Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all 739 articles
Browse latest View live

Nyheter i Premiere Pro 2020

$
0
0
Premiere Pro växer

Min största behållning av nyheterna i Premiere Pro 2020 är helt klart att jag nu kan skapa kvadratisk, stående eller widescreen i ett kick med funktionen Autoreframe.

Ofta producerar jag en film till flera olika plattformar och vill ha både kvadratisk, widescreen och stående. Nu kan jag i ett steg med Autoreframe skapa en kopia av min befintliga sekvens till en annan storlek OCH programmet räknar ut vad i min bild som behöver justeras för att passa den nya bildstorleken.

Jag älskar att den gör tjugo (typ) klick – i ett klick! Särskilt när det gör att jag snabbare kan sprida mina produktioner i olika bildformat på olika plattformar.

Original i 16:9
Manuell beskärning från 16:9 till 1:1

Manuellt från original till 1:1 beskärs bilden så mitten av bilden endast visas.

Automatisk beskärning från 16:9 till 1:1

Automatiskt med funktionen Autoreframe från original till 1:1 – beskärs bilden så det viktigaste hamnar i mitten.

Tre till favoriter

Guidade linjer
En nyhet som kom redan i april är att jag kan skapa grafik med hjälp av stödlinjer. Alltså guidade linjer som gör att min grafik blir enhetlig. Detta har jag saknat massor tidigare.

Projektpanelen som en storyboard
Dåliga namn på videofiler, eller brist på ork att döpa om videofiler från kameran, gör att listan i projektpanelen kan bli svår att överblicka. Nu finns visningsläget Freeform i projektpanelen som gör att jag kan lägga upp mina videoklipp som en storyboard redan här. Flytande tumnaglar av mina videoklipp som jag kan lägga hur och var jag vill.

Visningsläget Freeform i Projektpanelen i Premiere Pro 2020

Höja ljudet eller sänka miljöljudet
Inom ljudproduktionen har två nya funktioner dykt upp. Jag kan nu höja ljudet med 15 dB (tidigare 6 dB) direkt på tidslinjen utan att lägga på någon ytterligare effekt. Vilket snabbar upp flödet för den som spelat in lite för lågt…

Men, det som sparar mest tid är funktionen att automatisk sänka miljöljud när dialog spelas upp. I Audio Essentials kan jag markera mitt videoklipp med dialogljud som dialog och mitt videoklipp med miljöljud som atmosfär, därefter väljer jag att miljöljudet ska ducka för dialogen. Tadaaa! Nu sänks mitt miljöljud automatiskt när dialogen kickar igång.


Adobe har inte strösslat med nyheter över Premiere Pro 2020, men de som tillkommit är absolut förbättringar jag gillar. Särskilt den nya funktionen Autoreframe. Hjärta till den!

PS. Dessa och fler nyheter får du tillgång till om du uppdaterar till senaste versionen av Premiere Pro. Är du osäker på hur du uppdaterar? Här visar vi dig.


Nyheter i Illustrator 2020

$
0
0

Så var det dags för årets nyheter i Illustrator. Vid första anblicken kanske de inte verkar så stora, men mycket har gjorts under huven. Adobe lade stor vikt vid att berätta att prestandan har förbättras för att du nu ska kunna arbeta snabbare och att programmet är mer tillförlitligt. Det är ju väldigt bra nyheter, speciellt om du arbetar med stora tunga filer. Mer tid för kreativitet!

Det här är mina topp-tre-nyheter jag blev mest glad över:

1. Förbättrad banförenkling

Kanske känner du igen känslan när du ritat något i Illustrator och det kryllar av fästpunkter. Jobbigt läge om du måste justera formen. Lösningen har varit att förenkla och sedan manuellt ställa in hur stor del av dina fästpunkter som ska tas bort. Ställde du in för högt blev din form konstig och för lite så var det fortfarande för många fästpunkter att arbeta med.

Nu har Adobe förbättrat banförenklingen och den räknar automatiskt ut hur många fästpunkter som kan tas bort utan att formen förändras. Det gillar jag.

Du når förenkla via objekt>bana>förenkla.

2. Automatisk stavningskontroll

Ja, du läste rätt. Det har inte funnits en automatisk stavningskontroll i Illustrator tidigare. Men nu finns det och för dig som arbetar med text i programmet är det en bra nyhet! Så nu är det bara att hamra på. Felstavade ord markeras direkt och du kan fixa till stavningen.

Du hittar automatisk stavning under redigera > stavning > automatisk stavningskontroll

3. Framtiden

Min nummer tre är faktiskt något som inte finns att ladda hem ännu. Ja, jag vet lite frustrerande men jag kan inte hålla på detta!

På scen demonstrerade Adobe Illustrator för iPad och det ser bra ut! Nu får vi alla hålla tummarna att appen släpps som de sa under 2020. Jag tror den kommer vara väl värd att vänta på. Håll tummarna och så ser vi fram emot ett spännande nytt år med Adobe Illustrator.

PS. Dessa och fler nyheter får du tillgång till om du uppdaterar till senaste versionen av Illustrator. Är du osäker på hur du uppdaterar? Här visar vi dig.

Våra uppdateringar av Adobes nyheter

$
0
0

Vi lär dig verktygen för layout

$
0
0

Investera i dig själv. Lär dig InDesign, Photoshop och Illustrator.

Photoshop

Photoshop används för att förbereda foton inför layout. Men det finns även verktyg för formgivare! Du kan göra allt från planscher till flygblad.

Därför har vi gjort en ny Photoshopkurs med det temat. Och du kan se den även som nybörjare på Photoshop.


InDesign

InDesign är formgivares verktyg för att skapa trycksaker som tidningar, visitkort och böcker. Från att montera bilder till att sätta rätt typografi.

Som medlem får du Sveriges mest kompletta utbud av InDesignutbildning. Utan att behöva åka i väg på kurs.


Illustrator

Illustrator finns i din vardag: Logotyper, skyltar, ikoner, och informationsgrafik. Programmet arbetar med så kallad objektgrafik.

Det tar lite tid att bli kompis med Illustrator. Det gör dock värdet större, eftersom det är en efterfrågad kunskap hos arbetsgivare.


Kunskaper i Adobeprogram är ett baskrav för många yrken. Som medlem kan du vara trygg i att våra kurser täcker de krav som ställs på en arbetsplats. Plus att vi ju finns med vår Hjälp & rådgivning när du är på jobbet.

De mest användbara skrivreglerna

$
0
0
Eva Bergengren - Skrivregler

Skrivregler. Ett ord som kan väcka många känslor. Kanske har du en missnöjd svensklärare på axeln när du skriver eller så är du en språkpolis av rang. Oavsett vilket vill du att din text ska bli läst och uppskattad. Det blir den om du hjälper läsaren att fokusera på innehållet, inte på hur texten är skriven.

Språknormer och skrivregler kan vara som ”vett och etikett” när det är som bäst. En överenskommelse i kommunikationen mellan skribent och läsare.

Kursen Skrivregler tar upp språknormer och regler som många känner sig osäkra på. Ska du skriva de eller dem, Frans cykel eller Frans’ cykel, var eller vart? Och när ska du egentligen använda semikolon?

Du behöver inte kunna alla satsdelar, men det är bra att veta vad ett verb är (då kan du förstå även varför passiva verb inte är fördelaktiga i din text).

Ta del av kursen genom att plocka den kunskap du behöver just nu. Alla avsnitt är fristående, vilket gör att du enkelt kan se i vilken ordning du vill.

Med alfabetet som bästa vän

Eva Bergengren är läraren som öppnar locket till en verktygslåda som du redan har, men som du inte har använt till fullo. Hon visar möjligheterna i skrivprocessen.

Eva Bergengren

Det Eva gillar med det skrivna ordet är att det är så grundläggande, självklart och så svårt.

En sexåring som har skrivit en lapp på köksbordet och en Nobelpristagare som byggt ett författarskap. De skriver och de når ut.

Alla kan inte skriva som Kerstin Ekman eller Alice Munroe, men alla kan bli bättre och alla har rätt att använda det skrivna ordet för att göra sin röst hörd.

Och alla har en historia, som mår bäst av att skrivas ner. Alfabetet är Evas bästa vän, och Eva delar mer än gärna med sig av det!

Ps. Tycker du det är klurigt med de och dem, eller var och vart? Spana då in kursens stödmaterial. Där finns en smart mall som du kan skriva ut så att du inte glömmer!

Färgteman för alla

$
0
0

Med Adobe Color får du hjälp att från en grundfärg skapa ett färgtema med harmoniserande färger. Ditt färgtema baseras på klassiska färgregler och du får färger som passar ihop.

Det är enkelt och roligt att skapa färgtema med Adobe Color!

I kursen Färgtema med Adobe Color lär du dig hur du tar fram din grundfärg, sparar ditt färgtema och hur du använder det i program som InDesign och Photoshop.

Vidare visar vi dig hur du tar fram en färgkod att använda i WordPress och Microsoft Office program. Adobe släpper fler och fler kreativa appar och naturligtvis kan du använda ditt färgtema i flera av dessa.

Så häng med mig och min kollega Mattias när vi guidar dig genom verktyget Adobe Color. Efteråt kommer du vara en mästare på ta fram färger som är snygga tillsammans.

Julkortsguider till din tjänst

$
0
0
Moderskeppets julkort 2017

På Moderskeppet har vi en lång tradition av att skapa och skicka julkort. Här är tre av våra fristående guider som lär dig skapa egna. Välj ditt vapen nedan eller besök samlingssidan med julkortsguider där du hittar mer inspiration och tips!

Photoshop CC med designtema

Med hjälp av Photoshop kan du skapa härligt kreativa julkort. Här visar Anna hur du på några få steg kan göra något imponerande.

Grafisk gran i Illustrator

Gör ett grafiskt julkort av din favoritvers! Sara visar hur du enkelt skapar ett med hjälp av Illustrator.

Postens webbplats

Ute i sista stund med att skicka julkort? Camilla ger dig tips på hur du får iväg dina julkort direkt från din dator till mottagarens brevlåda.

Besök samlingssidan med alla julkortsguider


Vi gillar även att få kort. Skicka ditt till oss, så skickar vi vårt till dig. Kom ihåg din avsändaradress på kuvertet.

Moderskeppet, Järnvägsgatan 3, 553 15 Jönköping

Här är några av de julkort vi själva har skapat:

2017 – Rudolfs släde
2016 – Fasttejpade på vägg
2015 – LEGO-gubbar
2014 – Julstök
2013 – Awkward Family

Pssst. Framkalla? Du har ju 40 % medlemsrabatt hos Smartphoto.

Tillgänglig video

$
0
0
Mikael Hellman och Josefina Sahlin samtalar om tillgänglig video i studion på Moderkseppet.

Tal ska undertextas, betydande ljud ska beskrivas och det som syns ska berättas av en syntolkare. Tillgänglig video innebär som namnet säger, att din video ska göras tillgänglig för fler.

I grunden handlar det om demokrati och inkludering. Självklart ska alla kunna ta del av din video – särskilt om det handlar om samhällsinformation.

Textbeskrivning där i ett videoklipp om att en fågel hörs.

Om ett ljud i filmen tillför handlingen något – ska du lägga till en textbeskrivning. Då kan personer med hörselnedsättning eller personer som tar del av filmen utan ljud följa med i innehållet.

Krångligt eller kreativt

Att skapa tillgänglig video innebär att du behöver tänka lite annorlunda redan i planeringen. Krångligt tänker jag som videoproducent.

Mikael Hellman, videostrateg och videoexpert vid Malmö Stad, har en annan syn. Han ser alla vinster med tillgänglig video och gillar kreativiteten i det ändrade tankesättet. Exempelvis att:

  • Filma längre videosekvenser för att ha spelrum för längre speak eller syntolkning
  • Lösa syntolkning med hjälp av speak som verbaliserar vad som syns
  • Be den som blir intervjuad att prata långsammare och undvika krångliga ord
  • Undvika viktig information där undertext ska placeras

I ett samtal med Mikael märker jag snabbt att han har rätt. Video som kommunikationsverktyg blir med tillgänglighet både kreativt och än mer kraftfullt!

Dessutom gör det att jag som tittare kan lyssna på video när jag promenerar eller titta på video när jag saknar hörlurar på bussen. Tillgänglig video är för alla. Synskadad, hörselskadad, svårt för språket eller ingetdera.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Du som arbetar på offentlig myndighet och publicerar videos på myndigheters webbplatser, ska använda undertexter och syntolkning på alla videos (undantag direktsändning) från och med 23 september 2020 enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS).

Det kanske är mer kostnad i början att producera tillgäng video, men vinsten att fler människor kan komma åt den här informationen är desto större.

Publicerar du videos på andra plattformar, exempelvis sociala medier, ska du tillgängliggöra videon så långt det är möjligt.

Lär dig av de bästa

Malmö Stad är långt framme i arbetet med tillgänglig video. De har skapat sin egen videospelare där jag som tittare kan välja att konsumera en video med undertexter, teckenspråk, syntolkning eller som textversion.

I ett inspelat samtal med videostrategen Mikael Hellman vid Malmö stad, får du ta del vad tillgänglig video egentligen innebär för dig som videoproducent.


En magisk kuliss och du själv som modell

$
0
0

I kursen Sagolika porträtt får du lära dig skapa ett ögonblick istället för att fånga ögonblicket. Kursen tar med dig på en resa mot att skapa iscensatta självporträtt, från planering och fotografering till bildredigering av den färdiga bilden.

Att fotografera iscensatta självporträtt gör att du blir fri och kan ta kontrollen över din bild och den historia du vill måla upp med kameran.

”Tuvstarr” av Victoria Söderström

Inget behövs team och inte heller någon dyr rekvisita. Med den magiska naturen som kuliss och fantasifulla karaktärer kan du skapa visuell poesi med dig själv som modell.

Lärarna i kursen Beata Rydén och Victoria Söderström är båda två fotokonstnärer som ser många fördelar med att själva agera som modeller. Du själv kan ta kontrollen och fritt måla upp din egen visuella poesi med hjälp av kameran. Magiskt.

Intervju om upphovsrätt för fotografer

$
0
0
Thomas Riesler i Moderskeppets studio

Det är smickrande när någon annan vill använda dina bilder. Men också klurigt. Ska du ta betalt? Skriva avtal? Hur fungerar egentligen upphovsrätten?

Den som trycker på kameraknappen är den som är upphovsman till bilden. Om det inte är en apa förstås, för upphovsrätten gäller bara människor.

Den ena delen av upphovsrätten är den ekonomiska delen, som innebär att du som upphovsman bestämmer över din bild och dess användning.

Den andra delen av upphovsrätten är den ideella rätten. Den ser till att du som upphovsman alltid har rätt att bli namngiven i samband med publicering, och att din bild inte får användas i kränkande sammanhang.

En intervju med Thomas Riesler

I intervjun Upphovsrätt för fotografer förklarar upphovsrättsexperten Thomas Riesler allt för dig. Han benar bland annat i:

  • Vilka foton är skyddade?
  • Att sälja sin upphovsrätt
  • Avtal vid försäljning
  • Om någon använder min bild
  • Sociala medier
  • Om jag som användare gör fel
  • Därför behöver du inte sätta copyright på din bild

Känner du dig osäker på minst en av punkterna ovan, är denna intervju garanterat något för dig!

Thomas Riesler är jurist på Sveriges fotografers förbund. Han tycker att det bästa med att jobba med upphovsrätt är att man kan hjälpa upphovsmän så att de kan fortsätta skapa fantastiska verk som vi alla kan ta del av. Det är en sund inställning tycker vi!

Lyckas med Stories på Instagram

$
0
0
Lyckas med stories på Instagram

Instagram har blivit en viktig plattform för att nå ut till dina följare, medlemmar eller kunder. Och genom att posta händelser – mer känt som Stories – ökar du din räckvidd.

I en kurs visar jag dig varför du ska publicera händelser utöver att posta vanliga inlägg på Instagram. Du får även koll på hur du delar upp ditt material mellan händelser och inlägg.

Jag lär dig hur du tittar på och interagerar med andras händelser, och framförallt hur du skapar dina egna!

v
Instagram - frågor

Du kommer bli ett riktigt proffs på att posta bilder och video, arbeta med text, emojis och GIF-animationer, märka upp med platstaggar och hashtaggar, få koll på statistik och samla det bästa av det bästa i tematiska höjdpunkter.

Du får även lära dig hur du ställer frågor och skapar omröstningar. Allt för att du ska interagera mer med dina följare. Låt dem komma med tips, feedback och önskemål.

Titta först, skapa sen

Ett tips från mig till dig: Börja titta på andras händelser först, och skapa sen. 

Boka in några ”tittstunder” i kalendern. Det räcker med 10-15 minuter av aktivt händelse-tittande. Och nyckeln är verkligen aktivt tittande. Du ska inte slösurfa. Du ska ha alla sinnen redo.

Vad hittar andra på i sina händelser? Hur ser händelserna ut? Vad förmedlar de? Hur ofta postar de? Vad gillar du? Vad gillar du inte? Vad får dig att interagera och bli engagerad i någon annans händelse?

Frossa i händelser. Se och lär. Skriv ner idéer och tankar som ploppar upp.

v

Se kursen direkt

Fotografera stjärnhimlen

$
0
0
astrofoto_Martin_Fransson

När Martin Fransson för några år sedan tog en bild på stjärnhimlen upptäckte han en suddig prick i utkanten av bilden. Det visade sig vara andromedagalaxen – och sedan dess är han fast.

porträttbild av Martin Fransson

När jag möter Martin för att intervjua honom dras jag med i hans fascination för astrobilderna. Oavsett om det är landskapsbilder med astromotiv, eller galaxer och nebulosor långt ut i djuprymden.

Man ser någonting som är så långt ifrån oss så man knappt kan förstå det, och ändå kan vi se det så tydligt. Och vad är det mer som finns därute utöver det vi kan se? Det fascinerar mig.

astrofoto_Martin_Fransson

Martin började testa att fotografera natthimlen med sin vanliga systemkamera. Det gick bra, och intresset ledde honom vidare. Han kom över en kameravridare som hjälpte honom att få lite mer skärpa i bilden, och slippa stjärnor som ljusa streck på fotot. Plötsligt kunde han öka slutartiderna och helt andra bilder växte fram.

Martin Fransson

Astrofoto tycks väcka intresse av flera skäl. Dels är rymden för många av oss en outforskad plats som väcker både nyfikna och existentiella frågor. Dels kan det ge upphov till fantastiskt vackra bilder att vila ögonen på.

Och det bästa av allt – du behöver inte gå och köpa teleskop för att fota astrobilder. Nej, Martin är tydlig på den punkten: pröva med din vanliga systemkamera. Försök få till astrobilder utan en massa dyr utrustning. Väck intresset. Därefter kan du börja fundera på ytterligare utrustning som underlättar ditt fotograferande av stjärnhimlen.

Se reportaget om astrofoto och låt dig inspireras.

Optimera din bildbehandling

$
0
0

Med råformat får du ut maximalt av vad din kamera kan prestera. Visst låter det toppen?

I kursen Raw i Photoshop Elements guidar Gustaf dig med van hand genom alla olika reglage i Camera Raw. Du lär dig hur råformatet fungerar, vilka fördelar det ger och hur du redigerar dina råformatsbilder i Camera Raw.

Sen gillar jag reglagen i Camera Raw, jag tycker ofta det är enklare att bildbehandla i Camera Raw än i Photoshop Elements.

Så plocka fram din kamera, ställ om till att spara bilder i raw-format och se hur bra din kamera egentligen är.

Julkort 2019

$
0
0

Vi på Moderskeppet har en lång tradition av att skapa julkort. Det är inte bara roligt och triggar skaparglädjen utan det ger oss också möjlighet att skicka en personlig julhälsning.

För att du ska kunna dela glädjen har vi samtidigt tipsat dig om hur du kan göra egna.

Tre julkort från Moderskeppet

Nisseträdet

Kortet skapades utifrån en grundidé om en hög av nissar som utan problem hölls upp av Josefina, medan tomte-Mattias fick stå bredvid och se lite oimponerad ut.

Vi ville skapa en bild med lite humor och just därför var allas ansiktsuttryck viktiga för oss. För att fånga det på bästa sätt tog vår fotokung Filip Pilthammar en mängd olika bilder där vi fick variera våra miner.

Vällingpaketet fungerade som tyngd för duken, men passade också ganska bra när vi satt där som barn på julafton 😉

Bilderna fotograferades från ett stativ fäst i taget med hjälp av fjärrutlösare. Gruppen av nissar delades upp i 3 mindre grupper för att få plats på fotoduken.

Det trixiga var att hålla koll på hur de på bilden innan låg för att kunna slå samman bilderna på ett trovärdigt sätt efteråt. Vi höll koll genom att Filip visade upp bilderna på TV-skärmen direkt efter att de tagits.

Sist men inte minst var det chefernas tur att fotograferas. För att förstärka illusionen av att vi andra låg på hög fick de istället fotas stående.

För att Josefina skulle få rätt vinkel på armarna och rätt grepp om Filips ben på slutbilden fick hon hålla upp ett stativ som sedan plockades bort vid redigeringen.

Klippa och klistra

Första steget efter fotograferingen var att frilägga oss alla från den vita bakgrunden. Jag tog hjälp av flera av de steg som Anders visar i sin kurs om friläggning.

Därefter klippte jag först ihop oss som skulle bilda själva granen. För att få till så alla hade olika uttryck tog jag bitar från ett flertal olika bilder, vilket var snabbt gjort eftersom Filip fotat alla från exakt samma vinkel.

När jag fått ihop oss adderade jag Josefina och Mattias för att sedan placera oss mot en julig bakgrund. Just bakgrunden tog längst tid då vi inte hade haft en speciell i åtanke från start. Jag fick prova med flera olika – och hann slita mitt hår några gånger – innan det blev den du ser på det färdiga kortet.

Jag klippte och klistrade in lite pynt, paket, en Anders-kula, gav Mattias en större klubba och så den traditionella julgrisen. Hela arbetet skedde i Photoshop 2020.

Och med det önskar vi dig en riktigt God jul! 🙂

Kurser som lär dig skapa montage i Photoshop

 

Fri musik till ditt bildspel

$
0
0

Jag är övertygad om att du har många vackra bilder som världen förtjänar att få ta del av. Ett sätt att dela med dig är genom att visa upp dem i ett bildspel.

För att ge ditt bildberättande en extra push och förstärka dina bilder finns nu en fantastisk samling musikstycken särskilt komponerade för dig som medlem! 

Inspirerade av svensk natur

Kompositören Hannes Agnesund fick åtta bilder på vår svenska natur att skapa musik utifrån. Resultatet blev instrumentala melodier som du fritt får ta del av och använda i ditt bildspel. Vissa glädjefyllda och drömska, andra mer diskreta och abstrakta.

Varje stycke finns i tre längder för att du enkelt ska kunna välja det som passar dig bäst.

Musiken är fri att använda

Det knepiga med att hitta musik till något man skapat, oavsett om det är ett bildspel eller ett videoklipp, är att det mesta är skyddat av upphovsrätten. Så fort ett verk blir till skyddas det automatiskt av upphovsrättslagen, vilket innebär att den som vill använda verket behöver be skaparen om lov.

Men, för att det ska vara smidigt för dig som medlem att använda musikstyckena är de licenserade med Creative Commons Erkännande. Det innebär att upphovsmannen har gett sitt godkännande i förväg.

Lyssna och ladda hem dina favoritstycken i resursen nedan.


Det ensamma vinterträdet

$
0
0

När den första snön för vintern har fallit så håll ögonen öppna efter ensamma träd. Det ensamma trädet är ofta ett fint och symmetriskt motiv i sig själv, men med ett vitt snötäcke runt sig och kanske lite snö på kala mörka grenar ger det en cool kontrast.

Bakgrunden är viktig att tänka på. Det ska helst finnas ett håll och en vinkel på trädet där det är långt till nästa objekt i bakgrunden och även lite utrymme på sidorna. Det gör att trädet verkligen sticker ut.

Står det en skog fyra meter bakom det ensamma trädet så känns det ju inte längre så ensamt. Optimalt är ett ensamt träd mitt på en åker.

När du hittat ett passande träd med en bakgrund utan massa detaljer kan du ta tidlöst vackra bilder.

Variera gärna kompositionen. Ha trädet centrerat eller lite åt sidan. Beskär trädet tätt ovan trädtoppen eller ta med massor av himmel. Återkom till trädet vid olika väder och tid på dagen.

Det är ett motiv som man får leta lite efter men som finns i stort sett i hela vårt avlånga land. Leta upp ett ensamt träd i vinter.

Tipset kommer från kursen om att fotografera vintermotiv.

Lär dig fotografera med din mobilkamera

$
0
0
Sanna fotar med mobil

Din mobilkamera har inte massvis av rattar och knappar som du måste lära dig. Det är enkelt att fota och bilden hamnar i centrum redan från start. Det gör att du kan fokusera på att hitta det bästa ljuset och skapa en snygg komposition.

Mobilfoto

Jag lär dig ta bättre bilder med din mobilkamera. Allt i en peppig och praktisk kurs. Du kan se den oavsett vilken mobil du har. Har du däremot en nyare version av iPhone ser du med fördel kursen som är anpassad för att fota med just iPhone.

Jag visar hur du tar skarpa bilder med bra ljus. Du får ta del av mina favoritknep för att skapa djup, får pejl på varför du ska zooma med fötterna och får tips på smarta tillbehör.

Sanna fotar med mobilen

Du får även lära dig varför tredjedelsregeln är så bra och varför du ska hålla utkik efter det mulna vädret i din väder-app.

I slutet av kursen får du tre fotoutmaningar där du får öva på de tips och knep som du har lärt dig. Så boka in en fotostund i kalendern redan nu.

Ps. Den inbyggda kamera-appen i din mobil är kanonbra! Men om du vill ha tips på fler bra foto- och bildbehandlingsappar hittar du det här.

Brutus bästa bilder

$
0
0
Brutus östling och Gustaf Söderström

Ta del av Brutus fantastiska historier, förpackade som en videoserie på tio avsnitt. Varje avsnitt innehåller berättelsen om hur en av Brutus bästa bilder kom till. Hur det är att sitta och vänta i fler veckor på bilden, vilken utrustning som passar för vilka motiv och vad du behöver veta om djuret du fotograferar.

Kungsörnar bråkar i snöstorm. Brutus ville inte ha snön som prickar utan som streck för att förstärka vädret och dramatiken.

Havsörn Brutus Östling

Brutus väntade i veckor innan och havsörnen dök upp. Bilden publicerades i National Geographic.

Lejon Brutus Östling

Bilden från afrikas savann är tagen för att fungera som ett uppslag i en fotobok. Du som läsare ska läsa bilden från vänster till höger utan att bokens mittmarginal (”bunten”) påverkar bilden negativt.

”Förmodligen världens främsta fågelfotograf”, skrev brittiska Outdoor Photography om Brutus Östling. Men det blir inte bara fåglar i videoserien. Med samma passion som Brutus fotar fåglar, tar han sig an den afrikanska savannen.

Det känns fantastiskt kul att publicera videoserien Brutus bästa bilder eftersom Brutus har så mycket kunskap, erfarenhet och inspiration att ge dig.

Ordning och reda bland dina kreativa projekt

$
0
0
Ordning och reda för kreativa

Ett nytt år startar med många spännande idéer och projekt. Jag vill skriva klart en påbörjad novell och ska bli bättre på att filma med mobilen. 

Jag vill skriva klart en påbörjad novell och ska bli bättre på att filma med mobilen. Du kanske vill starta en egen webbutik, borde digitalisera farfars gamla diabilder eller måste lära dig InDesign.

Enormt roligt såklart! Samtidigt som det snabbt blir rörigt. Du upplever att du inte kommer i mål med allt du går och tänker på. Det dåliga samvetet växer och frodas. Du blir stressad. Känner du igen dig? Så behöver det inte vara.

Anteckningsblock

I min kurs Ordning och reda för kreativa visar jag dig hur du får koll på alla dina projekt och uppgifter, så att du kan förverkliga alla dina fantastiska idéer under det kommande året.

Så fram med alla peppiga idéer, papper och penna (eller något annat att skriva på) och en kopp kaffe!

Skapa snygga presentationer i Keynote

$
0
0

Att hålla en presentation kan vara riktigt nervöst! Då är det skönt att ha ett bra verktyg så att du har de bästa förutsättningarna att verkligen göra den bästa presentationen. Det verktyget är Apples Keynote.

I Keynote skapar du dina diabilder, arrangerar dem och lägger till visuella effekter. Dessutom är Keynote ett bra stöd för när du ska öva och hålla din presentation.

Det är du som är presentatören och som presenterar. Keynote är din förlängda arm för att visa och förklara bara för att nämna några saker. Keynote är ett verktyg, ett fantastiskt sådant.

I kursen tar Kim med dig på en resa från början. Du lär dig skapa och bygga upp dina diabilder, arbeta smart och effektiv. Du får också tips på hur du kan öva och förbereda dig inför den stora dagen.

Efteråt är det bara att ta fram ditt material och skapa din egen snygga presentation i Keynote!

Viewing all 739 articles
Browse latest View live