Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all 739 articles
Browse latest View live

Nå ut till fler med dina Instagram-bilder

$
0
0
Instagramma som proffsen

Tycker du att världen borde få njuta av dina alster lite oftare? Instagram är den perfekta plattformen för det!

Men, då räcker det inte med att posta blandade dagboksbilder från din dagliga tillvaro. Du behöver renodla ditt innehåll och känna till de taktiska hemligheterna som ökar räckvidden på dina bilder.

Nå ut till fler på Instagram

Nyckeln till ökad räckvidd

För att nå ut behöver du veta vilket innehåll som fungerar bäst, hur olika bildformat påverkar engagemanget, hur du skriver bra bildtexter och hashtaggar, hur du vässar din profil och hur du undviker fällorna som kan göra att din bild blir osynlig för andra.

Precis det, och mycket mer, kan du lära dig i vår nya Instagramkurs!

Kursen passar perfekt för dig som redan har ett Instagramkonto idag, men som aldrig har använt medvetna strategier för att öka din räckvidd.


Utdrag från reportage med Hannah Modigh

$
0
0

Med lyhördhet fångar Hannah stämningar och känslor i de mest skiftande miljöer. Som en upptäcksresande både i världen och människans inre ger hon starka inblickar i människans livsvillkor.

Se hela reportaget direkt (69 minuter) eller se våra korta klipp nedan.


 

Om drivkraften att fånga världen genom linsen.

”Jag kan ha svårt att prata om känslor men att ta bilder är ett sätt att prata om känslor. ”


 

Om en av sina favoritbilder från tonårsskildringen The milky way.

”Han har ett märke här på bröstet som gör det väldigt intimt.”


 

Om att bo några dagar i en Ku Klux Klan-familj.

”Det jag upptäckte var att han också är en konsekvens av sin uppväxt.”


Se hela reportaget med Hannah Modigh

Rädda och förbättra ljud i Adobe Audition

$
0
0
Ljudvågor

Det är så lätt att komma hem med ett videomaterial där ljudet innehåller bakgrundsbrus från fläktar, eko eller omgivningsljud som är för högt. Med ljudredigeringsprogrammet Adobe Audition finns alla verktyg du behöver för att rädda ljud, lägga till ljud och förbättra ljud.

Adobe Audition

I programmet kan du arbeta i två olika lägen. Mixer eller Editor beroende på om du vill arbeta med en enskild ljudfil eller flera på samma gång.

EQ i Adobe Audition

I kursen lär du dig bland annat att normalisera, lägga på EQ, kompressor och limiter.

En kurs om Adobe Audition

Ett bearbetat och förbättrat ljud kommer höja kvalitén på dina videoproduktioner, därför lär du dig i kursen Ljudredigera med Adobe Audition att arbetar fram ditt ljud på bästa sätt. Om du arbetar med videoredigering i Premiere Pro ska du inte missa kursens stödmaterial där du lär dig att gå från Premiere Pro till Audition.

Brutus bästa bilder

$
0
0
Brutus östling och Gustaf Söderström

Nu kan du ta del av Brutus fantastiska historier, förpackade som en videoserie på tio avsnitt. Varje avsnitt innehåller berättelsen om hur en av Brutus bästa bilder kom till. Hur det är att sitta och vänta i fler veckor på bilden, vilken utrustning som passar för vilka motiv och vad du du behöver vet om djuret du fotograferar.

Kungsörnar bråkar i snöstorm. Brutus ville inte ha snön som prickar utan som streck för att förstärka vädret och dramatiken.

Havsörn Brutus Östling

Brutus väntade i veckor innan och havsörnen dök upp. Bilden publicerades i National Geographic.

Lejon Brutus Östling

Bilden från afrikas savann är tagen för att fungera som ett uppslag i en fotobok. Du som läsare ska läsa bilden från vänster till höger utan att bokens mittuppslag (bigen) påverkar bilden negativt.

”Förmodligen världens främsta fågelfotograf”, skrev brittiska Outdoor Photography om Brutus Östling. Men det blir inte bara fåglar i videoserien. Med samma passion som Brutus fotar fåglar, tar han sig an den afrikanska savannen.

Det känns fantastiskt kul att få publicera videoserien Brutus bästa bilder för dig som medlem på Moderskeppet. Av den anledningen att Brutus har så mycket kunskap och inspiration att ge dig. Och erfarenhet.

Ps. Varje torsdag släpper vi ett nytt avsnitt. Tio veckor framåt.

Lär dig hur Lightroom CC funkar

$
0
0
Lightroom CC översikt

Lightroom CC är ett modernt, molnbaserat program för fotografer. Via molnet är ditt löpande arbete alltid synkat.

Vad det innebär det i praktiken? Jo, oavsett om du har din dator, mobil eller surfplatta framför dig, kan du alltid komma åt hela ditt bildbibliotek för att organisera, redigera och visa upp dina bilder.

OriginaliMolnetSynkas

Och skulle något hända med dina enheter och hårddiskar så förlorar du inga bilder. Alla dina original är nämligen automatiskt säkerhetskopierade i ditt personliga moln.

Backup i molnet

Min kurs förklarar hur allting hänger ihop

Lightroom CC är alltså en väldigt modern programvara, men vissa saker kan också kännas lite ovana i början. Därför har jag skapat en kurs som förklarar hur allt hänger ihop!

Jag berättar bland annat varför du behöver ett moln och vilka fallgropar du bör undvika, och även hur du ska tänka kring arbetsflödet när du importerar, organiserar och redigerar dina bilder.

150 år av fotobluffar

$
0
0

Ända sedan fotografiets födelse har bilder förvanskats, fejkats, iscensatts och burit falskt vittnesbörd. Vi ger dig mysiga läsupplevelser där Anders grävt bland över 30 fotobluffar för att hitta sanningen och historien bakom varje bild.

Finns Loch Ness-monstret på riktigt? Och vart togs egentligen Robert Capas kända bild?

Läs om ytterligare 30 fotobluffar


En nörds bekännelser

Min resa började när jag som femåring låg på heltäckningsmattan i vardagsrummet och fastnade för det som idag nog är världens mest kända monster: Loch Ness. 

Mysteriet kändes oerhört fascinerande. Var det en äkta bild eller inte? Och det blev startskottet på det nördintresse som jag sedan utvecklade. 

Intresset ”fotobluffar” har bland annat fört mig långt ut i den ukrainska ödemarken på jakt efter Roger Fentons kanonkulor.

Mer i serien Visuell kommunikation

$
0
0
Fotografi visuell kommunikation

Första torsdagen i mars börjar tredje säsongen av Visuell kommunikation där Göran och Mattias nördar ner sig i ämnet fotografi. Värm upp genom att lära från deras tolv tidigare avsnitt och inspireras till nya sätt att se på bilder.

De fem mest populära avsnitten från första säsongerna:

  1. Hur vet jag att en bild är bra?
  2. Hur får jag fler likes på sociala medier? 
  3. Hur lär jag mig att fota som fotografen jag gillar?
  4. Hur ger jag bildkritik som peppar och är ärlig?
  5. Hur får jag en personlig bildstil?

Jämställdhet är en självklarhet i vårt arbete

$
0
0

Det finns en bredd på duktiga kreatörer och pedagogiska lärare. Det vill jag visa – för min dotter och för dig som medlem.

Därför arbetar vi aktivt med att skapa ett utbud som avspeglar bredden. Från vilka lärare vi arbetar med, till personer vi väljer att intervjua.

En fantastisk berättelse får du i reportaget med Ragnhild Haarstad. Hur hon som första kvinnliga fotograf började på Svenska Dagbladet.

Ps. Vi vet att intresset är jämställt. För 46% av alla medlemmar är kvinnor. Heja er!


Moderskeppet följer Ragnhild Haarstad

Motstånd mot en kvinnlig fotograf

1971 blev pressfotografen Ragnhild Haarstad utsedd till årets fotograf i Sverige. Hon är den enda kvinna som hittills har fått priset.

I ett personligt möte med Moderskeppets Gustaf Söderström berättar hon om sina bilder, motståndet hon mött och om livet efter yrkeskarriären. Se det djupgående reportaget som också är ett stycke svensk nutidshistoria.

Se reportaget


Möt fler som skapar som yrke

Inspireras av kreatörer som med egna ord berättar om sin skapande vardag i personliga reportage och intervjuer. 

Bläddra bland alla reportage


Vi lär dig Photoshop

$
0
0

Vårt utbud av kurser och uppslagsverk i Photoshop växer ständigt. I 20 år har vi undervisat i programmet och här är fyra bra kurser att börja med:


För dig som vill skapa specialeffekter

Photoshop är ett fantastiskt verktyg för att göra kreativa och häftiga bilder. Här är fyra kurser där du utvecklar ditt skapande. 


Fynd ur vårt arkiv

Bland många Photoshopkurser är det lätt att några hamnar i skymundan. Därför får du här fyra härliga kurstips som lär dig mer av programmet.


Gigantiska uppslagsverk

Vi har samlat våra tips och tricks i två stora textresurser för dig som medlem där du lär dig det lilla extra. 

 

Bläddra bland alla kurser och resurser i Photoshop CC

 

Ps, läs gärna Anders Jensens artikel om Photoshops historia – från hobbyprojekt till världskändis

Penslar i Photoshop

$
0
0

Photoshop är mer än bara ett bildbehandlingsprogram. Med funktionen penslar kan du måla och rita digitalt. Det är ett verktyg som gör skapandet både snabbt och enkelt. Du kan exempelvis använda ett foto som byggsten och med hjälp av penslar skapa en målad känsla.

Blomma från foto

På vykortet har illustratören Anna Holmberg skapat en målerisk känsla från ett foto i Photoshop med hjälp av penslar.

Wacom eller inte

Att arbeta med wacomplatta när du målar och ritar med penslar i Photoshop är såklart en fördel. Du får större kontroll och kan arbeta med tryckkänslighet. Men för att förstå hur penslar i Photoshop fungerar, kan du börja att arbeta med din mus eller touchplatta.

Är du nyfiken på hur en wacomplatta fungerar kan du spana in kursen Kom igång med din Wacomplatta.

Penslar i Photoshop

I kursen Penslar i Photoshop lärde jag mig att äntligen hur funktionen blandpenslar fungerar. En funktion som ger mig mer levande och bildmaterial. Förutom blandpenslar går kursen igenom programmets övriga inbyggda penslar och hur du laddar ned penslar för att utöka din verktygslåda.

Penslar i Photoshop

För att förstå hur penslar i Photoshop fungerar klarar du dig fint med de inbyggda penslarna, men för att verkligen kunna skapa det du är det smart att ladda ned fler penslar.

Anna Holmberg lär dig metodiskt hur penslarna fungerar, vilka inställningar du bör ha koll på och hur du kommer igång med ditt skapande.

Efter kursen kommer du känna dig trygg med ett Photoshops mest kreativa verktyg.

Bildbehandla med Photoshop Elements 2019

$
0
0
Photoshop Elements 2019

Familjer är fina. Särskilt småsyskon. Adobe Photoshop Elements räknas som ett småsyskon till Adobe Photoshop CC. Programmen har många likheter, exempelvis bildbehandlar du en bild i taget och arbetar med lager. Men, Photoshop Elements har en lägre ingångströskel och möjlighet att välja genvägar till din drömbild.

Snabbaste flödet

I arbetsläget Snabb hittar du de mest vanliga funktionerna: räta upp, beskära, ljusa upp och spara en bild. Om Photoshop Elements är Photoshop CC:s småsyskon, så är snabbläget en riktig sladdis som gillar enkelhet och få klick.

Photoshop Elements Snabb

Under Snabb finns de vanligaste verktygen till vänster och tydliga funktioner i högra justeringspanelen.

Guidad redigering

För riktigt trötta dagar kan du välja arbetsläget Guidad. Det är arbetsläget som fungerar som en riktigt klick-guide. Alltså ett läge där du klickar dig fram steg-för-steg för att nå den bildeffekt som guiden skyltar med.

Photoshop Elements Guidad

Arbetsläget Guidad erbjuder guidade steg från traditionella svartvita bilder till roliga färgkombinationer.

Bildbehandla som en expert

Arbetsläget Expert innehåller alla smartheter. Du kan arbeta med lager som möjliggör att du kan skapa kollage, enkelt arbeta med markeringar och lägga på text.

Photoshop Elements Expert

Expert ger dig en verktygslåda som innehåller alla verktyg du kan önska dig för att kunna arbeta fram den bild du vill ha.

Två kurser som lär dig alla tre lägen

Gustaf Hellsing är en av våra mest uppskattade lärare. I ett tryggt tempo tar han dig igenom alla arbetslägen i Photoshop Elements 2019 och förklarar de bästa verktygen och funktionerna.

Gustaf Hellsing

Ps. Photoshop Elements köper du (till skillnad mot Photoshop CC som du abonnerar på) du hittar mer information om detta här.

Skapa en egen webbplats

$
0
0

WordPress hjälper dig att skapa sidor, skriva blogginlägg, dela bilder, publicera video och skapa en portfolio.

Att jag skriver detta inlägg i WordPress är inte så förvånande. Det är världens mest populära publiceringssystem, som används av alltifrån uppstartande bloggare till storföretag.

Vad är WordPress

WordPress är ett system som hjälper dig att publicera ditt innehåll på nätet. Text, bilder eller video till exempel.

WordPress

I WordPress redigerare Gutenberg kan du enkelt ändra om dina texter och lägga till bilder.

I och med att verktyget har en stor användarbas och är ett så kallat Open Source (öppen källkod), finns det mängder av olika teman och tillägg att välja på. Val som gör att du kan specialanpassa din webbplats efter dig.

WordPress är gratis, men du behöver ett webbhotell och ett domännamn. Här har vi samlat vad det kostar att ha en webbplats.

Skapa din egen webbplats med WordPress

För att du ska komma igång och skapa en egen webbplats på snabbaste sätt rekommenderar jag kursen Skapa webbplats med WordPress. I den lär du dig alla steg du behöver för att komma igång redan idag.

En kul grej är att en av våra medlemmar fixade ihop sin allra första webbplats på två timmar med hjälp av kursen!

Erik Bernskiöld, lärare i kursen, är expert på WordPress och är alltid uppdaterad om vad som händer i världen runt WordPress.


När du kommit igång

När du kommit igång med din webbplats kan du kika på kursen Viktiga verktyg i WordPress. Där lär Erik dig bland annat att:

  • Lägga till frågeformulär
  • Infoga delaknappar till sociala medier
  • Få in en karta från GoogleMaps
  • Hantera en Cookie-banner
  • Undvika att bli hackad

Att driva en webbplats innebär både (rolig) utveckling och (ibland mindre roligt) underhåll. Därför kan du använda kursen som en bas att återvända till, då den innehåller båda delarna.

Ta kontroll över skärpan

$
0
0

Många som köper en systemkamera för första gången tänker att det kommer vara slutet på dåliga och suddiga bilder. Så blir det vanligen inte. Även världens bästa fotografer tar då och då ofrivilligt oskarpa bilder.

För att en bild ska anses ha hög kvalitet bör den vanligen innehålla någon form av skarpt motiv. Om det inte är fotokonst du vill skapa så uppfattas en skarp bild nästan undantagslöst som en bättre bild än en oskarp motsvarighet.

Skakningsoskärpe-dinosaur

Varför blir bilderna suddiga?

Det finns lite olika anledningar till att inte alla bilder automatiskt blir perfekta och superskarpa varje gång. Det har med hur kameran registrerar ljus att göra. En stor bov är den så kallade skakningsoskärpan, som orsakas av att kamerans slutare är öppen längre tid än vad fotografen kan hålla kameran helt stilla.

En annan anledning kan vara att kameran inte förstår vad i bilden som är ditt motiv utan fokuserar på något helt annat. En tredje att skärpedjupet i bilden inte rymmer allt du vill ha skarpt.

Hur får man skarpare bilder?

Som sagt så råkar alla fotografer ta suddiga bilder ibland. Det du som fotograf ska sikta på är att så liten procent som möjligt av dina bilder ska bli oskarpa. Det gör du genom att välja dina exponeringsinställningar noggrant.

Anpassa bländaren efter hur stort skärpedjup du vill ha och anpassa slutartiden efter vilken brännvidd du har samt hur snabbt ditt motiv rör sig. När ljuset i miljön du fotograferar i är svagt så måste du se upp ännu mer eftersom kameran kommer behöva samla in mer ljus genom större bländare eller längre slutartid.

Med kunskaper och erfarenheter kommer du kunna tittta på suddiga bilder du precis tagit, analysera orsaken och åtgärda den så att de kommande bilderna blir skarpare.

Johanna med vass skärpa i ögat.

Min kurs hjälper dig

Jag har fotograferat sedan barnsben och har tagit fler oskarpa bilder än jag kan räkna till. Jag har lärt mig att snabbt upptäcka och åtgärda problem med fokus och skärpa och kommer numer sällan hem efter en fotografering med stora mängder oskarpa bilder.

I min kurs förklarar jag utförligt de vanligaste orsakerna till oskarpa bilder och hur du undviker dem. Jag berättar också om kamerors olika fokuslägen och hur de kan användas för att få skarpa bilder oftare. Se kursen och slipp frustrationen det är att dina vackra bilder blir saboterade av ofrivillig oskärpa.

Ta del av fotografers livsöden

$
0
0

Att höra en fotograf berätta om sig själv och sina bilder är väldigt fascinerande. Särskilt om berättelsen leder till ett avgörande tillfälle i fotografens liv.

Det ger mig tankar om mitt eget liv och dessutom förstår jag fotografens bilder på ett annat sätt när jag hör om människan bakom.

Då är det inte längre bara bilder, utan berättelser om något större. Om dig. Om mig. Om oss alla. Och att lära sig något om livet av någon annan, det är grejer det!

Här har jag plockat fram fem fotografer, fem människor, som gläntar på dörren till sitt livsöde och vad som påverkat dem. Varsågod att ta del. Kanske får du också skymta något av dig själv?


 

Aida Chehrehgosha

För konstfotografen Aida är kameran ett sätt att bearbeta sitt eget liv. Bland annat genom att iscensätta sina föräldrars död.

Se hela reportaget.


 

Brutus Östling

Fågelfotografen Brutus har gjort en livsresa som bland annat lett till att han idag är nykter alkoholist sedan nästan 30 år tillbaka. Den unga kaxigheten har han sedan länge lagt bakom sig.

Se hela reportaget.


 

Elin ”Nevnarien” Kero

Bloggaren och fotografen Elin startade företag som 22-åring. På ytan levde hon sin dröm, men på insidan blev alla nya intryck för mycket.

Se hela reportaget.


 

Paul Hansen

För den prisbelönte fotojournalisten Paul var kameran en biljett till livet, ur den sociala anorexin och isoleringen han levde i som barn.

Se hela reportaget.


 

Ragnhild Haarstad

1971 blev pressfotografen Ragnhild Haarstad utsedd till årets fotograf i Sverige. Som kvinna fick hon kämpa för sin första anställning på Svenska Dagbladet i början på 60-talet.

Se hela reportaget.


Bläddra bland alla intervjuer

Välj rätt fotoutrustning

$
0
0

Det är många saker som du behöver ta ställning till innan du investerar i en ny kamerautrustning. Vad vill du fotografera? Hur vill du fotografera? Måste kameran vara lätt att bära med sig? Vilka egenskaper är viktigast? Hur mycket pengar vill du lägga?

Även om du svarar på alla de viktigaste frågorna så kommer det troligtvis fortfarande finnas massor av olika alternativ som passar dina önskemål att välja mellan.

Inspireras av dina lärare

Moderskeppets lärare har långa erfarenheter inom sina respektive genrer och har valt ut sina arbetsredskap med omsorg. På en resurssida på Moderskeppet delar de med sig av vad som just nu följer med i deras kameraväskor och berättar lite om hur de har tänkt. Om du inspireras av någon som tar sådana bilder du vill ta ökar chanserna att du blir riktigt nöjd.

Många av våra lärare jobbar professionellt med fotografering vilket innebär att deras utrustning ofta kostar mycket pengar. Billigare utrustning som någorlunda motsvarar det läraren valt finns därför med på varje sida med länkar var du kan läsa mer om och köpa sakerna.

Titta på resurssidorna och lycka till med ditt val av utrustning!

Köpa ny kamerautrustning?

Få tips av Moderskeppets frilanslärare vilken utrustning som passar bra till olika typer av motiv och fotosituationer.

Se alla sidor med utrustningstips


Svartvita porträtt med Lightroom Classic

$
0
0

Visst, det finns en knapp i Lightroom Classic som direkt omvandlar din färgbild till en svartvit bild. Men för att få din svartvita bild på det sätt och med de nyanser som du vill ha så krävs det lite mer.

En bra början är att ha ett smidigt och funktionellt arbetsflöde. Moderskeppets Peter Györffy föreslår följande:

  1. Konvertering (med en knapptryckning)
  2. Anpassning (globala och lokala justeringar)
  3. Tonjustering (välj den ton du vill att bilden ska ha)

För att lyckas med ditt svartvita porträtt så krävs också viss kunskap om färgernas betydelse. Vilka färger som finns på färgoriginalet avgör hur den svartvita nyansen blir.

Här ser du tre bilder där tröjans färg ändrats, för att visa hur olika nyanserna då blir i den svartvita bilden.

I kursen Svartvita porträtt med Lightroom Classic, ger dig Moderskeppets lärare Peter Györffy vägledning hur du ska göra för att omvandla ditt färgporträtt till ett svartvitt porträtt, med de nyanser och toner som du själv vill ha. Missa inte den!

Skapa din egen podcast

$
0
0

Att driva en egen podcast är fantastiskt roligt! Du får dela med dig av dina egna tankar och idéer, inspirera dina lyssnare, intervjua intressanta personer och dessutom vara kreativ med ljud.

För att du ska ha en bra grund att stå på när du skapar din första podcast, eller när du vill förbättra en existerande, har jag plockat ihop ett kurspaket för dig att ta del av.


Lär dig hantera mikrofonen

När du ska spela in tal gäller det att ha en bra mikrofon. Men vilken mikrofon ska du välja? Och vilka tekniker kan du ta hjälp av för att få en inspelning med bra ljudkvalitet? Det vet ljudteknikern Christin Karlsson och i den här kursen ger hon dig svaren.


Spela in ljud med en Zoom

I den här kursen lär Therese Forsberg dig hur inspelningsapparaten Zoom H6 fungerar. En zoom är ett smidigt verktyg som är perfekt att använda för att spela in podcasts.


Redigera din podcast

Lär dig klippa och redigera ditt inspelade ljudmaterial i Hindenburg tillsammans med radioprataren och poddaren Therese Forsberg.

Therese lär dig spela in prat direkt i programmet samt hur du förbättrar ljudet. Precis de verktyg som behövs för att skapa en podcast!


Lär dig beprövad intervjuteknik

Att intervjua är en konst. I den här kursen tar journalisten Eva-Lotta Palm med dig in i intervjurollen och visar dig välbeprövade tekniker. Från planering till frågeformulering och själva intervjuandet.

Efter kursen kan du förbereda och formulera frågor som ger svaren du behöver, komma med smarta följdfrågor under intervjun samt på ett snyggt sätt avsluta dina intervjuer.


Ladda upp din podcast

När du väl har ett färdigt avsnitt vill du såklart kunna dela det med världen. Det finns lite olika sätt att sprida sin podcast och Sanna Lund har listat några av dem i här.

Jag själv använder mig av poddhotellet libsyn.com. Ett smidigt verktyg med flera olika betalningsmöjligheter beroende på hur mycket utrymme man behöver och vilka funktioner som önskas.

Varmt lycka till med ditt poddande!

Såhär ser det ofta ut när jag själv spelar in intervjuer till min podcast, med min smidiga lilla Zoom H1.

GDPR för fotografer

$
0
0

GDPR trädde ikraft 25 maj 2018 och reglerar hur dina och mina personuppgifter ska hanteras av andra. Och som fotograf och egen företagare måste du ha koll på hur du hanterar andras personuppgifter.

Kanske har du ett kundregister med namn, adress och mailadress till dina kunder. Du måste då ha ett godkännande av kunden för att få lagra uppgifterna.

Man kan välja att se GDPR som ett hot eller en möjlighet. 

Det som är intressant är att också foton på en person betraktas som en personuppgift. Men om du kan hävda journalistiskt eller konstnärligt syfte med din bild så omfattas den inte av GDPR. Och Thomas Riesler menar att det gäller för ganska många bilder, eftersom du nästan alltid gör ”konstnärliga” beaktanden gällande t.ex. ljussättning, komposition, bildbehandling osv.

Men även om din bild är undantagen från GDPR så är inte kundens övriga personuppgifter det. Du måste fortfarande ha ett godkännande för att lagra dem.

Låter det krångligt? Det är det inte, men du behöver sätta dig in i det viktigaste gällande GDPR.

En intervju med Thomas Riesler

I intervjun GDPR för fotografer förklarar juristen Thomas Riesler allt för dig. Han benar bland annat i:

  • Vad är GDPR?
  • I vilken utsträckning gäller GDPR dig som fotograf?
  • Vad ska jag tänka på när jag hanterar mina kunders personuppgifter?
  • Hur länge får jag lagra andras personuppgifter?
  • Hur gör jag med mina gamla register och foton?

Thomas är juridisk rådgivare på Svenska Fotografers Förbund. För att känna dig trygg som fotograf och egen företagare ska du absolut titta på intervjun!

PS. Den höga bötessumman 20 miljoner euro gäller inte dig. Den riktar sig mot de stora drakarna Google, Facebook m.fl. Bötesbeloppet ska stå i proportion till omsättningen. Men om du har lite koll så slipper du allt det där!

Lär dig fotografera med din mobil

$
0
0
v

Din mobil har inte massvis av rattar och knappar som du måste lära dig. Det är enkelt att fota och bilden hamnar i centrum redan från start. Det gör att du kan fokusera på att hitta det bästa ljuset och skapa en snygg komposition.

Mobilfoto

Jag lär dig ta bättre bilder med din mobilkamera. Allt i en peppig och praktisk kurs. Du kan se den oavsett vilken mobil du har. Har du däremot en nyare version av iPhone ser du med fördel kursen som är anpassad för att fota med just iPhone.

Jag visar hur du tar skarpa bilder med bra ljus. Du får ta del av mina favoritknep för att skapa djup, får pejl på varför du ska zooma med fötterna och får tips på smarta tillbehör.

Sanna fotar med mobilen

Du får även lära dig varför tredjedelsregeln är så bra och varför du ska hålla utkik efter det mulna vädret i din väder-app.

I slutet av kursen får du tre fotoutmaningar där du får öva på de tips och knep som du har lärt dig. Så boka in en fotostund i kalendern redan nu.

Ps. Den inbyggda kamera-appen i din mobil är kanonbra! Men om du vill ha tips på fler bra foto- och bildbehandlingsappar hittar du det här.

Kurser på gång

$
0
0
Patrik Larsson

När vi skapar kurser har vi en tydlig process med steg läraren måste passera. Att producera en kurs tar tid. Bästa formen för innehållet ska tas fram, pedagogiska exempel ska skapas och manus ska nötas. Det är ett kul arbete där läraren arbetar tight tillsammans med en coach.

För att hålla koll på var i kursprocessen alla kurser befinner sig, har vi en visuell legotavla. Varje legogubbe representerar en produktion.

Smyginfo om tre kurser

Av de produktioner vi har på gång, ser jag mest fram emot tre av dem:

Direktfångst i Lightroom

Anna WennbergAnna Wennberg är fotograf och formgivare. Oftast står ett stilleben framför kameran eller en produkt. Perfekt för fotografering via Lightroom. Funktionen Direktfångst i Lightroom är det Anna kommer lära dig i hennes kurs.

Beräknas släppas: Våren 2019

Lightroom för naturfotogafer

Patrik LarssonPatrik Larsson är mästaren på landskapsbilder. Just nu arbetar han med en kurs för dig som har naturbilder på hårddisken. Kursen kommer fokusera framkallaläget i Lightroom så att dina bilder ska bli lika praktfulla som du upplevde dem när de togs!

Beräknas släppas: Våren 2019

Text i Photoshop

Anna HolmbergAnna Holmberg designar och skapar trycksaker. Nu ska hon lära dig behärska textverktyget i Photoshop. Som vanligt i Annas kurser kommer det kreativa smitta av sig, du kommer vilja börja skapa direkt!

Beräknas släppas: Sommaren 2019

 

Fler kurser som vi producerar just nu kan du läsa om här. Om du har en egen kursönskan kan du alltid höra av dig till oss. Vår önskelista har alltid plats för fler drömmar och mål!

Viewing all 739 articles
Browse latest View live