
Sagofotografen Maria Lindberg använder ofta overlays för att förstärka verkligheten eller addera något som inte är där. Det kan vara singlande snöflingor eller rosa rök som flyter i luften. När en overlay fungerar som bäst hjälper den till att skapa en känsla och förstärka hela bildupplevelsen.

En overlay med grönt gräs (till vänster) skapar djup och ramar in bilden (till höger).
Maria använder overlays av två olika anledningar:
- Skapa känsla – Exempelvis regn som ger kyla och dramatik.
- Skapa djup och inramning – Exempelvis en gren eller blad i förgrunden.
Arbetsflödet för en overlay
En overlay kan vara antingen en frilagd bild eller en bild med en solid bakgrund. För en overlay med en enfärgad bakgrund arbetar du med blandningsläget:
- Applicera din overlay som ett lager över ditt foto i Photoshop.
- Anpassa storleken på din overlay så den täcker hela fotot.
- Använd blandningsläget Raster.
- Lägg en lagermask på din overlay och måla de områden där du inte vill att din overlay ska synas (exempelvis i ett ansikte).

En overlay med glitter (till vänster) skapar magisk känsla i bilden (till höger). Med lagermask har glittret målats bort från ansiktet.
Unika overlays
Maria använder overlays på både studiobilder och bilder fotograferade utomhus. För att få en unik overlay som plockar fram originalbilden på allra bästa sätt skapar Maria oftast dem själv.
Jag är så glad att Maria valt att göra femton unika overlays till dig som medlem! Ladda ned någon av dem och skapa själv magiska bilder. Hennes glitteroverlay är hon mest nöjd med. Den började som en snöoverlay där hon sedan testade att värma upp färgerna och vips blev det en glitteroverlay. Dessutom är det en smart overlay att börja med för att lära sig tekniken.
Missa inte Marias videoguider för mer inspiration där hon arbetar med rosa fluff, regn och grenverk.
Vårt medlemsarkiv med overlays