
Det är väl ingen hemlighet att jag gillar Lightroom. Sedan jag började använda programmet för några år sedan, är det knappt att jag ens jag öppnar bilder i Photoshop längre. Lightroom täcker faktiskt 99% av mina behov. Något som är himla skönt.
Eftersom jag är en sådan Lightroom-fantast tänkte jag dela med mig av 6 saker jag gillar lite extra i Lightroom. Stort som smått. Kanske upptäcker du något nytt som du aldrig har tänkt på eller ens utforskat tidigare.
Har du några helt andra favoriter? Berätta!
Förinställningar
Jag personligen har varken tålamodet eller orken att sitta i flera timmar med redigering av mina bilder. Missförstå mig inte, bildbehandling är enormt kul, men jag vill gärna komma så nära slutmålet jag kan på kortast tid möjligt. Detta för att sedan kunna ägna mig åt det sista finliret som krävs i en viss bild. Den biten kan gärna få ta tid om det behövs.
Därför älskar jag förinställningar. Sparad bildbehandling som jag kan applicera på en eller flera bilder med ett endaste klick. Det sparar enormt mycket tid och gör redigeringen roligare för mig.

Ett klick på en förinställning och jag har kommit långt med min bildbehandling.
Jag gillar både att jag kan skapa egna förinställningar, men framförallt att det finns ett så stort utbud av köpe-förinställningar att botanisera bland. VSCO är min absoluta favorit. Jag använder nästan uteslutande deras förinställningar som en grund i min bildbehandling. De är fenomenala på att göra proffsiga och snygga effekter. Både effekter som är enkla och ganska subtila, men också mer kraftiga och uppseendeväckande redigeringar.
Här på Moderskeppet finns fem gratis förinställningar du kan ladda ner, samt instruktioner för hur du installerar dem. Testa på!
Snabbsamlingen
Jag samlar ofta ihop bilder som jag ska använda i min blogg, ibland också när det är dags att göra fotoböcker. Då tycker jag Snabbsamlingen är ett guldkorn.

När jag stegar mig igenom bilderna i biblioteket trycker jag B på tangentbordet för att lägga till en bild i Snabbsamlingen. Samlandet går som en dans. Fort, kvickt och lätt.
När jag sedan är klar med bilderna, det vill säga har exporterat dem eller lagt dem i en mer permanent samling, kan jag smidigt tömma Snabbsamlingen genom att högerklicka och välja Rensa snabbsamling. Då är den tom och redo för nästa gång jag ska samla in bilder.
Göra fotoböcker
Jag har alltid tyckt det varit skoj med fotoböcker, så det är kanske inte så konstigt att jag vurmar lite extra för bokmodulen. Den har gjort att jag numera gör ännu fler böcker, just för att det är så smidigt. Jag slipper ju i princip lämna Lightroom och kan göra allt i ett svep. Tumme upp!

Det är precis lagom mycket verktyg för min smak. Inte tusen olika alternativ att välja mellan, men ändå så mycket möjligheter för att jag ska kunna skapa varierade och personliga layouter.
Dessutom är jag personligen ett stor fan av Blurb, som du beställer böckerna ifrån när de är klara. Bra kvalitet och hyfsade leveranstider för att komma utomlands ifrån.

Svart flagga
Jag är alltid hård i mina urval. Och då är det smidigt att snabbt kunna sätta svart flagga på de bilder jag vill rensa bort.
X på tangentbordet ger svart flagg och via Foto > Ta bort avvisade foton kan jag enkelt slänga bort alla som jag har svart flagg-markerat.
Jag visar lite mer utförligt i ett WebbTV om du är nyfiken.
Före & efter med Y-tangenten
Det är något visst med att se de redigeringsframsteg du har gjort med en bild. Eller för den delen upptäcka att du har gått för långt med en redigering. Det är lätt att bli fartblind och det händer även den bästa.
I framkallningsmodulen kan du trycka Y på tangentbordet för att se före och efter sida vid sida.

Det smidiga hoppet in i Photoshop (och tillbaka)
Okej, jag sa ju att jag använder Lightroom till 99%. Det betyder att jag då och då ändå behöver Photoshop. Och jag gillar skarpt att det går så pass smidigt att vandra mellan programmen.
- Högerklicka på en bild och välj Redigera i > Photoshop.
- Bildbehandla bilden i Photoshop.
- Välj Arkiv > Spara för att få tillbaka bilden in i Lightroom.
Se hur det fungerar i min videoguide. Det är busenkelt och smart.