe Draw och Adobe Sketch är Adobe Illustrator och Adobe Photoshop för iPad. Appar som finns för den mer vana bildskaparen.
Det fina här är arbetsgången. Jag har ett Creative Cloud medlemskap där jag prenumererar på programmen. Det här möjliggör för mig att arbeta flexibelt.
Jag kan sitta på en stubbe i skogen och rita grunden. För att sen gå hem till ateljén och öppna Illustrator och så är mina skisser från skogen direkt där i programmet på datorn.
Det är sannerligen en rolig tid för en bildskapare!
Pennor
Förutom min Apple Pencil har jag alltid en enkel stylus från Wacom med mig när jag är ute på jobb och tecknar live. Den är min trygghet ifall tekniken inte vill sig.

Stylusen har en gummi-nib och kräver varken bluetooth eller laddning. Den ligger fint i handen och udden har bra stuns.
Det fina är att den bara kostade runt 300 kr när jag köpte den och fungerar fortfarande bra efter många år!
Du kan också välja en mer avancerad stylus med spetsig udd, vilket ger bättre precision än min enkla stylus med gummi-nib. Wacom har en uppsjö av olika varianter.

Alla gillar olika, så jag rekommenderar att du går till en butik och testar pennor innan du bestämmer dig.
Hur känns pennan mot skärmen? Har appen du arbetar i stöd för pennan om den har bluetooth? Hur ligger pennan i handen? Har den balans?
Det är först när du verkligen testar att rita som du känner vad som känns rätt för just dig.
Lär dig teckna för att kommunicera
Majas två kurser är fenomenala. Du bli pushad till att använda tecknandet i ditt arbete och får smarta tips och råd längs vägen.