
Att kalibrera skärmen är nödvändigt om du vill att program som Photoshop visar rätt färger. Men exakt hur skärmprofilen utnyttjas av programmet råder det många missförstånd kring. Här får du veta hur allting egentligen ligger till.
Du har säkert hört hur viktigt det är att du kalibrerar skärmen för att färger ska visas korrekt. Det är ett sant påstående.
När du kalibrerar din skärm skapas en skärmprofil. Profilen innehåller information om hur just din skärm fungerar, det vill säga hur den visar en viss röd, en viss grön och så vidare. Ska man vara lite petig kallas just det specifika steget då profilen skapas för profilering.
Hur din skärm fungerar är alltså viktig information för att datorn ska visa dig rätt färger.
Kolla att Photoshop känner till din skärmprofil
Låt oss nu anta att du har gjort en noggrann kalibrering enligt konstens alla regler. Och sparat resultatet i en ny fräsch färgprofil på datorn. Jag ska strax komma till hur det påverkar Photoshops arbete, men först en viktig sak:
Du behöver aldrig berätta för Photoshop om din skärmprofil! Det gör datorn automatiskt åt dig.
Du behöver alltså inte gå in i några Photoshop-inställningar och välja din skärmprofil.
Om du vill kan du däremot kontrollera att Photoshop verkligen känner till din fina skärmprofil. Det gör du genom att gå in under Redigera > Färginställningar och klicka på RGB-fältet under ”Arbetsfärgrymder”. Högt upp ser du då vilken skärmprofil Photoshop tror att du har.

Dubbelkolla att namnet stämmer med det du angav vid senaste skärmkalibreringen. Däremot ska du under inga omständigheter ange skärmprofilen som din arbetsfärgrymd! Så stäng bara rutan när du är klar.
Men vad gör Photoshop med skärmprofilen då?
Skärmprofilen använder Photoshop i bakgrunden för att översätta bildpixlarnas färgvärden till färgvärden som blir rätt på just din skärm.
Tänk dig att du har en bild som för enkelhetens skull består av en enda grön pixel med färgvärdena R=12, G=245, B=45 (i bildens färgrymd).
Skulle de värdena skickas direkt till din skärm skulle det bli fel grön. Eftersom din skärm med största säkerhet har en annan skala än bildens färgrymd. Photoshop och grafikkortet måste alltså översätta värdena för att din skärm ska visa precis rätt grön.

Det här sker i bakgrunden och är inget du som användare behöver bry dig om. Värdena som skärmen behöver för att visa rätt färg ser du alltså aldrig i själva bilden.
Har du en felkalibrerad skärm kommer Photoshop tro att det är andra värden som motsvarar rätt grön och därför översätta fel.
Bilder kan innehålla fler färger än din skärm klarar av
En vanlig missuppfattning är att bilder bara kan innehålla färger som din skärm kan visa. Det är inte sant.
Photoshop gör ju bara en översättning i sista steget för att den aktuella skärmen ska kunna visa bilden så gott den kan. Men själva bildfilen påverkas aldrig. Öppnar du samma bildfil på en bättre skärm kan det alltså hända att fler färger blir synliga.

Det är ett av argumenten för att din arbetsfärgrymd i Photoshop i regel bör vara större än färgrymden din skärm klarar av. Annars riskerar du att kasta bort färger i onödan. Färger som kan vara synliga längre fram i kedjan, exempelvis på kompisens skärm eller i utskrift, även om din egen skärm har begärnsningar.
Förr i tiden (före 1998) fungerade Photoshop annorlunda. När du öppnade en bild ändrades de faktiska pixelvärdena i bilden för att passa skärmen. Då behövdes förstås inget sista översättningssteg, men å andra sidan blev bilden alltså påverkad av vilken enhet som öppnade den.
Väldigt rörigt. Tack och lov är den tiden förbi.
Skärmprofilen är en färskvara, men har rätt lång hållbarhet
Din skärm förändras över tid. Det som vid profileringsögonblicket var en perfekt beskrivning av hur din skärm fungerar riskerar att stämma sämre för varje månad som går. Det gör att vissa kalibrerar och profilerar sina skärmar stup i kvarten. Det är i regel överdrivet.
Tumregel: Byt disktrasa och sängkläder oftare än du kalibrerar din skärm.
Korrekta färger i digitala bilder
I en av våra kurser guidar David Brohede dig genom teorin bakom färgrymder, färgvärden och konverteringar, och visar hur du i praktiken gör för att kalibrera bildskärmen och hitta rätt inställningar i Photoshop och Lightroom.