
Reflexskärmens uppgift är egentligen väldigt enkel. Den ska fånga ljus och studsa det vidare dit fotografen vill. Det låter inte så märkvärdigt men oj vilka möjligheter som öppnar upp sig.

Linnéa i skuggan belyst av en stor vit skärm som studsar solljus.
På alla ställen där du kan tänka dig att plocka fram kameran så finns det ljus. Problemet är att ljuset inte alltid har den riktning eller den karaktär som du vill ha till ditt foto. Hårt solljus ute en somrig dag är ett typexempel. Det finns gott om ljus, men riktningen är rakt ovanifrån och ljuset är hårt till karaktären. Resultatet: folk får ljusblanka pannor och mörka ögonhålor. Vanligtvis inte smickrande.

Anders assisterar när jag tar bild på Tina.
Men med en reflexskärm kan du fånga ljuset, göra om det till en mer smickrande karaktär och studsa in det i ansiktet på personen du fotograferar. Helt plötsligt ett ljus med fantastiska egenskaper. Tricket är att plocka upp en skärm.
Hur funkar det?

Marie i skuggan med studsat solljus från silversida.
Reflexskärmar kommer i många olika storlekar och former. Det finns olika sidor med olika ytor. Det finns guldiga sidor, silvriga sidor, vita sidor och många fler. Vilka egenskaper ditt ljus får är unikt för de olika sidorna.
Jag har skapat en kurs för dig som vill ta ditt porträttfotograferande till en ny nivå genom att börja ta kontroll över ljuset i dina bilder. Jag kommer reda ut alla de inlednande frågetecknen du kommer ha och om du ser kursen kommer du få en spark i baken för att faktiskt börja använda skärmen och utnyttja fördelarna som det ger.
Mycket nöje!