Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all 739 articles
Browse latest View live

Det du behöver veta om bildkomposition

$
0
0
Tredjedelsregeln

Bildkomposition är något av det viktigaste som finns inom fotografering. Att fylla bildramen med innehåll, placera huvudmotivet och skapa balans. Allt det är att komponera sin bild.

Din bildkomposition är ofta det som gör skillnaden mellan känslan av ”Wow, vilken bild” och ”Ok, ett motiv”.

En bra visuellt komponerad bild leder direkt betraktarens öga rätt. Hon ser vad motivet är och vad du som fotograf vill visa.

Lär dig bildkompositionens hemligheter

I kursen Bildkomposition för fotografer guidar Filip Pilthammar och Camilla Grönbladh dig genom både kompositionsfilosofi och alla kompositionsregler du behöver kunna som fotograf.

Lagen om tre - Bildkomposition

Lagen om udda tal, även kallad lagen om tre, gör bland annat att bilden känns lugn och balanserad. Udda tal är en av alla kompositionsregler som kursen tar upp.

Nästa gång du fotograferar kommer du medvetet kunna ta fina bilder med hjälp av exempelvis:

  • Ledande linjer
  • S-kurva
  • Lager
  • Inramning
  • Geometriska former

Med andra ord kommer du efter kursen ha många verktyg att använda dig av för att skapa fantastiska bilder på löpande band.


Redskap för att lyckas med dina självstudier

$
0
0

Du precis som jag har säkert storslagna planer för hur mycket du ska lära dig ”när du får tid över”. Problemet är att ”tid över” inte finns. Det är alltid något som tar upp den där tiden. Vad du behöver är en annan typ av plan.

Olika personligheter kräver olika former av planering för att lyckas. Därför har jag samlat tre smarta planeringsverktyg som hjälper dig, oavsett vilken typ av planeringsperson du är.

Du behöver inte använda alla tre – välj utifrån hur du är som person; strukturerad, tävlingsinriktad eller lekfull.


strukturFör dig som är strukturerad

Skriv en plan för dina självstudier.  Med planen sätter du ett mål för ditt lärande och gör om det till ett projekt som du själv har kontroll över. Genom att skriva ner saker som vad du vill lära dig och varför får du hjälp att begränsa, strukturera och planera ditt lärande.

Det här tipset har jag fått från min kompis JosefinaHon är superstrukturerad och skriver alltid planer.  Så lyckas hon också med allt hon bestämmer sig för – oavsett om det rör sig om att lära sig fotografera med systemkamera för att plåta på bästisens bröllop, eller få befordran på jobbet.

En studieplan fungerar lika bra oavsett om du vill lära dig Indesign från grunden, skapa en fotobok till mamma eller förbereda dig för en bröllopsfotografering.

Ladda ner och använd word-mallen som jag skickar med. Skriv ut på papper, eller skriv direkt i ditt ordbehandlingsprogram. Känner du att det är svårt att komma igång? Ladda ner och läs handledningen. Där hittar du exempel och förklarande texter.

Ladda ner studieplaner

Logga in som medlem för att kunna se innehållet


kursbingoFör dig som är lekfull

Spela kursbingo och gör lärandet till en lek! Varje lov kommer min dotter hem med en lapp där det står ”Läsbingo”. Tolv rutor med uppmaning om att hon ska läsa på olika ställen, tider, dagar. När hon läst i en kvart får hon sätta ett kryss. Det funkar otroligt bra! Nu tycker min dotter att det är riktigt kul att läsa på loven.

Tio tusen mellanstadielärare kan inte ha fel… Läsbingo fungerar!

Jag har skapat en egen kursbingobricka åt dig. Ladda ner och skriv ut. Sätt ett kryss när du sett trettio minuter av en kurs.  Välj om målet är att få fem i rad eller om du vill kryssa hela brickan.

Vill du skapa din egen bingobricka så går det finfint. Jag har skapat en tom mall till dig där du själv kan fylla i egna uppdrag.

Ladda ner kursbingo

Logga in som medlem för att kunna se innehållet

Bryt inte kedjanFör dig som gillar att tävla

Bryt inte kedjan!  Sätt ett kryss i en kalender varje dag du repeterat en ny vana som är viktig för dig. Efter ett antal dagar har du en kedja och din tävlingsinstinkt är väckt.

Metoden har blivit känd genom Jerry Seinfeld. När han fick frågan om hur man blir en bättre komiker svarade han:

Vägen till att bli en bättre komiker är att skriva bättre skämt och vägen dit är att skriva varje dag.

Jag har skapat en stor årskalender till dig. Använd den för att komma igång med dina självstudier.

Varje dag har sin egen ruta. Sätt ett kryss när du sett minst ett avsnitt ur en kurs. När du har en kedja ditt jobb förenklat – det är att inte bryta kedjan. Vilket faktiskt är märkbart enklare än att ta sig i kragen och med stark viljekraft skapa något ur inget.

Du behöver inte bry dig om ifall du börjar mitt i en månad – kalendern är skapad så att den fungerar år efter år. Bestäm själv hur många kryss som krävs för att du ska vara ”i mål”. Själv började jag med 100…

Ladda ner bryt inte kedjan

Logga in som medlem för att kunna se innehållet

Lyckas med grafisk design

$
0
0

Idag finns det fantastiska möjligheter att ta fram grafiskt material som en flyer eller festinbjudan. Du gör det direkt i din mobil eller i avancerade layoutprogram som InDesign. 

Utmaningen är fortfarande att skapa ett material som förmedlar rätt budskap. Ett vanligt misstag är att låta alla delar av flyern pocka på uppmärksamhet. Allt blir lika viktigt. Resultatet blir ett rörigt material som blir svårt att greppa. Vad vill du egentligen säga?

I kursen Lyckas med grafisk design lär jag dig mina fem bästa knep för att formge material som känns balanserat och lyfter fram rätt sak i rätt ordning.

Kursen fokuserar på formgivningssteget där du planerar och skissar upp din layout. Formgivning kan du göra på ett papper eller digitalt. Välj det som passar och känns bra för dig. Därför behöver du inte ett speciellt program för att se kursen.

Hierarki – en av fem principer

I kursen visar jag fem principer och verktyg som hjälper dig att ta bra beslut för ditt material. Jag visar exemplevis hur du med enkla knep skapar en visuell hierarki. Den är en viktig grafisk princip som guidar mottagaren genom ditt material.

Med en klar hierarki blir det ordning och du skapar samtidigt spänning då inte allt ser likadant ut.

Ett av tipsen i kursen är att arbeta med olika storlekar på bildramar och andra former då skapar du en hierarki som tydligt visar: det här vill jag säga.

Jag tycker du ska testa att skala upp dina element rejält. Det ger en skön känsla av här är jag!

Börja redan idag. Planera nästa festinbjudan eller en flyer åt din arbetsplats och börja formge medan du ser kursen. När du har gått igenom alla steg har du kommit en bra bit i din formgivningsprocess och har en checklista att luta dig mot när du formger.

Skapa sagolika bilder med gravida kvinnor

$
0
0

En ny liten person kommer snart se dagens ljus. Inne i mammans mage växer den som tidigare inte fanns. Ett av livets stora mirakel. En stund i livet som många föräldrar vill spara och minnas tillbaka till.

Maria fotograferar den gravida kvinnan i långklänning.

Läraren Maria Lindberg hämtar inspiration från John Bauers målningar av de trolska småländska skogarna.

Maria i studion bland några av sina gravidklänningar.

I sin kurs delar hon med sig av kunskaperna som krävs för att du själv ska kunna skapa sagolika bilder av gravida i den murriga svenska naturen.

Hon lär dig leta upp en bra plats för din fotografering, hur du kan förbereda dig själv och den gravida kvinnan, vilka kamerainställningar du ska välja och hur du komponerar bilden vackert.

Inspelningsteamet.

När du har sett kursen kommer du själv inte bara kunna skapa häpnadsväckande bilder som verkligen lyfter fram det vackraste hos den stolta och starka modern, utan även ge henne en behaglig, minnesvärd och rolig fotograferingsstund.

Mycket nöje!

Vässa dina färdigheter i höst

Vad gör en reflexskärm?

$
0
0

Reflexskärmens uppgift är egentligen väldigt enkel. Den ska fånga ljus och studsa det vidare dit fotografen vill. Det låter inte så märkvärdigt men oj vilka möjligheter som öppnar upp sig.

Linnéa i skuggan belyst av en stor vit skärm som studsar solljus.

På alla ställen där du kan tänka dig att plocka fram kameran så finns det ljus. Problemet är att ljuset inte alltid har den riktning eller den karaktär som du vill ha till ditt foto. Hårt solljus ute en somrig dag är ett typexempel. Det finns gott om ljus, men riktningen är rakt ovanifrån och ljuset är hårt till karaktären. Resultatet: folk får ljusblanka pannor och mörka ögonhålor. Vanligtvis inte smickrande.

Anders assisterar när jag tar bild på Tina.

Men med en reflexskärm kan du fånga ljuset, göra om det till en mer smickrande karaktär och studsa in det i ansiktet på personen du fotograferar. Helt plötsligt ett ljus med fantastiska egenskaper. Tricket är att plocka upp en skärm.

Hur funkar det?

Marie i skuggan med studsat solljus från silversida.

Reflexskärmar kommer i många olika storlekar och former. Det finns olika sidor med olika ytor. Det finns guldiga sidor, silvriga sidor, vita sidor och många fler. Vilka egenskaper ditt ljus får är unikt för de olika sidorna.

Jag har skapat en kurs för dig som vill ta ditt porträttfotograferande till en ny nivå genom att börja ta kontroll över ljuset i dina bilder. Jag kommer reda ut alla de inlednande frågetecknen du kommer ha och om du ser kursen kommer du få en spark i baken för att faktiskt börja använda skärmen och utnyttja fördelarna som det ger.

Mycket nöje!

Fjärde säsongen om Visuell kommunikation

$
0
0
Fotografi visuell kommunikation

Det jag älskar med serien är att den får mig att se på bilder på ett helt nytt sätt.

Den meningen har jag hört så många gånger under de senaste åren i samband med att jag varit ute och besökt fotoklubbar. Det är fantastiskt kul, eftersom det är själva målet med videoserien: att du ska lära dig mer om foto, inte bara din kamera.

Så att du kan ta och förstå bra bilder. Och samtala om svårtolkade bilder med stor förståelse.

Vilka tio fotografer borde alla känna till?

I fjärde säsongen av videoserien Visuell kommunikation nördar Göran och Mattias precis som tidigare ner sig i det vi älskar mest: Fotografi som visuell kommunikation.

Du får bland annat lära dig hur du pratar om bilder på fotoutställningar, hur du fångar tidlöshet i bild och vad du ska tänka på när du skriver rubriker och bildtexter till dina bilder.

I första avsnittet får du tips på hur du vinner fotomaraton.

Lär dig texta snyggt

$
0
0
Texta snyggt genom att blanda stilar

Har du svårt att tyda din egen handstil och drar du dig för att texta så dina kollegor ser? Steg för steg lära Maja Larsson dig att ta tillvara på din visuella personlighet. Din handstil.

I kursen Texta snyggt lär du dig att:

  • texta tydligt genom att stänga öppna streck i dina bokstäver
  • ta hjälp av stödlinjer
  • använda mellanrum
  • variera storleken på dina stycken
  • skriva bokstäver konsekvent
Maja textar snyggt på iPad

Självklart får du i kursen massvis av inspiration och uppslag på olika sätt att texta.

Anteckningsblock och blädderblock

Maja är mötestecknare. Det innebär att hon framför publik skriver och ritar för att visuellt summera mötets innehåll. I kursen lär hon dig därför både att göra anteckningar för dig själv, men också anteckningar inför folk.

Det är skillnad att anteckna med handen i ett anteckningsblock, och hela kroppen vid ett blädderblock. Men starta med ditt eget anteckningsblock!

PS. I kursens stödmaterial hittar du både länkar för att köpa pennor och papper, samt övningsmaterial du kan skissa på.


Fotohistoriens största bluffar

$
0
0
Fotobluffar Anders och Gustaf

I en videoserie på sex avsnitt intervjuar jag Anders om några av de här fotobluffarna. För mig har det varit otroligt intressant att ta del av Anders berättelser.

Inte minst på grund av hans eget stora intresse. Eller nörderi, som vi kanske ska kalla det… Det gör att historierna inte bara tillhör det förgångna, utan blir ”kött och blod” idag.

Anders Jensen vid sjön Loch Ness i Skottland för att med egna ögon följa fotobluffens väg genom historien.

I den här videoserien finns många öden att fascineras av. Den unge sovjetiske fotografen Yevgeni Khaldei som i maj 1945 tar den bild som han länge drömt om – ett foto där den sovjetiska fanan vajar över riksdagshuset i Berlin efter Sovjets triumf över Tyskland. Men till saken hör att bilden är både arrangerad och manipulerad…

Eller storviltsjägaren Marmaduke Wetherell som iscensätter en bild på sjöodjuret Loch Ness i Skottland som får monsterjägare att vallfärda till sjön för att själva få en skymt av sjöodjuret.

Det gemensamma för många av de här fotobluffarna är att det tar decennier innan de klaras upp. Och inte sällan är det någon grånad person som sitter på fakta i målet och till slut berättar. Fakta som vi idag är glada över att fått ta del av – utan den hade vi fortfarande stått svarslösa inför flera av bildgåtorna.

Så sätt dig i din favoritfåtölj och ta del av de fantastiska berättelserna som fotobluffarna utgör. Vi har producerat avsnitten för dig som medlem på Moderskeppet. Håll till godo.

Ge platta svenska landskap form och höjd

$
0
0

I äventyrsfotografen Fredrik Schenholms kurs är fotografering och friluftsliv i den svenska naturen i fokus. Han inspirerar och lär dig fånga häftiga bilder från lokala äventyr.

Ett tips från kursen är hur man får platta miljöer att se kuperade ut. Det du behöver är en hög plats med ett landskap i bakgrunden.

Även om du inte har nära till berg där du bor finns det med största sannolikhet någon form av höjd eller kulle i närheten.

Använd en karttjänst

Om du inte känner till någon på rak arm kan du titta på en karta med höjdmarkeringar i form av ringar. Till exempel en sådan som du hittar på Lantmäteriet. Där kan du växla mellan höjdvy och satellitvy för att hitta en kulle utan träd.

Nästa tips gäller ditt val av objektiv. Ofta rekommenderas vidvinkelobjektiv för att fånga natur och landskap och det finns många bra anledningar till det.

Men just för att skapa en känsla av höjdskillnader kan du istället göra klokt i att välja ett teleobjektiv. Särskilt om din bild innehåller  människor.

Den första bilden är tagen med ett vidvinkelobjektiv och landskapet ser väldigt platt ut. Den andra bilden är tagen med ett 150 mm teleobjektiv och där ser du att det komprimerade perspektivet skapar en känsla av ett kuperat landskap.

Inspireras vidare med en kurs

Tipsen ovan är hämtade från Fredriks kurs om att fotografera naturbilder med människor i. Där får du mängder med tips på äventyrliga platser som passar utmärkt för både utforskande och fotografering. Skogar, vattendrag och storslagna vidder. Du kommer kunna ta bilder som får dig att minnas känslan från dina utflykter.

 

52 poseringar när du fotograferar par

$
0
0

När jag skulle gifta mig var jag otroligt nervös. Inte bara för att jag skulle gifta mig utan även för att jag skulle bli fotograferad. Nu är det ett par år sedan jag gifte mig men i en sådan här situation hade underlaget varit perfekt. Och varför inte skicka illustrationerna ett par dagar innan fotograferingen?

Moderskeppet har illustrerat 52 av yrkesfotografernas mest populära poseringar i ett guidepaket som är helt gratis för dig som medlem.

Så här använder du dina guider

En erfaren fotograf vet vilka poseringar som fungerar och kan ge tydliga instruktioner. Det skapar trygghet och gör att paret kan slappna av.

Låt illustrationerna inspirera både dig och de du ska fotografera, oavsett om du är yrkesfotograf eller om du är ute på ditt allra första uppdrag. Med all sannolikhet kommer du få en större variation av bilder och nöjdare och gladare kunder.

Ladda ner paketet

Paketet med poser består av tre olika pdf:er som du kan ladda ner:

  • Poseringsark. 52 ark med en illustration per sida. Så att du tydligt kan visa ditt par.
  • Översikt. Flera illustrationer per sida. Perfekt för urval och som checklista.
  • Handbok. Alla poseringar med tydliga instruktioner och tips.

Logga in som medlem för att kunna se innehållet

Använd materialet

Använd materialet som det vore ditt eget. Det är ditt verktyg. Låt paret vara aktiva i val av posering och använd det som ett verktyg för ert gemensamma uppdrag.

PS. Vi har inte satt Moderskeppets namn på de ark du skriver ut och visar paren. Så att de blir ditt verktyg, inte vårt. Det är du som medlem värd. 

Skapa egna fantasifulla sagobilder

$
0
0

Sagofotografering är en genre som väcker spänning och fantasi hos tittaren. Mörka murriga skogar, mystiskt ljus och inspirerande vyer.

Vi är i Sverige väldigt bortskämda med fantastiska miljöer för sagofotografering. De flesta av oss har en skog eller en grusväg dit vi kan ta oss och fotografera om vi vill. Miljöer där vår lärare och sagofotoexpert Maria trivs riktigt bra.

Riktigt häpnadsväckande sagobilder har inte sällan fått mycket kärlek vid efterbehandlingen i datorn. I Lightroom och Photoshop skruvar man till färger, framhäver detaljer och softar till ljuset.

Hur man åstadkommer en riktigt sagolik stämning och känsla är en konstart och i sin kurs ger Maria dig tio värdefulla tips kring hur du kan ta dina bilder från ”bra” till FANTASTISKA!

Ps. Om du vill ha inspiration för själva fotograferingen passar Marias kurs om Gravidfotografering utmärkt. Den är användbar även för andra motiv.

Skapa personliga fotoprodukter och presenter

$
0
0

Släpp lös din kreativitet och skaparglädje genom att göra dina egna fotoprodukter. Du kan använda bilder och illustrationer du har sedan tidigare eller skapa något nytt specifikt för en viss produkt.

Som medlem på Moderskeppet får du rabatt hos Smartphoto. Därför ger vi dig här tips på tre produkter du kan skapa genom deras tjänst, men självklart kan du också använda tipsen hos andra fototjänster. 


Camilla tipsar:

Printa dina instagrambilder som kylskåpsmagneter

På Instagram som jag visar upp mina favoritbilder, men det är lite trist att de bara finns i mobilen. Speciellt när det faktiskt är så smidigt att föra över bilderna direkt från instagram till fototjänster som exempelvis Smartphoto.

Jag är jättenöjd med mina kvadratiska kylskåpsmagneter. De livar upp i köket och blir alltid en snackis när jag har besök. Dessutom fyller de sin funktion – de fungerar utmärkt för att sätta upp viktiga papper och kom-ihåg-lapper.

Gör såhär:
Välj instagram som källa att ladda upp bilderna från och ge sedan fototjänsten tillåtelse att tanka upp bilderna genom att klicka på Ge åtkomst.

Eftersom Instagram per automatik alltid skalar om bilderna du laddar upp till max bredd 1080 pixlar så lämpar sig bilderna inte för förstoringar, men de funkar ypperligt för små produkter som den minibok jag gjort.

Väljer du en produkt som kräver en bild med högre upplösning än vad du har på din instabild kommer en varningssymbol upp. Gör den inte det kan du känna dig trygg i att trycket kommer att bli bra.


Kurstips för dig som vill bli proffs på instagram och mobilfotografering:

Bläddra bland fler kurser om mobilfotografering


Gabriella tipsar:

Skapa en personlig kalender

Trots att jag allt mer övergått till en digital kalender är jag svag för den fysiska varianten. Extra kul blir det om den har en personlig touch.

Jag valde en mall som innehöll många bilder och dessutom hade vacker design. Något som var viktigt för mig var att det fanns to-do-listor varje vecka och en liten ruta för anteckningar.

Gör såhär: 

Börja med att kika på vilka mallar som finns och välj ut den som du gillar bäst. Fundera på vad som är viktigast för dig att din kalender innehåller. Många bilder? Rutor för anteckningar?

Välj ut bilder eller illustrationer som du vill fylla din kalender med. Hur många du ska välja beror på vilken mall du valt.

När du laddat upp dina bilder kan du välja att låta Smartphoto placera ut alla dina bilder automatiskt. Du kan också själv placera ut dem genom att dra och släppa till de förvalda platserna i mallen.


Kurstips för dig som vill fylla kalendern med egna designer:

Bläddra bland fler kurser om design


Johanna tipsar:

Skapa personliga klistermärken

Klistermärken har otroligt användbara, speciellt för mig som har barn. Hemma har vi ett schema för alla hushållssysslor. Med hjälp av klistermärkena är det lätt att se vem som ska göra vad och tydligt för min dotter som ännu inte kan läsa.

I skolan försvinner dotterns böcker och kollegieblock ganska lätt. Genom att sätta ett klistermärke på framsidan ser alla vems de tillhör.

Klistermärkena är även fina att sätta på egentillverkade gåvor som en syltburk, en saftflaska eller en påse karameller.

Gör såhär: 

Leta upp Klistermärken och välj om du vill ha runda eller rektangulära.

Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i de tomma fälten. Hur många olika du får välja beror på vilken storlek du valt i första steget.

[/div]

Kurstips för dig som vill lära dig mer om porträttfoto:

Bläddra bland fler kurser om porträttfoto


Visa upp dina produkter

Dela gärna med dig av de fantastiska fotoprodukter du skapar genom att lägga upp en bild på instagram med taggen #ModerskeppetFotoprodukt 

Varmt lycka till med ditt skapande!

Ge bort stilfulla tavlor och planscher

$
0
0
Tavlor och planscher

I kursen Skapa grafiska motiv och mönster visar Anna Holmberg hur du med små medel kan gå från enkla skisser till grafiska konstverk i Illustrator. Konstverk som sedan kan förvandlas till exempelvis tavlor eller planscher.

Tavlor och planscher

I kursen Skapa tavlor och planscher visar Sanna Lund hur du skapar egna bilder med Photoshop som passar utmärkt till att pynta ditt hem. Eller kanske någon annans hem för den delen.

Tavlor och planscher

Med hjälp av Photoshop kan du skriva ut dina bilder stort. Sedan är det bara att rama in i en vacker ram, hänga på rad på en lina eller sätta fast med magnet på kylskåpet. Och har du först sett Skapa grafiska motiv och mönster vet du hur du ger bort din tavla eller plansch inslagen i ett egendesignat presentpapper.

 

10 lärdomar av Micke Berg

$
0
0
Micke Berg

1. ”Jag vill vara delaktig i det jag fotar. Jag vill inte bara vara en observatör.”
När Micke fotade husockupationen av kvarteret Mullvaden i Stockholm i slutet på 70-talet var han inte bara fotograf, utan också ockupant. Han levde det liv han fotade och fick därför levda bilder inifrån.

Ockupationen av kvarteret Mullvaden

2. ”Jag hade näsa för vad som låg i tiden.”
När Micke åkte till kollektivet Skogsnäs i Ångermanland och bodde där i början på 80-talet satte han bild på en längtan som många bar på: att få leva det enkla livet, nära naturen, i gemenskap med nära och kära. Den efterföljande riksutställningen fick enorm genomslagskraft. Att känna vart vinden är på väg att blåsa och placera sig just där, är att ge sig möjlighet till ett litet försprång när draken ska lyfta. Vart blåser vinden i din omgivning?

Skogsnäs i Ångermanland

3. ”Jag vill vara en teknisk fotograf, men det är inte huvudsaken.”
Micke Berg vet att det inte går att tumma på den tekniska kvalitén om du ska slå som fotograf. Men han vet också att det krävs mer för att nå riktigt långt. För Micke handlar det om att bilderna bär på en berättelse som berör.

4. ”Sen var mina bilder från Skogsnäs jävligt vackra.”
Både teknisk kvalité och budskap är inte heller nog. Det krävs också att poesin och skönheten finns där, för att bilderna ska leva längre.

5. ”Jag går bara på intuition när jag fotar, men publicerar medvetet.”
Intuitionen är fotografens verktyg men också medvetenheten kring bildens budskap. Vad vill du med den bild du publicerar?

6. ”Jag är ingen Paul Hansen, men jag påverkar micro.”
Micke Berg är en av våra mest erfarna fotografer med 100-tals utställningar och oräkneliga böcker bakom sig. Ändå har han idag ingen helsida på DN att publicera sig på – men tror ändå på sin möjlighet att påverka sin omgivning. Vilka kan du påverka med dina bilder?

7. ”Det privata är jätteallmängiltigt. Under ytan är vi alla ganska lika.”
Micke Berg drar sig inte för att vara privat och ta bilder som andra tycker är att visa för mycket. I Mickes bilder ryms hela livet och han vet att det som berör mig själv alltid berör andra.

Förlossning i Skogsnäs

8. ”Jag har ingen lust att vara kritisk. Det måste vara bra energi, nåt som kickar igång det hela.”
Mickes livslust väcktes i böckernas värld hos 50-talets stora författare. Han läste om fascinerande platser och reste dit för att själv få se. Nu vill han väcka samma lust hos andra med sina bilder.

9. ”En bra streetfotograf måste kunna snacka med folk. Det blir bara skit om du inte kan relatera.”
För Micke är foto relation och ett sätt att leva. Kameran är en väg till gemenskap med vissheten om att ett plus ett är minst tre.

10. ”En bra bild måste ha ett litet fel. Det är som med människor, vem står ut med perfekta människor?”
Ett typiskt Micke Berg-citat där fotot inte kan skiljas från människan och människan inte kan skiljas från fotot. Dessutom med en stor portion humanism.

Så, sätt dig i en skön fåtölj och fundera. Vad har du att lära av Micke Berg? Och du, missa inte att höra honom i det här djupgående reportaget.


Enkel portfolio i Wix

$
0
0

Wix är en växande och populär webbaserad plattform. Verktyget är enkelt, flexibelt och roligt att arbete med. På kort tid skapar du din egen portfolio. Ingen teknisk förkunskap krävs.

Vill du ha kontroll på hur dina bilder visas upp? Det har du i Wix. Det bästa av allt är att du själv styr innehåll och utseende!

Du kommer märka att Wix inte kräver att du kan några tekniska bitar, utan du kan koncentrera dig på att skapa en snygg och proffsig portfolio.

I kursen Bildportfolio i Wix guidar Angelica dig genom processen från början till slut. Du får tips på hur du kommer igång, styr utseendet och hur du ska tänka nu när du ska skapa din bildportfolio.

När du är klar har du alla bilder samlade på ett och samma ställe i en kvalitet och ordning du själv bestämmer över. Samla ihop din bilder och se kursen idag!

Nyheterna i Lightroom Classic 9

$
0
0

Under de senaste månaderna har Lightroom Classic uppdaterats flera gånger. Adobe puttar inte längre ut alla nya funktioner vid ett samlat tillfälle. De sprider istället ut små uppdateringar under hela året. Allt från prestandaförbättringar och stöd för nya kameraprofiler till nyheter som rör organisering och bildbehandling.

Därför känns inte de stora versionsuppdateringarna särskilt stora längre. Så som nu när Lightroom Classic 8 blir Lightroom Classic 9.

Multi-export

Den största nyheten i Lightroom Classic 9 är enligt mig Multi-export. Du kan numera exportera ut en eller flera bilder med olika exportförinställningar samtidigt. Riktigt smidigt och tidssparande.

Multi-export I Lightroom Classic 9

Fyll kanterna på dina panoraman

En annan nyhet är att du nu kan fylla i de vita ojämna kanter som uppstår när du skapar ett panorama. Detta med hjälp av Lightroom Classics innehållsanpassade ifyllningsteknik. Något som fungerar riktigt bra i de exempel jag har testat hittills.

Skapa panorama i Lightroom

Ett panorama som du sedan måste beskära för att bli av med de vita ojämna kanterna.

Fyll automatiskt i ojämna kanter i ditt panorama

Med den nya funktionen Fyll kanter fylls områdena i via Lightroom Classics innehållsanpassade ifyllningsteknik.

Du kan se hur allt detta fungerar i video- och textguider som du hittar i vår samlade nyhetsresurs. Där hittar du även guider om saker som har hänt tidigare under året.

Nyheterna i Lightroom 3

$
0
0
Lightroom 3

Det molnbaserade Lightroom till din dator har nu nått version 3. Och även om version 3 inte bjuder på massvis av nya funktioner och verktyg så finns det ett och annat guldkorn. Flera nyheter har även släppts under året som gått.

Äntligen – en bättre export!

Det allra största och bästa är den förbättrade exporten. Jag och många med mig har längtat. Du kan ställa in allt från bildkvalitet till att döpa om filnamnet. Nu finns de inställningsmöjligheter som borde funnits där redan från början. 

Förbättrad Export

Fyll kanterna på dina panoraman

En annan nyhet är att nu kan fylla i de vita ojämna kanter som uppstår när du skapar ett panorama. Detta med hjälp av Lightrooms innehållsanpassade ifyllningsteknik. Något som fungerar riktigt bra i de exempel jag har testat hittills.

Skapa panorama i Lightroom

Ett panorama som du sedan måste beskära för att bli av med de vita ojämna kanterna.

Skapa panorama i Lightroom

Med den nya funktionen Fyll kanter fylls områdena i via Lightrooms innehållsanpassade ifyllningsteknik.

Du kan se hur allt detta fungerar i video- och textguider som du hittar i vår nyhetsresurs. Där hittar du även guider om saker som har hänt tidigare under året – såväl i Lightroom till datorn som till dina mobila enheter. Allt samlat på ett ställe!

Nyheterna i Photoshop 2020

$
0
0
Splashscreen i Photoshop 2020

Förr i tiden var nya verktyg och funktioner det mest spännande när Photoshop uppdaterades. Tittar man på nyheterna i Photoshop 2020 med de ögonen, blir man sannerligen inte imponerad (men guldet lurar på ett annat ställe!)

Adobe själva listar sju huvudsakliga nyheter i samband med släppet i november 2019:

  1. Synka psd-dokument till molnet så de blir åtkomliga på andra enheter
  2. Snyggare paneler för mönster, former, stilar, etc.
  3. Nytt objektmarkeringsverktyg som bygger på AI
  4. Mer samstämmigt beteende vid omformning
  5. Mer information i egenskapspanelen
  6. Omvandla smarta objekt till lager
  7. Förbättrat tänj-verktyg

Tre stycken(!) handlar om minimala förändringar i gränssnitt och inställningar. Vad sägs exempelvis om nummer 4 på listan:

Oavsett vilket objekt du omformar behåller det sina proportioner om du inte håller ned SHIFT. Nu finns också en checkruta som gör att du får omvänt beteende, så som det fungerade förr!!

Möjligtvis värt en notis, men att det är en av sju huvudnyheter säger något om utbudet.

Vad är bra då? Tja, som montagenörd blir jag glad över att tänj-verktyget har förbättrats, även om jag inser att det är ett verktyg som få använder ofta.

Photoshops tänjverktyg

Tänj-verktyget kan nu ha fler punkter vilket gör det enklare att ändra formen på ett objekt. Som här för att anpassa en zebras bakkropp efter en elefants.

MEN! Det intressanta just nu är inte så mycket nya knappar och funktioner. Det är hur Adobe stakar ut framtiden för Photoshop.

Photoshop krattar för framtiden

Vi är just nu mitt i ett teknikskifte. Det är inget Adobe har hittat på, utan en oundviklig utveckling som sker överallt.

En del handlar om artificiell intelligens och maskininlärning. Verktyg och funktioner som förr i tiden bara var fantasier är plötsligt inom räckhåll. Det nya objektmarkeringsverktyget i Photoshop har fortfarande en låååång bit kvar, men har potentialen att revolutionera markering och friläggning på sikt.

Men den andra delen tycker jag är minst lika spännande – det moderna arbetsflödet. 

Vi har vant oss vid ett datorfokuserat arbetsflöde, där vi alltid måste sätta oss vid en viss dator för att arbeta med våra bilder. Inom några år kommer det att te sig lika ålderdomligt som att söka upp en telefonkiosk när vi behöver ringa.

Att ha ständig tillgång till alla bilder och kunna återuppta arbetet precis där vi lämnade det – oavsett var vi befinner oss och vilken pryl vi har framför oss, är snart en självklarhet.

Resan mot framtiden spelas just nu upp framför våra ögon

Som utlovades redan hösten 2018 finns nu Photoshop till iPad och programmet lär dyka upp i flera skepnader de kommande åren. Och att Photoshop-dokument numera kan sparas och synkas i molnet gör det möjligt att hoppa mellan dator och iPad utan besvär.

I dagsläget kan saker kännas lite röriga och ofärdiga. Photoshop på iPad saknar exempelvis vissa funktioner, men räkna med att utvecklingen kommer att ske i rask takt. Och i framtiden kommer olika varianter av Photoshop vara en självklar del av allas arbetsflöde.

Nyheterna i Photoshop 2020 imponerar alltså inte med nya knappar och funktioner, men jag är glad att resan mot ett modernare arbetsflöde redan är i full gång. Annars hade Photoshop hamnat hopplöst på efterkälken inom några år. Nu tror jag istället framtiden kommer att bli helt fantastisk för oss kreativa!

Nyheter i InDesign 2020

$
0
0

Jag kan tänka mig att årets nyheter i InDesign 2020 kan upplevas som lite tråkiga för vissa medan för andra så kommer nyheterna göra stor skillnad i deras arbete. Kanske är du en av dem! Här kommer ett urval av årets nyheter!

1. Varabla typsnitt

Variabla typsnitt är ett OpenType-teckensnittsformat. Du kan nu anpassa dess attribut såsom vikt, bredd, och lutning m.m. Du justera detta snabbt och enkelt med ett praktiskt skjutreglage. Reglaget är tillgängligt från exempelvis kontrollpanelen och teckenpanelen.

Du ser om du valt ett variabelt typsnitt i tecksnittsväljare där det förutom namnet också står variabel.

Klicka på den här ikonen  .

Sedan är det bara att justera reglagen och resultat ser du direkt.

Det här är ett bra sätt att underlätta och snabba upp ditt arbete. Tummen upp!

 

2. Förbättrad hitta liknande bilder

Tänk dig att du sitter och arbetar med en folder. Du känner att ditt foto är bra men kanske finns det ett bättre? Då kan du använda hitta liknande bilder, det är i sig inget nytt. Nyheten är att du kan göra det direkt från ditt dokument. Markera din bild, högerklicka och välj hitta liknande. InDesign kommer nu leta efter bilder i Adobe Stock och ge dig förslag på just liknande bilder. Snabbt och enkelt.

3. Spaltlinje

Om du skapar dokument som innehåller flera textspalter är den nya funktionen spaltlinjer något för dig. Med den får du möjlighet att automatiskt lägga till och justera linjer mellan spalter i din textram. Spaltlinjer är ett sätt att ge ditt innehåll ett ordnat utseende. Du når den via objekt> alternativ för textramar> spaltlinje.

Andra nyheter är:

  • Nu kan du montera in SVG filer i ett InDesign dokument och de behåller sitt format. SVG är ett format som används för vektorbilder och som stödjer interaktivitet.
  • Datasammanfogningen har förbättrats för en bättre användarupplevelse. Bl a med att semikolon, förutom tabbar och kommatecken, stöds som fältavgränsare. Arbetar du med Excel och datasammanfogning är detta en bra nyhet då semikolon är standarden som fältavgränsare.

PS. Dessa och fler nyheter får du tillgång till om du uppdaterar till senaste versionen av InDesign. Är du osäker på hur du uppdaterar? Här visar vi dig.

Viewing all 739 articles
Browse latest View live