Njut av videoserier
Därför ska du fota i raw-format

Nästan alla som har foto som ett tydligt intresse väljer att fota i raw-format, medan resten av världen fotar vanliga jpeg-bilder. Hur kommer det sig? Vilka är fördelarna som får nästan alla fotografer att välja raw?

Jag har skapat en kurs som ger svar på alla frågor som kan dyka upp när du funderar på att ta steget från jpeg till raw.
Passar det dig?
Hur påverkas arbetsflödet?
Är det inte svårt och krångligt med raw?
Är det bara de som är superpetiga med kvalitet som fotar i raw?
Kursen för dig som vill börja med raw eller bara förstå bättre
Jag visar dig för- och nackdelarna, och förklarar hur allt hänger ihop. Kursen passar bra oavsett om du idag är nybörjare som fotar i jpeg-format, eller om du redan testat raw och vill förstå bättre hur saker och ting fungerar.
En viktig kurs för dig som fotograferar

Konstnärlig frihet och ont i axeln eller höften hör inte ihop på något sätt. Att kunna fotografera i alla knasiga ställningar som ibland behövs för att få till rätta bilden, känns lite som en rättighet för en fotograf.
Men med tung utrustning att bära på och dålig kontorsmiljö vid köksbordet, kan den konstnärliga friheten ta skada. Tänk den dagen då bästa fotot inte tas för att kroppen gör lite för ont. Den dagen vill ingen ska komma.
Vår kurs Ergonomi för fotografer är inte en efterfrågad kurs. Ingen ber om förmanande råd förrän det är för sent.
Däremot har det länge funnits en medvetenhet om att fotografer sliter hårt på sin kropp. Ergonomi är en viktig del i kursplanerna för ämnet fotografi på gymnasiet. Och många etablerade fotografer lider av värkproblem.
Men trots medvetenheten finns ingen utbildning där fotografens unika situation står i centrum. Jag vet, för jag har sökt med ljus och lykta. Och, jag förstår varför. För ingen har ens studerat ergonomi från fotografens perspektiv.
En unik kurs om ergonomi för fotografer
Det är precis den sortens problem vi på Moderskeppet brinner för att lösa. Jag vände mig därför till Hälsohögskolan i Jönköping, och tillsammans satte vi ihop ett team bestående av en ortopedingenjör och två arbetsterapeuter. Tillsammans skuggade vi flera yrkesfotografer och studerade deras vardag.
Observationer ledde till analyser.
Analyser ledde till goda råd.
Goda råd som du får ta del av i den här unika kursen.
Tänk om förklädena på McDonald’s vägde så här mycket!
Lärarna Eva, Lena och Rickard är utbildade arbetsterapeuter och ortopedingenjörer. När de under kursarbetet gick omkring med en systemkamera runt halsen, drog de paralleller till andra yrkesgrupper där samma tyngd runt halsen aldrig skulle vara acceptabelt. Tankeväckande.
Kursen ger dig instruktioner och insikter på ett direkt tillämpbart sätt. Det är en viktig kurs. Tips är att schemalägga en repetition av kursen någon gång per år.
Mitt huvud tycker bara ordet ergonomi låter störttråkigt, men mina axlar älskar det! Det gäller att vara snäll mot kroppen, så att du kan fotografera under många år framöver utan att få ont!
Bli helt trygg i dina bildleveranser

Det här är en kurs som många behöver. Den visar hur du på bästa sätt förbereder dina foton för leverans.
Jag och David Brohede lär dig hur du ska hantera saker som färgrymd, skärpa, metadata, filformat och upplösning för att hitta de optimala inställningarna i olika fall.

Kursen visar hur du tänker smart när du förbereder bilder för generell leverans, men också specifikt hur du arbetar med bilder som ska skickas till privatpersoner, tidningar, webben, fotolabb och tryckerier.
För tryckeribiten har vi fått stor hjälp av Magnus Sandström på TMG Sthlm som är Sveriges ledande expert på området.
Med ökade kunskaper om bildleverans ser du till att dina bilder kommer till sin rätt i nästa steg. Du blir samtidigt skickligare på att läsa specifikationer, svara på frågor från beställare och minimera risker.
Gör dina bra bilder bättre med Snapseed

Med din mobilkamera kan du ta bra bilder. Och dessa bra bilder kan du sedan göra ännu bättre med hjälp av Snapseed.
Snapseed är en kraftfull och intuitiv bildbehandlingsapp till iPhone och Android. En app som skapas av Google och som har funnits i många år. Den är i princip alltid med i toppen på listor över bra bildbehandlingappar till mobilen!


Och vi på Moderskeppet har såklart en kurs i Snapseed. Jag guidar dig bland alla verktyg. Du lär dig redigera ljus, kontrast och färg samt hur du beskär och rätar upp dina bilder.
Du får även koll på hur du använder verktygen för att lyfta fram och förstärka detaljer i dina bilder. Plus att jag visar dig hur du adderar text på dina alster såväl som hur du gör snygga dubbelexponeringseffekter. Allt i en och samma kurs.


Och du. Att bli vän med en ny bildbehandlingsapp tar tid. Rolig tid! Ge dig själv den tiden.
När du har sett kursen. Sätt dig ner 15 minuter varje dag i en vecka. Öppna en bild och utforska Snapseeds alla verktyg. Lek och prova. Ångra och gör om. Och ha kul!
Lär dig allt om resefoto

Vilken utrustning ska du ta med dig för att få riktigt bra bilder, samtidigt som din packning förblir smidig och lätt? Hur fångar du upplevelsen av din resa på bild?
I våra kurser om resefoto får kunskap om hur du packar din kameraväska inför resan, hur du tar panoramafoton på vidsträckta landskap, fångar upplevelser från myllrande marknader och tar magiska kvällsporträtt.

En av våra lärare är den rutinerade resefotografen Mats Andrén. Under 2013-2016 var Mats ute på sin livs resa i ett projekt han kallade The Walk. Det gick ut på att till fots ta sig från Stockholm till Sydney i Australien.
I Mats Andréns kurs Resefoto får du inte bara fototips, utan också konkreta förslag hur du kan tänka när det kommer till back-up.
Om du vill fånga en unik plats tillsammans med ditt resesällskap ska du spana in Juliana Wiklunds kurs Destination Photography.

Knepet för att fota kända platser utan turister (förutom ditt resesällskap) är att gå upp tidigt. Ett annat tips är att be dina medresenärer klä sig i färgglatt, då sticker de ut bland resterande turister!
Få tillfällen i livet bjuder på så många spännande fototillfällen som en resa till ett fjärran land. Lär dig fånga upplevelsen från din resa!
Här finns alla kurser om resefoto för dig som både älskar att resa och fotografera.
Vårens topplista

Mobilfotografering och instagram toppar listan tätt följda av Visuell kommunikation och penselverktyget i Photoshop.
Är det någon du inte kikat på än? Passa på att ta ikapp under semestern och ta med dig nya färdigheter in i hösten.
Lär dig skapa timelapse

Timelapse är väldigt efterfrågat bland Moderskeppets medlemmar. Här hittar du information om hur du skapar en egen.

Vad är timelapse?
Timelapse är en teknik som går ut på att fotografera bilder i intervall under lång tid och sedan spela upp dem som ett videoklipp. Det ger dig möjlighet att visa relativt långsamma skeenden uppsnabbat och exempelvis moln på himmeln blir ett väldigt häftigt motiv.
Hur gör man egentligen?
Det finns många frågetecken för den som testar det här för första gången. Vad behöver jag för utrustning? Vilket intervall ska jag välja? Hur gör man bilderna till ett videoklipp? Jag kommer lära dig tekniken från grunden och under kursens gång kommer du få massvis av tips, råd och övningar så att du kommer kunna skapa dina egna fantastiska klipp oavsett vilken kamera du använder.
Kolla in kursen och börja timelapsea du också.
Kurspaket i fotografering med David Brohede


David Brohede har utbildat inom kamerateknik, ljussättning och bildbehandling i tio år. Han är en uppskattad föreläsare som gör kunskapen lättbegriplig.
Bli trygg med din systemkamera
Har du nyligen fått upp ett intresse och köpt en systemkamera hjälper David Brohede dig att bli bästa vän med din kamera. Du lär dig alla knappar och inställningar, så att du kan utvecklas och fokusera på det roliga – att fota!
Vad gör alla knappar och inställningar på din kamera och hur kan du använda dig av dem på bästa sätt? Det är inte helt enkelt att ha koll på allt. Även du som är bekväm med din systemkamera har möjlighet att lära dig nya funktioner och tekniker.
Bli trygg i din utrustning
Vad ska du egentligen titta efter när du köper kamera och objektiv? David Brohede reder ut bländartal, bildvinkel och brännvidd, olika kamerasensorer och många kniviga förkortningar med hjälp av konkreta och tydliga exempel.
Du får även tips på bra tillbehör att packa ner i kameraväskan, och självklart vilken typ av kameraväska som passar bäst. Kursen avslutas med tekniker som hjälper dig att få till det härliga suddet i porträttbilder och hur du på bästa sätt använder din reflexskärm.
Fotografera i befintligt ljus
Naturens eget ljus är fantastiskt. Det ger dig som fotograf enorma möjligheter till bra bilder. Och att kunna se och använda ljuset som finns runt omkring dig är därför en viktig nyckel till att utvecklas.
David Brohede lär dig att fota inomhus i blandljus, under kvällen när ljuset är svagt och under dagen när solen lyser starkt. Du lär dig också använda en reflexskärm, både för att skapa bra ljus men också för att ge en spännande effekt.
Visa upp dina bilder

Framkalla, skapa bildspel eller samla allt i en portfolio. Det finns många sätt att visa upp dina bilder. Här är fyra kurser som lär dig.
Psst, du har väl inte missat vår stora samling av bildspelsmusik? Helt gratis och fri att använda för dig som medlem.
Våga ställa ut det du skapar
Att ställa ut dina skapelser ger en enorm kick och är ett häftigt steg i din utveckling. Men hur gör du rent praktiskt? Och hur kommer du över tröskeln om du känner dig osäker?
Konstnären och illustratören Annefrid Sjöman har ställt ut sin konst många gånger. Utifrån sina erfarenheter hjälper hon dig igång.
Ps. Du behöver inte ha tillgång till ett galleri för att ställa ut. Här är 50 tips på ställen där du kan visa upp dina bilder.
Somriga fotoutmaningar

Jag gillar fotoutmaningar för att de kickar igång kreativiteten. Du hittar motiv som du annars kanske inte skulle ha valt.
Här är mina tre favoriter.
Utmaningarna blir en rolig aktivitet att göra tillsammans med dina nära.
På campingplatsen
En utmaning som blev en succé när jag campade med familjen i somras. Vi delade upp oss i två lag och utsåg min man till domare.
Varje lag fick använda en kamera och den som bockade av flest bilder först vann. Lika roligt för oss vuxna som för barnen.
Varje lag ska fotografera:
- Ett paket grillkorv
- En hund
- En grill
- Ett blått tält
- En husvagn med blått förtält
- En person som äter glass
- En diskborste
- En husbil
- En solstol
- Ett par tofflor
- Ett par badbyxor
- En blomma i kruka
Tips! Om alla är erfarna fotografer: öka svårighetsgraden genom att alla bilder behöver ligga i kronologisk ordning på minneskortet.

På möhippan/svensexan
I våras fick jag äran att planera en möhippa och gav då bruden denna utmaning. En rolig aktivitet som väckte varma känslor.
Hon fick en kamera tillsammans med uppdraget att ta bilder som symboliserar:
- Första träffen
- Första kyssen
- Första mötet med svärföräldrarana
- Partnerns bästa egenskap
- Förlovningen
- Bröllopet
- Nästa steg i förhållandet
Tips! Låt gärna brud och brudgum göra samma uppgift (men på varsitt håll). Visa sedan som ett bildspel på bröllopsmiddagen.

För barnen
Min dotter älskar att fotografera. Därför är det en perfekt aktivitet för oss att göra tillsammans.
För att kicka igång kreativiteten kör vi bokstavsleken. Utmaningen går ut på att fota en bild för varje bokstav i alfabetet. Exempelvis:
- en ask
- en banan
- en citron
- en dator
- ett element
- en fjäril
- en gräsmatta
Tips! Bestäm ett tema för att variera utmaningen. Till exempel att bilderna enbart får innehålla saker som går att hitta i huset.

Få fler utmaningar på vår Facebooksida
Ps. Fotografera sommaren ur ett annat perspektiv. Undervattensfotografen Stefan Beskow ger dig tips om svenska vatten att utforska med kameran.
Visa upp dina bilder

Framkalla, skapa bildspel eller samla allt i en portfolio. Det finns många sätt att visa upp dina bilder. Här är fyra kurser som lär dig.
Psst, du har väl inte missat vår stora samling av bildspelsmusik? Helt gratis och fri att använda för dig som medlem.
Våga ställa ut det du skapar
Att ställa ut dina skapelser ger en enorm kick och är ett häftigt steg i din utveckling. Men hur gör du rent praktiskt? Och hur kommer du över tröskeln om du känner dig osäker?
Konstnären och illustratören Annefrid Sjöman har ställt ut sin konst många gånger. Utifrån sina erfarenheter hjälper hon dig igång.
Ps. Du behöver inte ha tillgång till ett galleri för att ställa ut. Här är 50 tips på ställen där du kan visa upp dina bilder.
Naturbilder i Lightroom Classic

Naturfotografen Patrik Larsson vill ta med sig alla naturupplevelser hem. Han vill att det han kände ska synas i hans bilder. Men, det är lätt att bilderna direkt i kameran upplevs platta och färglösa. Skogen saknar djup, stenarna är för mörka och himmeln är för ljus.
Hitta ditt arbetsflöde
I stora drag arbetar Patrik först med de globala justeringarna och därefter med lokala justeringar när han redigerar sina naturbilder. Men ett återkommande tips från Patrik är att du ska börja där det största problemet är. Är bilden blå? Börja med vitbalansen. Är bilden mörk? Börja med exponering.
I kursen Lightroom Classic för naturfotografer delar Patrik med sig av smarta arbetsflöden, de bästa reglagen och hur du ska tänka för att ta fram den magiska känslan av din naturupplevelse igen.

I Lightroom Classic förstärker Patrik sina bilder för att få fram rätt djup och känsla.
Du har alla möjligheter för att förbättra dina naturbilder i Lightroom Classic. Inte bara så de ser bra ut på sociala medier, utan också för print.
Från ax till limpa
Om du vill följa Patrik när han redigerar naturbilder från start till mål, då ska du spana in resursen Naturbilder i Lightroom Classic. Ta sällskap bakom kulissen och var med hela vägen när fem färdiga bilder blir klara för utskrift. Skog, vilda djur, ängsblomma, kustlandskap eller fågel. Välj det avsnitt som passar dig och dina bilder bäst.
Den trovärdiga naturfotografen

Josefin nöjde sig inte med att lära sig fota. Hon utbildade sig också till journalist för att kunna förmedla ett budskap. Dessutom läste hon till biolog, för att lära sig mer om de arter och ekosystem som hon ville berätta om.
Resultatet har blivit foton som inte tas slumpmässigt, utan som har ett ärende. Bilden nedan på en döende gråtrut är ett sådant exempel.
Josefin är väl insatt i miljöförstöringen i Östersjön. Hon vet att gråtruten är en art som drabbas och har därför ögon för att upptäcka fågeln som lider. Några minuter efter att hon tog bilden var gråtruten död.
Det är lätt att det blir vagt när man pratar om övergödning och miljögifter men om man får se en fågel som lider så blir det konkret. Det blir väldigt viktigt att ta en sådan bild tycker jag.

Men trots att hon tar naturens överlevnad på allvar är Josefin inte dyster. Tvärtom signalerar hon upptäckarglädje och passion för naturen.
När jag följer med henne till östersjökusten utanför Västervik, då ler hon. Det märks att hon älskar att vara i naturen, att se dess skönhet, att se det vackra.
Bilden nedan tog hon under vårt korta besök vid havsbandet. Det isblå havet, den gula laven och vattnet som ett mjukt golv.

Mötet med Josefin Nilsson gav inspiration. Hon väjer inte för den tuffa verkligheten men låter sig inte nedslås. Och med den kunskap som hon har i bagaget konstaterar jag: Josefin Nilsson – det trovärdiga naturfotografen.
Låt dig inspireras av det djuplodande reportaget om henne.
On1 Photo Raw

Om du vill bildbehandla dina rawbilder i ett program på datorn som inte har en abonnemangtjänst. Ja, då är On1 Photo Raw ett bra alternativ.
Du kan göra de mest önskvärda redigeringarna i On1 Photo Raw. När du arbetar i redigeringsläget kan du:
- Färg- och ljusjustera
- Beskära och rotera
- Klona
- Göra selektiva justeringar genom att markera områden du vill ska påverkas av din bildbehandling

On1 Photo Raw. I läget Edit ser du till vänster alla verktyg och i högra panelen specifika funktioner och inställningar.
Med hjälp On1 Photo Raw kan du importera bilder direkt från ett minneskort. Du strukturerar inte dina bilder i programmet, däremot kan du få en bra överblick av din hårddisk där de sparats.
Bildbehandling sparas i programmet
När du har redigerat en bild i On1 Photo Raw har inte ditt original förändrats. Istället har programmet kopplat en informationsfil till din bild, det innebär att din bildbehandling bara finns kvar i programmet tills du väljer att exportera ut din bild.
Lär dig On1 Photo Raw
Andreas Andersson är en teknikdriven fotograf. I kursen On1 Raw Photo från början lär han dig grunderna i programmet så du snabbt och enkelt kan komma igång.
Filma en föreläsning

En föreläsning är ofta låst till en viss tidpunkt och plats. Tänk om fler skulle kunna ta del av en föreläsnings information och kunskap. Om du filmar föreläsningen, så går det. Du väljer sedan om den ska redigeras och hur den ska distribueras.

När du filmar en föreläsning, följer du föreläsaren med lätta rörelser.
Lär dig alla steg
I kursen Filma föreläsningar med mobilen lär du dig att förbereda och filma en föreläsning. Efter kursen vet du:
- Var du ska stå i en föreläsningslokal när du filmar
- Hur mycket utrymme du behöver på mobilen
- Vilken mikrofon du kan använda
- Var du placerar mikrofonen på föreläsaren
- Vilka stativ som är smarta för att filma föreläsning
- Hur du förbereder publiken och föreläsaren
Oavsett om du filma en föreläsning som ska spridas internt på ditt företag, eller en föreläsning som ska spridas externt för kunder eller medlemmar – så fungerar kursen lika bra.

Du behöver din mobilkamera, mygga och ett videostativ med mobilhållare när du filmar en föreläsning.
För att få bästa resultat behöver du tillbehör. Ett högt videostativ och en extern mikrofon. Gärna en mygga. Du kan sedan investera i adaptrar för att kunna koppla in mikrofon och hörlurar samtidigt. Missa inte kursens stödmaterial om vilken utrustning du kan investera i.
Det går snabbt och smidigt att filma med din mobilkamera. Kamerans begränsningar är också dess fördelar. Du har inte tillgång till alla inställningar som på en professionell videokamera, vilket gör att du enklare kommer igång.
10 tips för drönarfotografering

Filmning och fotografering med drönare är är kul och fascinerande, även för de som inte har foto som intresse.
Men att få ut det mesta ur det här nya sättet att fotografera är inte helt självklart. Det är lätt att tappa bort sig i hur kul det är att flyga eller hur högt/långt bort man kan komma.
Med de här tipsen, som kommer från min kurs om drönarfotografering, kommer du på allvar att kunna börja använda dig av en fotograferingsdrönares fulla potential.

1. Planera din fotografering med en karttjänst
Satellitbilder i kart-appen i din telefon eller i programmet Google Earth är makalöst användbara när du vill hitta inspiration eller motiv för din drönarfotografering.
Ta en titt i ditt närområde redan nu och se om du hittar spännade byggnader, formationer eller texturer som du skulle kunna använda dig av.
2. Lägg inte för mycket tid med kamerans inställningar
När en kamera är väldigt långt ifrån sitt motiv, och dessutom är monterad på en elektroniskt stabiliserad så kallad gimbal, är det inte längre lika viktigt att ha precis rätt bländare och slutartid. Skärpedjupet kommer räcka till och oftast är det inga problem med slutartider upp till en halv sekund eller så. Lägg hellre tid på att komponera din bild fint.
3. Fotografera ensamma vägar
Den ensamma vägen är ett jättefint motiv för drönaren. Gärna ovanifrån med kameran riktad rakt ner. Välj en väg med en omgivning som inte är för rörig, till exempel bara träd eller gräs.



4. Komponera med höjden
Den största skillnaden mellan att fotografera med kamera i handen och med drönare är att du inte är begränsad av din egen längd i höjdled. Använd höjden aktivt och testa alltid hur dina motiv ser ut från olika höjd.
5. Fotografera långa skuggor
Vid soluppgång och solnedgång står solen lågt. Då bildas långa skuggor på öppna ytor som du med fördel kan använda i dina bilder. En stor skugga från en liten person i ett stort landskap är ett häftigt motiv.
6. Fotografera abstrakta mönster
Överallt i miljön finns oväntade mönster och texturer att hitta. Klippor, havsbottnar, åkrar eller missfärgningar kan bli intressanta motiv. Plocka fram din inre Jackson Pollock och prova abstrakt fotografering.
Utmana dig själv genom att leta efter abstrakta motiv till olika känslor. Glädje, kärlek, ilska, förvirring och så vidare.

7. Fotografera med långa slutartider
Eftersom drönare ofta både är stabiliserade med själva drönarkroppen och en speciell stabilisator-gimbal till kameran passar de utmärkt för att fotografera lite längre slutartider med. Bilderna blir dock lätt överexponerade och då behöver du ND-filter till din kamera. Prova att köpa ett sådant och ta bilder med långa slutartider på motiv med rörligt vatten.
8. Få stort dynamiskt omfång med HDR
Ofta finns en inbyggd funktion i drönare för att fotografera för HDR eller bracketing. Leta upp funktionen och fotografera en landskapsbild med himmel. Sätt ihop bilderna i Lightroom eller Photoshop och upptäck vilken fantastisk tonmässig kvalitet det kan ge.
9. Separera dina motiv mot bakgrunden
Det är lätt att dina bilder blir lite röriga när du fotograferar med drönare. Ofta har de bästa bilderna ett tydligt huvudmotiv. Huset, personen eller bröllopssällskapet försvinner lätt i ett hav av detaljer.
Öva på att separera huvudmotivet från bakgrunden till exempel med färg, ljus eller textur.
10. Fotografera bilder till ett panorama
Panorama är en lite hemlig med makalöst användbar teknik för fotografering med drönare. Det går ut på att ta flera överlappande bilder som tillsammans bildar en jättebild.
Det hjälper dig både när du vill ha en stor utskrift med hög detaljrikedom men också när du önskar att din drönarkamera hade ett mer vidvinkligt objektiv.

Alla de här tipsen förklarar jag utförligt med exempelbilder i min videokurs om drönarfotografering. Kika på den och ta ditt drönarfotograferande till nya höjder!
Vi lär oss av dina frågor
Dina problem är Johanna Rosanders jobb. Som medlemsansvarig på Moderskeppet är hon spindeln i nätet som fångar upp din fråga och skickar den till rätt expert.

Johanna leder en intern workshop där hennes kollegor får återskapa vanliga Lightroomproblem (när de fått förfäras hjälper hon dem också att lösa problemen).
Johanna för sedan kunskapen vidare till sina kollegor. Allt för att vi ska utvecklas och ge dig den bästa hjälpen.
”Dina åsikter är viktiga. Ingen fråga är för dum, så tveka inte att höra av dig”, uppmanar Johanna.
Psst, Johanna är en kreativ typ. Läs mer om henne och hennes projekt.
Lös problemen i Lightroom Classic
Är din katalog fylld av frågetecken och bilder som inte går att redigera?
Lugn. I vår problemlösare får du hjälp att lösa både det och andra knepiga utmaningar. Allt i tydliga steg för steg guider.
Problemlösaren för Lightroom Classic
Ps, du vet väl om att vi erbjuder mer än onlinekurser till dig som medlem? Här hittar du allt bonusmaterial från uppslagsverk till rabatter.
Kom i mål med dina projekt i höst

Jag vet inte hur det är för dig, men jag har redan hösten fullbokad av kreativa projekt och idéerna fortsätter poppa upp i skallen. Likt små tomtar som ropar ”hej hej titta på mig, jag har en ny fantastisk idé åt dig. Den vill du väl hoppa på direkt?!”.
När idéerna hopar sig och hjärnan är nära att svämma över tar jag till GTD: getting things done. Sanna Lund går igenom metoden i sin kurs Ordning och reda för kreativa.
Den går ut på att få ut allt ur huvudet, samla det på en plats, välja vilket projekt du ska ta tag i härnäst och bestämma vad första steget är. En suverän metod för att få kontroll över idéerna och faktiskt ro iland de där projekten.
Du kommer bland annat lära dig den smarta 2 minuters-regeln.

Läs också om …
3 program och appar för dina att göra-listor
Att börja med dagens viktigaste uppgift
Att planera in ditt skapande och lärande i kalendern
Att begränsa tiden för att komma i mål
Lycka till med dagens uppgift! Vi finns här och hejar på dig.
Frossa i typsnitt

Med Adobe Fonts få fram rätt känsla och läsbarhet i dina grafiska alster.
Sara Stierna kallar sig själv för typsnittsälskare. Hon tycker det är riktigt lyxigt att Adobe Fonts ingår i Creative Cloud. Hon har rätt.
Med nära tvåtusen olika typsnitt hittar jag nästan alltid det typsnitt jag är ute efter när jag gör grafiska produktioner. Alltifrån inbjudningskort och broschyrer till webb. Dessutom kan jag använda typsnitten i alla program jag har installerat på min dator (alltså inte bara Adobes program)!
Två sätt att aktivera typsnitt
Du kan söka och aktivera typsnitt direkt i de flesta Adobe program, men på webben har du bättre översikt.
Aktivera typsnitt enkelt i Adobe Illustrator och Adobe InDesign. I teckensnittspanelen hittar du Adobe Font och kan enkelt filtrera och hitta dina favoriter. Snabbaste sättet!

Du hittar typsnitten från Adobe Fonts direkt i InDesign till exempel.
Aktivera via Creative Cloud. Är du inloggad på fonts.adobe.com kan du aktivera typsnitt på webben. Du hittar sedan typsnitten i dina installera program på datorn.

Aktivera typsnitt på fonts.adobe.com för att använda dem i andra program på datorn. Här ser du Adobe Fonts typsnitt i Office Word.
Lär dig filtrera, hitta och aktivera
Med en stor mängd typsnitt kommer också risker att gå vilse. Därför lär Sara dig i kursen Adobe Fonts hur du hittar i Adobe Fonts olika utseenden, webbaserat via fonts.adobe.com och via olika programvaror.
Efter kursen har du alla verktyg du behöver för att på ett smart sätt filtrera, hitta och aktivera just de typsnitt du är ute efter!
Ps. Missa inte funktionen Font Packs där du kan aktivera flera typsnitt samtidigt som passar bra ihop.