
Tal ska undertextas, betydande ljud ska beskrivas och det som syns ska berättas av en syntolkare. Tillgänglig video innebär som namnet säger, att din video ska göras tillgänglig för fler.
I grunden handlar det om demokrati och inkludering. Självklart ska alla kunna ta del av din video – särskilt om det handlar om samhällsinformation.

Om ett ljud i filmen tillför handlingen något – ska du lägga till en textbeskrivning. Då kan personer med hörselnedsättning eller personer som tar del av filmen utan ljud följa med i innehållet.
Krångligt eller kreativt
Att skapa tillgänglig video innebär att du behöver tänka lite annorlunda redan i planeringen. Krångligt tänker jag som videoproducent.
Mikael Hellman, videostrateg och videoexpert vid Malmö Stad, har en annan syn. Han ser alla vinster med tillgänglig video och gillar kreativiteten i det ändrade tankesättet. Exempelvis att:
- Filma längre videosekvenser för att ha spelrum för längre speak eller syntolkning
- Lösa syntolkning med hjälp av speak som verbaliserar vad som syns
- Be den som blir intervjuad att prata långsammare och undvika krångliga ord
- Undvika viktig information där undertext ska placeras
I ett samtal med Mikael märker jag snabbt att han har rätt. Video som kommunikationsverktyg blir med tillgänglighet både kreativt och än mer kraftfullt!
Dessutom gör det att jag som tittare kan lyssna på video när jag promenerar eller titta på video när jag saknar hörlurar på bussen. Tillgänglig video är för alla. Synskadad, hörselskadad, svårt för språket eller ingetdera.
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service
Du som arbetar på offentlig myndighet och publicerar videos på myndigheters webbplatser, ska använda undertexter och syntolkning på alla videos (undantag direktsändning) från och med 23 september 2020 enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS).
Det kanske är mer kostnad i början att producera tillgäng video, men vinsten att fler människor kan komma åt den här informationen är desto större.
Publicerar du videos på andra plattformar, exempelvis sociala medier, ska du tillgängliggöra videon så långt det är möjligt.
Lär dig av de bästa
Malmö Stad är långt framme i arbetet med tillgänglig video. De har skapat sin egen videospelare där jag som tittare kan välja att konsumera en video med undertexter, teckenspråk, syntolkning eller som textversion.
I ett inspelat samtal med videostrategen Mikael Hellman vid Malmö stad, får du ta del vad tillgänglig video egentligen innebär för dig som videoproducent.