Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all 739 articles
Browse latest View live

Fri musik till ditt bildspel

$
0
0

Jag är övertygad om att du har många vackra bilder som världen förtjänar att få ta del av. Ett sätt att dela med dig är genom att visa upp dem i ett bildspel.

För att ge ditt bildberättande en extra push och förstärka dina bilder finns nu en fantastisk samling musikstycken särskilt komponerade för dig som medlem! 

Inspirerade av svensk natur

Kompositören Hannes Agnesund fick åtta bilder på vår svenska natur att skapa musik utifrån. Resultatet blev instrumentala melodier som du fritt får ta del av och använda i ditt bildspel. Vissa glädjefyllda och drömska, andra mer diskreta och abstrakta.

Varje stycke finns i tre längder för att du enkelt ska kunna välja det som passar dig bäst.

Musiken är fri att använda

Det knepiga med att hitta musik till något man skapat, oavsett om det är ett bildspel eller ett videoklipp, är att det mesta är skyddat av upphovsrätten. Så fort ett verk blir till skyddas det automatiskt av upphovsrättslagen, vilket innebär att den som vill använda verket behöver be skaparen om lov.

Men, för att det ska vara smidigt för dig som medlem att använda musikstyckena är de licenserade med Creative Commons Erkännande. Det innebär att upphovsmannen har gett sitt godkännande i förväg.

Lyssna och ladda hem dina favoritstycken i resursen nedan.


Skapa personliga fotoprodukter och presenter

$
0
0

Släpp lös din kreativitet och skaparglädje genom att göra dina egna fotoprodukter. Du kan använda bilder och illustrationer du har sedan tidigare eller skapa något nytt specifikt för en viss produkt.

Som medlem på Moderskeppet får du rabatt hos Smartphoto. Därför ger vi dig här tips på tre produkter du kan skapa genom deras tjänst, men självklart kan du också använda tipsen hos andra fototjänster.


Camilla tipsar:

Printa dina instagrambilder i en fotobok

Numera är det på instagram som jag visar upp mina favoritbilder, och jag tycker att det är lite trist att de bara ligger på mobilen.

Speciellt när det faktiskt är så smidigt att föra över bilderna direkt från instagram till fototjänster som exempelvis Smartphoto.

Gör såhär:

Välj instagram som källa att ladda upp bilderna från och ge sedan fototjänsten tillåtelse att tanka upp bilderna genom att klicka på Ge åtkomst.

Eftersom Instagram per automatik alltid skalar om bilderna du laddar upp till max bredd 1080 pixlar så lämpar sig bilderna inte för förstoringar, men de funkar ypperligt för små produkter som den minibok jag gjort.

Väljer du en produkt som kräver en bild med högre upplösning än vad du har på din instabild kommer en varningssymbol upp. Gör den inte det kan du känna dig trygg i att trycket kommer att bli bra.

Minifotoboken blir lite som en pixiebok och rymmer 52 bilder. Vad jag gillar med den är att den är anspråkslös – en sån här bok är superlätt att trycka och ge till släkt och vänner. Den genererar inte något dåligt samvete – bara glädje.


Kurstips för dig som vill bli proffs på instagram och mobilfotografering:

Bläddra bland fler kurser om mobilfoto


Gabriella tipsar:

Skapa en personlig accessoar

Jag är svag för tygkassar och väskor med citat. Därför kändes det som en självklarhet att skapa just detta.

Jag valde en illustration jag gillar och lade till texten ”Write more, worry less”. Ett citat som alltid ger mig pepp i min skrivande vardag och som jag nu ser varje morgon när jag sitter med väskan på bussen.

Gör såhär:

Börja med att kika på vilka mallar som finns och välj ut den som du gillar bäst. Några innehåller bara bilder, vissa bara text och andra både och.

Välj ut bilder eller illustrationer som du vill ha på din väska. Hur många du ska välja beror på vilken mall du valt.

Jag själv valde en där bilden täcker hela locket och köpte en vacker illustration, men jag hade likaväl kunnat använda en egen bild eller målning.

Placera bilden/bilderna på den förvalda platsen i mallen du valt ut. När du laddat upp bilden får du direkt en förhandsvisning av din produkt.

Eftersom jag valde en mall där bilden täcker locket kunde jag inte lägga till en text direkt hos Smartphoto då det alternativet inte finns i den mallen. Därför löste jag det i Photoshop.

För att designen skulle passa just den här väskan skapade jag ett nytt dokument i Photoshop med väskans mått, 33 x 41 cm. För att få bra upplösning på trycket valde jag 300 pixlar/tum.

Sedan monterade min illustration i dokumentet och lade till min text. När jag formgett texten sparade jag bilden som en jpg innan jag laddade upp den.


Kurstips för dig som vill skapa din egen design:

Bläddra bland fler kurser om design


Johanna tipsar:

Gör en personlig gå-bort-present

Eftersom jag vet att min mamma inte kan göra fotoprodukter själv kändes det extra roligt att göra den här förvaringsboxen till henne med en bild på hennes barnbarn.

Den gick lätt och smidigt att skapa och jag är övertygad om att min mamma kommer smittas av min dotters leende när hon får den.

Gör såhär:

Börja med att titta på de mallar som finns och välj den du tycker är finast. Jag valde en där bilden fyller ut hela locket.

Välj sedan en eller flera bilder (beroende på vilken mall du valt) som du vill pryda burken med. Jag valde att fota en bild på min dotter Isa speciellt till den här presenten.

Eftersom jag ville ha ett mjukt ljus i hennes ansikte placerade jag henne på en stol i köket nära fönstret där ljuset föll in från sidan. Jag ville ta fotot i ögonhöjd med en ren bakgrund så jag rensade väggen från fotografier, för att burken skulle få ett stilrent utseende.

När du har valt bild placerar du den i den förvalda rutan mallen. Du får genast en förhandsgranskning på hur din produkt kommer se ut.


Kurstips för dig som vill lära dig mer om porträttfoto:

Bläddra bland fler kurser om porträttfoto


Visa upp dina produkter

Dela gärna med dig av de fantastiska fotoprodukter du skapar genom att lägga upp en bild på instagram med taggen #ModerskeppetFotoprodukt 

Varmt lycka till med ditt skapande!

Släpp blixtarna loss, det är vår!

$
0
0

Med en blixt i kameraväskan öppnar sig väldigt många möjligheter för den som lär sig hantera den. Du kan lösa problem med en tråkig eller otillräcklig befintlig ljussituation, men du kan också använda blixten för att skapa en helt ny kreativ ljuslösning.

Barnfotografering med speedlight och paraply.

Koppla bort blixten från kameran

Den makalöst duktiga och kreativa fotografen David Brohede tar i sin kurs, Fotografera med speedlight trådlöst, med dig på en väldigt lärorik och inspirerande resa. I kursen du får lära dig att använda och avfyra blixten trådlöst från kameran.

David fotograferar Marie i studio.

Det ger dig stora möjligheter att ta unika bilder genom att du i större utsträckning kan kontrollera och styra blixtljusets styrka, riktning och karaktär.

Han beskriver enkelt och pedagogiskt vad du behöver i utrustningsväg, hur du kan komma igång och hur du utvecklar dina färdigheter vidare för att till slut själv styra ljuset med tanke på bildstil, berättande och miljö.

Modellbilder och skarpa uppdrag

Marie i studion med huvudljus och bakgrund skapade med två trådlösa blixtar.

Du får följa med David när han tar bilder med trådlös speedlight. Både under väldigt kontrollerade former i en studio, med också på några riktiga fotouppdrag där han behöver improvisera, testa och lösa problem för att nå fram till de bästa bilderna.

Marie och fotoassistenten Christer.

Kursen är en direkt uppföljare på Davids andra kurs Fotografera med speedlightblixt, så har du inte redan sett den så rekommenderar jag dig varmt att göra det. Både för att den förklarar speedlightfotograferande lite mer grundläggande och för att det också är en bra och inspirerande kurs.

 

Få koll på redigeringsverktygen i Lightroom CC

$
0
0
Redigera i Lightroom CC

Det molnbaserade programmet Lightroom CC har kraftfulla redigeringsverktyg som funkar lika bra på mobilen som i datorn.

I två kurser lär jag dig metodiskt ett verktyg i taget. Du får se hur du jobbar med ljus och färg, ökar detaljrikedomen, arbetar selektivt, hittar fram till moderna effekter, skapar panoraman och mycket mer.

Anders&LrCC

Del 1 fokuserar på de mest grundläggande verktygen du behöver behärska. Mycket kretsar kring ljus, färg och kontrast. I del 2 får du bland annat se hur du kan arbeta selektivt och påverkar ett visst parti av bilden. Då får också lära dig specialfunktioner som HDR och panorama.

Jag lär dig alla funktioner i datorvarianten av Lightroom CC, men de flesta verktyg finns i alla versioner av programmet, alltså även på exempelvis surfplattan och mobilen.

Direktfångst i Lightroom Classic

$
0
0
Direktfångst med Lightroom

Blev bilden verkligen skarp och kommer den fungera som kvadratisk? Om du fångar bilden direkt till Lightroom Classic kan du bedöma och bildbehandla den på en gång.

Det är extremt enkelt att komma igång med direktfångst i Lightroom Classic. Du kopplar in kameran till datorn med USB och öppnar upp funktionen. Därefter kan du direkt från skärmen trycka av din första bild. Ergonomiskt och smidigt då du ser bilden på stor skärm direkt.

Direktfånst Lightroom Classic - Anna Wennberg

Med hjälp av funktionen direktfångst i Lightroom Classic kan Anna direkt se att hon vill justera några detaljer i sitt stilleben.

Att hitta ett bra arbetsflöde och se till att kablar inte glappar, är det du kan behöva hjälp med. Därför finns kursen Direktfångst med Lightroom Classic där Anna Wennberg visar dig hur direktfångst fungerar, men framförallt hur du bäst utnyttjar funktionen.

Tillfällen för direktfångst

När din kamera är svårhanterligt på stativ eller när din kund är med vid fotograferingen – då passar direktfångst allra bäst. Använd funktionen när:

  • du vill se och visa din bild direkt på större skärm
  • du vill bedöma din bild direkt
  • du vill bildbehandla din bild direkt
  • du når inte avtryckaren på kameran så lätt

Förutom alla praktiska anledningar hjälper direktfångst dig att bli mer kreativ, då du får se resultatet direkt under fotograferingen (och på så sätt direkt kan hitta förbättringar som kan göras)!

PS. Innan du investerar i kablar, kolla så att din kamera verkligen stöder direktfångst i Lightroom Classic.

Lär dig fotofunktionerna i din iPhone

$
0
0
Sanna fotar med iPhone

Din iPhone är enkel att fotografera med, men den rymmer också många möjligheter. Smarta funktioner och verktyg som lyfter ditt fotograferande och gör att du tar bättre bilder. Verktyg som ibland är lite gömda och hemliga…

Bildserie

Fota en bildserie när du vill fånga liv och rörelse.

Jag guidar dig i iPhonens kamera-app och hjälper dig få koll på bra inställningar och användbara knappar.

Lär dig knepen för att fotografera vidsträckta panoraman, mäktiga HDR-bilder och mjukt flödande vatten med hjälp av lång exponering. Få koll på det användbara Bildserie-läget och få svar på varför du då och då borde slå om kameran till svartvitt.

Det och mycket mer. Häng med ut på fototur!

Se alla videoguider

Fota panorama

Fånga ett vidsträckt landskap genom panorama-läget.

Panorama

Det molnbaserade Lightroom för dig som har Lightroom Classic

$
0
0
CC för dig med Classic

2017 släppte Adobe den första versionen av Lightroom CC – en helt molnbaserad programvara för fotografer. Det traditionella Lightroom som funnits i över 10 år, bytte i samma veva namn till Lightroom Classic.

Om du använder Lightroom Classic idag har du säkert frågat dig hur du ska hantera det nya Lightroom CC. Bör du byta över? Eller ska du köra bägge programmen parallellt och vad är i så fall rätt strategi för det? Eller ska du kanske strunta helt i Lightroom CC och fortsätta i enbart Lightroom Classic?

Hoppa mellan LIghtroom

Hitta strategin som passar just dig

Jag har skapat en kurs som besvarar alla frågor. Den är skapad specifikt för dig som idag använder Lightroom Classic. Jag visar både hur du kan utnyttja bägge programmens styrkor, samt hur du gör om du vill byta helt och hållet.

I kursen visar jag det du behöver veta för att ta ett avvägt beslut som passar just dig. Jag själv använder bägge programmen parallellt just nu, men för varje halvår som går tillbringar jag mer och mer tid i det molnbaserade Lightroom CC.

Psst! Har du dålig koll på hur det molnbaserade Lightroom fungerar? I så fall kan du se min andra kurs ”Lightroom CC – så funkar det” för att få en stabilare grund.

Säkerhetskopiera – en trygghet i vardagen

$
0
0

Hos oss på Moderskeppet har alla en extra disk kopplad till sin dator. En disk som säkerhetskopierar allt på datorn. Helt automatiskt, varje dag.

Att säkerhetskopiera datorn är både smart och väldigt enkelt. Det är din räddning när hårddisken kraschar eller om du har råkat radera något viktigt av misstag.

På så sätt är en säkerhetskopiering både hängsle och livrem tycker Gustaf Hellsing, lärare i våra två kurser Säkerhetskopiera i Windows och Säkerhetskopiera din Mac.

Gustaf går steg för steg igenom utrustning, installation och tillvägagångssätt. Så att du kan känna dig trygg i att alla fina filer och allt ditt arbete automatiskt säkerhetskopieras varje dag.

Börja säkerhetskopiera nu – innan olyckan är framme.


Personliga mors dags-presenter

$
0
0

Att ge bort något personligt slår sällan fel. Därför har vi samlat tre tips på vad du kan göra för att överraska din mamma på mors dag.

Skapa ett personligt kort

Du har säkert en massa fina bilder på din mamma ihop med dig eller andra medlemmar i din familj. Passa på att använda dem för att skapa ett personligt kort som hon definitivt kommer tycka om.

Kortet ovan är skapat i appen Canva (iOS och Android). Tjänsten finns också som hemsida ifall du hellre vill arbeta från datorn.

Där finns flera gratis teman att använda sig av för att skapa kort. Om du kan tänka dig att lägga en liten slant öppnas fler möjligheter, men jag kan tycka att gratisversionen räcker lång väg.

Skriv ut och ge det till din mamma på mors dag eller skicka det till henne på sms för att visa din uppskattning!


Skapa ett jämförande kollage

Det här går att göra på olika sätt. Antingen kan du leta fram två bilder där du och din mamma är lika. Kanske har ni samma ansiktsuttryck, liknande frisyr eller bara är i samma ålder.

Eller så letar du – som jag har gjort – upp två bilder från när ni var i samma situation. Kanske när ni tog studenten, konfirmerades, första körkortsbilden om den finns kvar, första egna utlandsresan, första boendet eller när ni båda fyllde jämt.

Det viktiga är att bilderna speglar dig och din mamma i liknande skeenden.

Jag valde en bild från min mammas bröllopsdag och en på mig från min egen. Bilderna är egentligen inte så lika, men jag kan ändå tycka att vi har lite liknande leenden.

Jag skapade kollaget med hjälp av appen PS Express (iOS och Android). I samma app ändrade jag också färgen på min bild så att den fick lite liknande brun ton som fotot jag hade från mina föräldrars bröllop.

En roligt och kreativt projekt – som dessutom ger dig en inblick i din mammas förflutna när du letar igenom gamla fotoalbum.


Fota en generationsbild

Om du vill ha en rolig fotoutmaning kan du planera en generationsbild. Antingen fotar du den innan mors dag och ger den som present till din mamma eller så fotar ni den helt enkelt när ni ses.

Bilden nedan kommer från Anders LönnquistHan samlade ihop sina bröder och återskapade en bild som deras farfar plåtade med sin bälgkamera runt 1960. Samma kamera användes 55 år senare!

När du återskapar en bild blir det roligare ju fler detaljer som stämmer överens. Försök hitta liknande kläder, rekvisita, ljus och miljö. Och så klart så ska samma poser användas.

En annan variant: Återskapa ett porträtt på din mamma med dig själv. Hitta en bild där hon var i din ålder. Leta rätt på kläder, rekvisita och liknande miljö. Klä ut dig till henne och försök få till en så lik bild som möjligt!

Fototips för bättre instagrambilder

$
0
0

Har du inte Instagramkonto ännu? Vår guide hjälper dig igång.

Eftersom vi oftast tittar på Instagram på mobilen är bilderna små. Därför gäller det för dig att snabbt fånga intresset hos den som scrollar – det gör du med bilder som är renodlade, har intressanta motiv och en komposition som känns harmonisk.

Det finns många smarta knep för att fotografera bilder som är extra Instagramvänliga.

Jag visar olika sätt för hur du kan utveckla ditt fotograferande.

I trettio rikligt illustrerade fotorecept har jag samlat några av mina bästa tips för hur du kan skapa bilder som sticker ut lite extra i flödet.

Lär dig knepen för att få proffsiga porträtt oavsett ljusförhållanden, hur du bäst komponerar bilder som lockar till sig betraktarens blick och enkla sätt att renodla bilder så att de fungerar att titta på även i litet format.

Dessutom får du ett gäng fotoutmaningar utformade för att utveckla både ditt bildseende och ditt bildspråk.

Dyk ner i receptskatten och inspireras till ett lekfullt fotograferande med din mobilkamera. Och glöm inte att posta dina egna bilder med #instaskeppet för gemenskap och glada tillrop.

Läs alla fotorecept

Få koll på varför du ska lägga på värme i dina bilder, och varför du ska fotografera porträtt i skugga.

Illustrerade guider som pekar ut detaljer du kan tänka på för att nå bästa bildresultatet.

Text i Photoshop

$
0
0
Text i Photoshop

Lär dig textverktyget i Photoshop från grunden för att kunna använda det på bästa möjliga unika sätt.

Jag älskar att Photoshop är ett program som inte bara är för bildbehandling. Att jag kan vara kreativ i programmet på flera nivåer. Exempelvis med bild och text. Att göra inbjudningskort, tavlor och kreationer till sociala medier.

Text i Photoshop

Textverktyget i Photoshop funkar för både enkel text och text integrerat med en eller flera bilder. Med texter som rundar en form eller bokstäver som fylls med en bild kan du skapa visuellt levande ord.

Text i Photoshop

Textverktyget må se enkelt ut vid en första anblick. Men tillsammans med lagermask och inställningar kan du skapa mer än du tror.

Lär dig textverktyget

Anna Holmberg är illustratör och gillar att krama ur det där lilla extra när det kommer till funktioner och möjligheter i Photoshop. I kursen Text i Photoshop lär du dig textverktyget från grunden. Med grunden som bas kan du sedan använda verktyget på bästa sätt i dina alster!

Utdrag från reportage med Josefin Nilsson

$
0
0
Boxbild_Josefin_Nilsson_3x2

Hon tar naturens överlevnad på allvar men är inte dyster. Tvärtom signalerar Josefin upptäckarglädje och passion i sitt förhållande till naturen och sitt arbete.

Se hela reportaget direkt (63 minuter) eller se våra korta klipp nedan.


 

Bilden på gråtruten berättar om Östersjön som ett av världens mest förorenade hav.

”Den dog strax efter att jag tagit bilden.”


 

Om att vara både naturfotograf och utbildad biolog. 

”Det ger mig ett mervärde som fotograf att ha kunskap om det jag fotar.”


 

Om knubbsälen som en av sina favoritarter.

”När man tittar på den här bilden vill jag att man ska känna en hoppfull känsla.”


Se hela reportaget med Josefin Nilsson

Fota solnedgångar med mobilkameran

$
0
0

En solnedgång är magisk att bevittna, en soluppgång lika så. Det är inte konstigt att suget efter att få föreviga ögonblicket infinner sig.

Men när du plockar upp mobilkameran för att knäppa bilden ser det inte lika magiskt ut. Ofta behövs något mer för att verkligen fånga känslan.

Två solnedgångar som Sanna Lund fotograferat med mobilkameran.

Ett tydligt blickfång

Tänk på kompositionen och fånga mer än bara himlen i din bild.

Ge bilden ett tydligt blickfång i form av en person eller ett objekt som tittaren kan fästa blicken vid.

Bilden nedan föreställer en solnedgång i södra Skåne. Jag minns att det var en vacker kväll, men bilden gör den inte rättvisa. Det finns inte så mycket som fångar blicken.

En solnedgångsbild som saknar ett tydligt blickfång.

Om du istället tittar på bilderna nedan som Sanna har fotograferat så finns där ett tydligt blickfång.

Personen som är ute och paddlar kajak blir en direkt ingång i bilden. Likaså gräset i den vänstra bilden.

Två bilder fotade av Sanna Lund med tydliga blickfång.

Krydda med siluetter

Siluetter skapar en historia och lite mystik i din bild.

Vid solens upp- och nedgång är ljuset perfekt för just denna typ av bilder eftersom skuggorna letar sig mot dig som fotograf. Vem eller vad som helst kan bli en perfekt siluett!

En siluett skapar genast ett vackert blickfång i din solnedgångsbild.

Se till att personen du vill fotografera är placerad mitt emellan dig och solens ljus. Om hen står allt för långt åt ena eller andra hållet kommer du inte få en helsvart siluett eftersom solens ljus då träffar personen från sidan.

Psst, läs gärna Camillas recept på hur du fångar siluetter bäst med mobilkameran.

Ta bort linsöverstrålning

När du fotograferar direkt mot solen med din mobilkamera kommer du troligen att få en grön prick någonstans i din bild. Det kallas för en linsöverstrålning.

När du fotograferar direkt mot solen med din mobilkamera uppstår linsöverstrålning i form av en grön prick.

I vissa fall kan pricken bidra till bildens helhetsuttryck, men i andra fall kan den upplevas som störande. Då går det att plocka bort den med hjälp av en bildredigeringsapp, till exempel Snapseed.

Fotografera vid vatten

Solstrålar som reflekteras över vattenytan gör din bild extra magisk. Även en färgglad himmel speglar sig vackert i vattnet.

Se på Camillas bilder nedan. I båda reflekteras himlen i vattenytan. 

Solnedgångsbilder vid vattnet fotade av Camilla Grönbladh.

I den vänstra har hon arbetat med förgrunden för att skapa djup i bilden och i den högra har hon istället använt horisonten som en ledande linje.

Ta hjälp av HDR-verktyget

HDR hjälper dig att jämna ut ljuset genom att lägga samman flera olika exponeringar till en enda bild. Perfekt när du fotograferar solnedgångar! 

På vänstra bilden, utan HDR, tar solens ljus upp större delen av bilden. Men på den högra blev den istället en varm prick på himlen som är behaglig att titta på.

HDR-tekniken jämnar ut ljuset genom att lägga samman flera olika exponeringar till en bild.

Psst, kika gärna på Sannas guide om HDR-läget i din iPhone

Fotografera bättre med din mobilkamera

I våra kurser och guider lär du dig att ta fantastiska bilder med kameran du alltid bär med dig.

Få skärpa på allt med makrostacking

$
0
0

Med hjälp av en smart teknik som kallas fokusstacking går det dock att komma runt den optiska begränsning som ett begränsat kort skärpedjup innebär.

Genom att ta flera bilder på samma motiv och flytta fokusen mellan varje bild kan du med hjälp av programvara i datorn montera ihop alla dina bilder till en med skärpa över hela ditt motiv.

I en kurs om makrofoto visar läraren Tony dig precis hur du ska bete dig för att få ett så rent och snyggt resultat som möjligt. Hur du räknar ut ditt skärpedjup, hur mycket du ska flytta fokus mellan varje bild och vilka tillbehör som låter dig uppnå de absolut skarpaste resultaten.

Han visar även hur stackingprocessen går till i både Photoshop och specialprogramvaran Helicon Focus, som ger större inställningsmöjligheter och snyggare resultat.

Oavsett om du tycker om att fotografera smycken, blommor eller insekter kommer fokusstacking ge dig möjligheter att skapa optiskt omöjliga bilder.

5 tips för bättre solnedgångsbilder

$
0
0

Att fånga det storslagna i en solnedgång är inte så enkelt som det kan verka. För att dina solnedgångsbilder ska bli så fina som möjligt kommer här fem tips.

Planera din fotografering

Inom solnedgångsfotografering är du väldigt utlämnad till krafter som du inte kan påverka. Du kan inte bestämma vilket väder det kommer vara och du kan inte välja när eller var solen ska gå ner.

Du måste rätta dig efter de här sakerna och det är enkelt gjort med hjälp av en väderapp och en app som visar solens positioner över dagen (det finns massor av olika appar som gör det här).

Tänk igenom din utrustning

Mina favoriter för solnedgångsfoto är ett riktigt vidvinkligt objektiv samt ett stativ som går att sänka väldigt långt ner till marken. Det kommer göra ditt kompositionsarbete roligt och spännande. Ett graderat ND-filter låter dig dessutom jämna ut tonerna och skapa en mer realistisk bild.

Ställ in kameran för en strålande sol

På en bild kan solen se ut som en vit fläck och i en annan kan den se ut som en strålande stjärna. Min favorit är den senare och den effekten får man genom att välja en så liten bländare som möjligt.

Sänk ner din kamera nära marken

Genom att ha kameran lågt ner kan du leta upp ganska små saker på marken framför dig och ha dem som förgrund till din soledgång. Det här är enligt mig det viktigaste tipset som kommer ge dina bilder mer djup och göra dem intressantare.

Njut och återkom till dina bästa ställen!

Som sagt så är du inom solnedgångsfoto väldigt utlämnad till hur moln, himmel och sol kommer bete sig. Det är sällan en tråkig sak att njuta av en solnedgång. Har du hittat en bra komposition på ett ställe, återkom andra dagar och låt det ta lite tid innan den perfekta bilden sitter.

För fler tips och inspiration kan du se på min kurs om att fotografera solnedgångar och soluppgångar.


Fota proffsiga student- och balporträtt

$
0
0

Det är skolavslutningstider vilket innebär en hel del porträttfotografering. För att du ska få till bilder du är stolt över och glatt blickar tillbaka på har jag satt ihop ett kurspaket som ger dig rätt verktyg.

Ett snabbt tips direkt är att använda studentskylten som skydd mot solen för att skapa skugga i ansiktet på den du ska fotografera. Ett smidigt sätt att snabbt få ett jämt ljus i ansiktet under en solig dag.


Lär dig grunderna i porträttfoto

Therése Asplund lär dig hur du använder dina befintliga fotokunskaper för att ta professionella och imponerande porträtt!

Kursen går grundligt igenom hur du tänker när du väljer plats och bakgrund, komposition och posering av den du fotograferar för att avbilda denne på ett tilltalande sätt.


Porträtt i naturligt ljus

David Brohede ger dig de mest användbara och efterfrågade teknikerna för att ta porträtt i olika ljussituationer.

Du lär dig fota inomhus i blandljus, under kvällen när ljuset är svagt och under dagen när solen lyser starkt. Perfekt för när du inte riktigt vet vad det kommer vara för ljus på skolavslutningen.


Styr ljuset med reflexskärm

Reflexskärmen är porträttfotografens bästa vän. Med den kan du enkelt förvandla ett svårt ljusförhållande till ett helt fantastiskt.

I den här kursen lär Moderskeppets fotograf Filip Pilthammar dig hur du använder reflexskärmen för att styra ljuset och på så sätt skapa magi när du fotograferar porträtt.

 

Ta med kameran ut

$
0
0

Fjäll, skog, kust och växtlighet. Hur gör du för att fånga naturen och känslan den ger dig i en bild? Våra kurser och reportage lär dig!

Fler kurser om att fota natur och landskap

Ps. Att komponera bilder i naturen kräver lite akrobatik. Se fem av de ”fotobatiska” ställningar Camilla använder mest.


Vandra, fota och fika

Ta med kameran ut på en av våra svenska vandringsleder. Du får motion, frisk luft och en riktig fotokick. Läs Sanna Lunds tips på hur du hittar de bästa fotopromenaderna nära dig.


I landskapsfotografens kameraväska

Patrik Larsson har naturen som sitt kontor. För att fånga både små och stora landskap på bild använder en så kallad mellanformatskamera som har större sensor än en fullformatskamera.

”Bildkvaliteten är allt för mig. Den stora sensorn och skarpa objektiv återger naturens alla fina detaljer och jag får hög upplösning att jobba med.”

Läs mer om vad Patrik plockar med sig i kameraväskan.

Filma midsommarens festligheter

$
0
0

Midsommaren är en magisk högtid – oavsett om solen skiner eller om regnet står som spö i backen. Och din mobilkamera är ett perfekt verktyg för att föreviga dagen.

Videoproducenten Josefina Sahlin lär dig både hur du filmar materialet på bästa sätt och hur du sedan klipper ihop filmen direkt i mobilen. Enkelt att sprida till dina nära eller bara spara som ett vackert minne att se tillbaka på.

Filma med mobilkameran

I den här föreläsningen får du ta del av vad du ska tänka på för att få så bra material som möjligt. Josefina ger dig tre tips för vad du ska tänka på innan du trycker på rec och börjar filma.


Videoredigera med Premiere Clip

I gratisappen Premiere Clip till iPhone, iPad och Android redigerar du ihop din film på ett kick. Filma, byt ordning på klipp, trimma och lägg på effekter, text och musik. Din färdiga film kan du sedan dela med dig av direkt eller spara ned på din telefon.


Kurser som lär dig mer

Vill du ha ännu mer kött på benen? Se grundkurserna där Josefina tillsammans med Filip Pilthammar lär dig hur du ska utnyttja ljuset och arbeta med olika bildutsnitt för att få spännande, informativa och berättande filmer.

 

När du bara har en kort stund för dig själv

$
0
0

Vissa sommardagar är proppfulla med aktiviteter. Då är det svårt att hinna med lärandet.

Därför har jag här samlat ett gäng kurser, föreläsningar och reportage som tar omkring en timme att se. Perfekt att klämma in när tiden finns.

Lägg dig i hängmattan och tryck play.

Bläddra bland fler kortisar

Naturliga foton på barn och familjer

$
0
0

Barn och familjefotografen Juliana Wiklund har skapat en metod för att du ska lyckas med dina barn- och familjebilder. Metoden heter ”Playful hearts” och beskriver hur du steg för steg genomför din fotografering för att få levande och naturliga foton.

Metoden Playful hearts innehåller tre olika faser.

Förtroendefasen
Juliana_skarmdump_fortroende

Det allra första du ska göra när du träffar barnen som du ska fotografera är att få deras förtroende. Det gör du genom att prata mer med dem än föräldrarna, och prata mer om att ni ska leka än att ni ska fotografera. Slarvar du i förtroendefasen så kommer du inte lyckas med din fotografering utan får börja om från början igen.

Lekfasen

Metoden ”Playful hearts” går ut på att du genomför ett antal lekar med barnen. Genom att leka slappnar barnen av och tänker inte på att du samtidigt fotograferar.

Be inte barnen att skratta – utan få dem att skratta!

Lekarna hjälper dig dessutom att sätta barnen i vissa situationer och vilka lekar du väljer avgör därmed vilken typ av bilder du får. Det gör att fotograferingen blir mer effektiv, där du på kortare tid än annars får de bilder du vill ha.

Barnens glädje i lekarna gör också att de minns fotograferingen som en rolig händelse, vilket ökar chanserna att de vill träffa dig igen. Och det är ju bra!

Kärleksfasen

Karleksfasen_Juliana

Genom att avsluta med värme och kärlek förstärker du fotograferingen som en härlig upplevelse för hela familjen. Detta sker genom att du t.ex. lockar fram fina ord och omdömen som familjemedlemmarna ger till varandra.

Också kärleksfasen ökar chanserna att du får återkomma och ta fler bilder hos samma familj. Inte nödvändigtvis för att bilderna är oslagbara – utan för att familjen vill uppleva den varma och nära familjekänslan igen.


I kursen Metod för barn- och familjefotografering lär Juliana dig att med planering, struktur och flexibilitet ta de bilder du vill ha på kort tid.

Viewing all 739 articles
Browse latest View live