
Varje dag hittar mellan fem och sju tusen läsare in hit. Under temat Veckan vän har vi tidigare presenterat några av er. Nu är det dags igen. Vi säger hej till Anders, eller @Creativeamor som han heter på Instagram.
Det var egentligen mest en slump att Anders började med digital handkolorering. Han hittade en mängd gamla bilder hemma hos sin mormor och morfar som just gått bort. Samtidigt lade vi på Moderskeppet upp
en kurs om hur man restaurerar bilder.
– Jag blev sugen på att försöka, och upptäckte att det var hur kul som helst.
Bildskatten han fann bestod främst av bilder från hans mormor och morfars ungdom.
– Det var bröllopskort och massor av bilder från när min morfar arbetade som scenarbetare på Linköpings stadsteater.
Först skanning – sedan Photoshop
Bilderna var blekta, och många tydligt märkta av tidens tand. Anders berättar att han först skannade in bilderna, för att sedan ta in dem i Photoshop.

Han beskriver sig själv som en ovanligt vanlig kille från Linköping. Till vardags jobbar han på Eriksson och på fritiden går mycket tid åt att måla, fota och resa. Han målar i akvarell och olja, så handlaget med pensel har han. Men Photoshop är Anders ganska ny på, därför blev det inledningsvis en hel del trial and error.
Jag jobbade med lager och lagermasker för olika färger. Eftersom jag bara har använt mig av vanlig datormus så blev det ganska pilligt.
Att få reda på vilka färger han skulle använda var också knepigt. När det gäller bröllopsfotot gjorde han lite efterforskningar i släkten, och fick beskrivet ungefär hur färgerna på klänningen sett ut, och vilka blommor som fanns i buketten.
– Det enda jag vet med säkerhet är att klänningen var i blått siden med prästkragar, och att blommorna i buketten gick i rosa.

Anders tycker att det är tråkigt att han behövt gissa sig fram till rätt färger när det kommer till övriga bilder.
– Tänk om jag vetat hur det egentligen såg ut. Nu får man istället nöja sig med min gissningsförmåga vad gäller färger.
Detaljerna en utmaning
Ungefär två timmar per bild fick han lägga ner för att få dem som han ville ha dem.
– Ju fler detaljer, desto längre tid. Fler lager, fler färger att välja mellan.
Samtidigt var det roligare ju större utmaning bilden bjöd på, tycker Anders.

Många som restaurerar bilder strävar efter perfektion. Repor, damm och vikta hörn tas bort. Anders har medvetet valt att behålla sådana detaljer.
Alla bilder jag hittade var av skiftande kvalitet. Några har jag snyggat till, andra har jag låtit vara. Jag tycker helt enkelt att de är snygga med lite skavanker och naggade hörn.
Största belöningen med projektet tycker Anders är solkar:
– Det stora värdet i att bevara historien. Jag var under min uppväxt dagbarn hos min mormor och morfar. De ligger mig varmt om hjärtat och det känns extra roligt att ha kvar minnen av dem.
Glädje och beröm
Flera släktingar har uttryckt glädje över att se de gamla fotografierna restaurerade och kolorerade. Som en liten extra bonus har bilderna också genererat uppskattande kommentarer på sociala medier.
Anders hoppas nu att ännu fler ska bli inspirerade, och göra precis som han.
– Det är otroligt roligt!
Vill du lära dig mer om hur du kan restaurera familjens bildskatt? Läs Mattias textguide. Som Guldmedlem kan du fördjupa dig genom våra kurser i Skanning och Restaurering i Photoshop eller Elements. Läs mer om hur du blir medlem.