Quantcast
Channel: Moderskeppet.se
Viewing all 739 articles
Browse latest View live

Bildhantera med programmet Luminar

$
0
0

Luminar är ett mindre känt program men jag är helt övertygad om att du kommer att bli positivt överraskad över vad det kan göra.

Ja, så säger Peter Györffy i inledningen av kursen ”Luminar från början”.

Peter ger i kursen en översikt över programmet och visar de två huvuddelarna: bildorganisering och bildredigering. Och i version 4 så börjar Luminar på allvar bli ett alternativ till dyrare prenumerationsprogram.

Luminars styrka förutom priset är att det erbjuder både bildorganisering och bildredigering. Sen har programmet sina begränsningar i vissa delar, t.ex. är det lite långsammare när det ska ladda upp bilder.

Bildorganisering

I delen om bildorganiseringen lär Peter dig hur du organiserar dina bilder samt betygssätter och märker upp bilderna. Organiseringen är funktionell men har inte alla funktioner som ett dyrare program erbjuder. Så har du en väldigt stor mängd bilder kan det vara lite klurigare att hitta än i motsvarande program.

Bildredigering

En sak som sticker ut i bildredigeringsdelen är AI-funktionerna. Något som säkert kan tilltala många användare. Flera AI-funktioner gör att bilden redigeras på ett smidigt sätt och med förvånansvärt bra resultat.


I kursen ”Luminar från början” visar Peter Györffy steg-för-steg hur du laddar upp dina bilder, organiserar dem och bildredigerar.

Nyfiken?
Se kursen!

 


Kom igång att skriva boken om dig

$
0
0
Skriv om ditt liv

Existensiell trygghet. Försoning. Kreativ glädje. Mening även med det som är svårt. Stolthet över att få ihop ett material genom egen kreativ kraft och erfarenhet.

Det är några av de vinster Eva Bergengren tror du kommer uppleva om du börjar skriva om ditt eget liv. Att skriva din egen livsberättelse.

Du kanske upplever att självbiografier bara är för kändisar. Icke. Vilken bok tror du att dina barn helst vill läsa, vilken bok kan du efterlämna till världen som ger en sann bild av hur det är att leva och bo? Din berättelse!

Tio anledningar

En av Evas mest populära föreläsningar handlar om varför du ska skriva boken där du är huvudperson. Vi är riktigt glada att du som medlem nu kan ta del av denna föreläsning.

Eva Bergengren

Eva berättar i föreläsningen om hur saker kan väcka minnen till liv när du skriver, som din ärvda kaffeservis.

I föreläsningen Skriv om ditt liv får du tio anledningar till varför du ska skriva ned din livsberättelse. Du får också fem tips på hur du rent praktiskt kan komma igång. Efter föreläsningen kommer du inte finna någon anledning till att inte pränta ned din story.

En dialog om visuell kommunikation

$
0
0
Fotografi visuell kommunikation

Hela våren 2009 skrev jag och Göran Segeholm manus till distanskursen Fotografi Visuell kommunikation. Den skulle börja till hösten på Högskolan i Jönköping och 1500 sökte till första antagningen.

På den tiden var nästan allt distansbaserat en lärare inspelad i sitt klassrum framför sin whiteboard. Ofta med studenter i salen. Det var dåligt ljus och ljud. Och tråkigt.

Vi ville bryta mot det. Istället ville vi att lärarna skulle kännas som vänner. Som sakta letar sig fram till kunskapen.

Det är inte slut än

Det känns extra roligt att det är nio år sedan vi spelade in kursen och den är fortfarande populär här på Moderskeppet. Därför har jag och Göran nu börjat träffas regelbundet för att spela in nya avsnitt i samma anda. En videoserie om Fotografi visuell kommunikation

Vilka tio fotografer borde alla känna till?

Det är ett nytt bord, ny studio och nästan ett decennium äldre lärare. Men målet är det samma. Att du ska lära dig mer om foto, inte bara din kamera. Så att du kan ta och förstå bra bilder. Och samtala om svårtolkade bilder med stor förståelse.

Naturbilder i Lightroom Classic

$
0
0
Älg på åker

Naturfotografen Patrik Larsson vill ta med sig alla naturupplevelser hem. Han vill att det han kände ska synas i hans bilder. Men, det är lätt att bilderna direkt i kameran upplevs platta och färglösa. Skogen saknar djup, stenarna är för mörka och himmeln är för ljus.

Hitta ditt arbetsflöde

I stora drag arbetar Patrik först med de globala justeringarna och därefter med lokala justeringar när han redigerar sina naturbilder. Men ett återkommande tips från Patrik är att du ska börja där det största problemet är. Är bilden blå? Börja med vitbalansen. Är bilden mörk? Börja med exponering.

I kursen Lightroom Classic för naturfotografer delar Patrik med sig av smarta arbetsflöden, de bästa reglagen och hur du ska tänka för att ta fram den magiska känslan av din naturupplevelse igen.

Patrik Larsson arbetar med naturfoto i Lightroom Classic

I Lightroom Classic förstärker Patrik sina bilder för att få fram rätt djup och känsla.

Du har alla möjligheter för att förbättra dina naturbilder i Lightroom Classic. Inte bara så de ser bra ut på sociala medier, utan också för print.

Från ax till limpa

Om du vill följa Patrik när han redigerar naturbilder från start till mål, då ska du spana in resursen Naturbilder i Lightroom Classic. Ta sällskap bakom kulissen och var med hela vägen när fem färdiga bilder blir klara för utskrift. Skog, vilda djur, ängsblomma, kustlandskap eller fågel. Välj det avsnitt som passar dig och dina bilder bäst.

Moderskeppets medlemsgrupp

$
0
0

Vi började året med att starta en medlemsgrupp på Facebook. Perfekt start, inte sant?

Gruppen är till för dig som är medlem hos oss. Där kan du byta erfarenheter, få svar på frågor och visa det du har skapat. 

Vi vill uppmuntra dig till att:

  • Dela med dig av det du skapat.
  • Ställa kluriga frågor.
  • Hjälpa andra medlemmar genom din egen expertis.
  • Knyta kontakter och hitta andra som delar ditt intresse.

Det enda du behöver för att delta är ett glatt humör!

Redskap för att lyckas med dina självstudier

$
0
0

Du precis som jag har säkert storslagna planer för hur mycket du ska lära dig ”när du får tid över”. Problemet är att ”tid över” inte finns. Det är alltid något som tar upp den där tiden. Vad du behöver är en annan typ av plan.

Olika personligheter kräver olika former av planering för att lyckas. Därför har jag samlat tre smarta planeringsverktyg som hjälper dig, oavsett vilken typ av planeringsperson du är.

Du behöver inte använda alla tre – välj utifrån hur du är som person; strukturerad, tävlingsinriktad eller lekfull.


strukturFör dig som är strukturerad

Skriv en plan för dina självstudier.  Med planen sätter du ett mål för ditt lärande och gör om det till ett projekt som du själv har kontroll över. Genom att skriva ner saker som vad du vill lära dig och varför får du hjälp att begränsa, strukturera och planera ditt lärande.

Det här tipset har jag fått från min kompis JosefinaHon är superstrukturerad och skriver alltid planer.  Så lyckas hon också med allt hon bestämmer sig för – oavsett om det rör sig om att lära sig fotografera med systemkamera för att plåta på bästisens bröllop, eller få befordran på jobbet.

En studieplan fungerar lika bra oavsett om du vill lära dig Indesign från grunden, skapa en fotobok till mamma eller förbereda dig för en bröllopsfotografering.

Ladda ner och använd word-mallen som jag skickar med. Skriv ut på papper, eller skriv direkt i ditt ordbehandlingsprogram. Känner du att det är svårt att komma igång? Ladda ner och läs handledningen. Där hittar du exempel och förklarande texter.

Ladda ner studieplaner

Logga in som medlem för att kunna se innehållet


kursbingoFör dig som är lekfull

Spela kursbingo och gör lärandet till en lek! Varje lov kommer min dotter hem med en lapp där det står ”Läsbingo”. Tolv rutor med uppmaning om att hon ska läsa på olika ställen, tider, dagar. När hon läst i en kvart får hon sätta ett kryss. Det funkar otroligt bra! Nu tycker min dotter att det är riktigt kul att läsa på loven.

Tio tusen mellanstadielärare kan inte ha fel… Läsbingo fungerar!

Jag har skapat en egen kursbingobricka åt dig. Ladda ner och skriv ut. Sätt ett kryss när du sett trettio minuter av en kurs.  Välj om målet är att få fem i rad eller om du vill kryssa hela brickan.

Vill du skapa din egen bingobricka så går det finfint. Jag har skapat en tom mall till dig där du själv kan fylla i egna uppdrag.

Ladda ner kursbingo

Logga in som medlem för att kunna se innehållet

Bryt inte kedjanFör dig som gillar att tävla

Bryt inte kedjan!  Sätt ett kryss i en kalender varje dag du repeterat en ny vana som är viktig för dig. Efter ett antal dagar har du en kedja och din tävlingsinstinkt är väckt.

Metoden har blivit känd genom Jerry Seinfeld. När han fick frågan om hur man blir en bättre komiker svarade han:

Vägen till att bli en bättre komiker är att skriva bättre skämt och vägen dit är att skriva varje dag.

Jag har skapat en stor årskalender till dig. Använd den för att komma igång med dina självstudier.

Varje dag har sin egen ruta. Sätt ett kryss när du sett minst ett avsnitt ur en kurs. När du har en kedja ditt jobb förenklat – det är att inte bryta kedjan. Vilket faktiskt är märkbart enklare än att ta sig i kragen och med stark viljekraft skapa något ur inget.

Du behöver inte bry dig om ifall du börjar mitt i en månad – kalendern är skapad så att den fungerar år efter år. Bestäm själv hur många kryss som krävs för att du ska vara ”i mål”. Själv började jag med 100…

Ladda ner bryt inte kedjan

Logga in som medlem för att kunna se innehållet

Rädda och förbättra ljud i Adobe Audition

$
0
0
Ljudvågor

Det är så lätt att komma hem med ett videomaterial där ljudet innehåller bakgrundsbrus från fläktar, eko eller omgivningsljud som är för högt. Med ljudredigeringsprogrammet Adobe Audition finns alla verktyg du behöver för att rädda ljud, lägga till ljud och förbättra ljud.

Adobe Audition

I programmet kan du arbeta i två olika lägen. Mixer eller Editor beroende på om du vill arbeta med en enskild ljudfil eller flera på samma gång.

EQ i Adobe Audition

I kursen lär du dig bland annat att normalisera, lägga på EQ, kompressor och limiter.

En kurs om Adobe Audition

Ett bearbetat och förbättrat ljud kommer höja kvalitén på dina videoproduktioner, därför lär du dig i kursen Ljudredigera med Adobe Audition att arbetar fram ditt ljud på bästa sätt. Om du arbetar med videoredigering i Premiere Pro ska du inte missa kursens stödmaterial där du lär dig att gå från Premiere Pro till Audition.

Vi lär dig Photoshop

$
0
0

Vårt utbud av kurser och uppslagsverk i Photoshop växer ständigt. I 20 år har vi undervisat i programmet och här är fyra bra kurser att börja med:


För dig som vill skapa specialeffekter

Photoshop är ett fantastiskt verktyg för att göra kreativa och häftiga bilder. Här är fyra kurser där du utvecklar ditt skapande. 


Fynd ur vårt arkiv

Bland många Photoshopkurser är det lätt att några hamnar i skymundan. Därför får du här fyra härliga kurstips som lär dig mer av programmet.


Gigantiska uppslagsverk

Vi har samlat våra tips och tricks i två stora textresurser för dig som medlem där du lär dig det lilla extra. 

 

Bläddra bland alla kurser och resurser i Photoshop CC

 

Ps, läs gärna Anders Jensens artikel om Photoshops historia – från hobbyprojekt till världskändis


Hållbar och trygg kundkommunikation

$
0
0
Kundkommunikation

Ett av dina ansvar som egenföretagare är förmodligen att hålla kontakt med dina kunder, svara på frågor och lösa problem. Utan ett bra system för hur det ska skötas och var gränser ska dras finns det risk för att du vaknar mitt i natten av oro.

1. Bestäm din roll

Det första steget mot en hållbar kundkommunikation är att definiera dig själv som kommunikatör. Hur du väljer att framställa dig själv kommer att påverka hur din kund uppfattar dig.

Skilj på din privata och din professionella roll för att lättare hålla oro inom arbetstider. I din professionella roll vill du göra allt du kan för att lösa problemet, men det behöver inte tynga ner dig som privatperson på kvällarna.

Du lär dig mer om din roll som kommunikatör andra kapitlet av kursen Kundkommunikation för fotografer.

2. Uppnå struktur

Du som har sett kursen Ordning och reda för kreativa vet att det är omöjligt att hålla allt i huvudet. Du behöver struktur för att samla fokus till de uppgifter du har framför dig i stunden.

Fördelen med kundkommunikation är att du kan förutse scenarion och lägga upp en strategi för att hantera dem. Då är du förberedd och kan agera istället för att reflektera.

Du lär dig mer om att skapa struktur för kommunikation i tredje kapitlet av kursen Kundkommunikation för fotografer.

3. Skriv mallar

Kommunikationsmallar är ett verktyg för att upprätthålla strukturen du upprättade i förra steget. De hjälper dig att kvalitativt och tidseffektivt kommunicera med dina kunder.

Hitta din personliga röst och börja skriv på dina mallar. Ta hjälp av det du samlade in under första steget för att hitta en bra utgångspunkt.

Du lär dig mer om att skapa kommunikationsmallar i fjärde kapitlet av kursen Kundkommunikation för fotografer.

4. Skapa system

Sista steget är att få in allt i smidiga arbetsflöden. I kursen lär dig både vad du ska tänka på och hur du gör för att skapa system.

Du får också en genomgång av lämpliga verktyg som Excel, ditt personliga mejlprogram, OneNote eller Sprout Studio System.

Du lär dig mer om att skapa ditt personliga arbetsflöde i femte kapitlet av kursen Kundkommunikation för fotografer.

Svartvitt i Lightroom

$
0
0

När du tar bort färgen i ditt foto resulterar det ofta i en mer känsloladdad bild. Det är enkelt att skapa en svartvit bild i Lightroom– men för att få ett riktigt bra resultat krävs det lite mer, både av originalbilden och teknik!

I den här kursen visar Åsa Jakobsson vad hon tittar efter i fotot för att avgöra om det passar för just svartvitt. Hon lär dig de bästa teknikerna i Lightroom för att skapa svartvita bilder precis som du vill ha dem.

Du får också ta del av hennes arbetsflöde så att du får bästa möjligheten att lyckas med din svartvita foton.

Typografins hemligheter

$
0
0

En del typsnitt passar bättre som rubrik, andra som brödtext och en tredje som expressiv typografi, där det visuella tar mer plats än texten självt.

En bokstav utseende kan brytas ned i små beståndsdelar. När du lär dig dess uppbyggnad, kan du avkoda olika typsnitt samt hitta typsnittsfamiljer och typsnitt som passar för just det du ska skriva.

Bokstav och typografi beståndsdelar

För gemene man kanske inte skillnaden på bra och dåligt typografi är medvetet märkbar, men den påverkar dig i stor grad. Både läsbarhet och känsla.

För den som jobbar med text är det många små (men viktiga) beslut som gör helheten.

En kurs om typografi

I kursen Typografi lär du dig alltifrån bokstavens anatomi, typsnittshistoria till hur du väljer två olika typsnitt som passar ihop.

Typsnitten i en trycksak ska komplettera varandra och vara olika i utseende, utan att de ”tävlar” om uppmärksamheten.

På ett rappt och underhållande sätt tar Sara Stierna dig runt i typografins värld och hemligheter. Kursen ger dig de bästa verktygen för att kunna välja typsnitt som gynnar ditt innehåll.

Bildbehandla hundbilder i Lightroom Classic

$
0
0
Hundbilder i Lightroom - Svarvtit

Åsa Jakobsson är hundfotografen som i Lightroom Classic lyfter fram hunden i sina bilder och låter pälsens struktur och färg förstärkas. En valps päls ska se mysigt mjuk ut och en svart päls ska ha glans utan blåstick.

”Det händer mig ofta att jag tar en bild på en hund som känns wow – men när jag öppnar den på datorn så får jag inte alls samma känsla. Vad hände med det fina ljuset och färgerna? Bilden känns sned, och dessutom syns mattes hand i bilden…”

Bildhehandlingen ska gå snabbt, tycker Åsa. Samtidigt som slutresultatet ska bli en bild som förmedlar den känslan du som fotograf hade på plats.

Hundbilder i Lightroom

En svart päls blir ofta väldigt mörk jämfört med omgivningen och får lätt blåstick. Före bildbehandling till vänster och efter bildbehandling i Lightroom till höger.

Kursen Hundbilder i Lightroom

I kursen Hundbilder i Lightroom visar Åsa dig arbetsflödet för att redigera hundbilder. Dessutom innehåller kursen ett helt kapitel där hon strösslar med knep för hur du får fram olika slags päls på bästa sätt. Direkt från kameran är det lätt att svart päls saknar struktur och vit päls upplevs överexponerad.

Hur du tar över din bild till Photoshop, för att redigera bort koppel eller hundklubbens agilitybana i bakgrunden, får du också lära dig i kursen.

Psssst. Självklart fungerar kursen även för våra andra fyrbenta vänner såsom häst och katt!


Andra kurser om hundfotografering

Även om du i bildbehandlingen kan lösa en hel del, behöver du tillsammans med din hund lära er att låta fotograferandet vara kul för att få till bra bilder. Det lär Åsa dig i två av hennes andra kurser.

Aida Chehrehgosha bearbetar sitt liv med kameran

$
0
0
Aida Chehrehgosha

Det finns människor som lever på ytan och trivs bäst där. Och så finns det människor som Aida Chehrehgosha, som inte stannar där, utan som söker sig längre in i sig själv, eller kanske tvingas in, och lever med det som finns där.

Aida plockar fram sina tvångstankar och sina känslor och gör foton av dem. Den inre, lite suddiga bilden gör hon verklig, HD-skarp, och hänger upp den på väggen, så att både hon och andra kan se den.

Hon gör det för att kunna se på jobbiga tankar och känslor utifrån, för att se banaliteten i dem, och kanske, för varje foto, bli lite, lite friare som människa.

Aida Chehrehgosha

Iscensatte sina föräldrars död

Aida hade en tuff uppväxt i en dysfunktionell familj med mycket konflikter. För att hantera och bearbeta de erfarenheterna, sitt hat och sin ilska, gjorde hon 2008 ett mycket uppmärksammat examensarbete på konstfack.

Hon tog med sig sina föräldrar till sin barndoms stad Västerås, och iscensatte där sina föräldrars död. Hon styrde och ställde med sina föräldrar för att få de bilder hon ville ha. Hon tog tillbaka makten och kontrollen över sitt liv.

Idag, när vi tio år senare åker tillbaka till platserna för dessa bilder, har ilskan och frustrationen vänts till kärlek. Hon beskriver med ömhet sina föräldrar som ställde upp på att ta bilderna, som la sig på den köldfrusna marken och i den blöta vassen för att tillgodose sin dotters vilja. Och Aida tackar arbetet med bilderna för att hennes känslor och relation till föräldrarna vänts från ilska till kärlek.

Att mina föräldrar gjorde det för mig är den finaste present jag har fått, säger hon.

Aida Chehrehgosha

Aidas examensarbete på Konstfack 2008 fick stor uppmärksamhet, när hon iscensatte sina föräldrars död, som ett sätt att hantera sina erfarenheter inom familjen med mycket konflikter under sin uppväxt .

Och hur berör detta dig och mig? Det är ju Aidas erfarenheter det handlar om? För den som någon gång öppnat dörren lite på glänt till sitt eget inre liv är det lättare att känna igen sig i en annan människas. Så kan Aidas berättelser vara igenkänning och bearbetning för den som vill se. Och varför inte inspiration till eget skapande i samma anda?

I det nära reportaget om Aida Chehrehgosha får du som medlem en unik inblick i en konstfotografs liv och skapande.

Lär dig fotofunktionerna i din iPhone

$
0
0
Sanna fotar med iPhone

Din iPhone är enkel att fotografera med, men den rymmer också många möjligheter. Smarta funktioner och verktyg som lyfter ditt fotograferande och gör att du tar bättre bilder. Verktyg som ibland är lite gömda och hemliga…

Bildserie

Fota en bildserie när du vill fånga liv och rörelse.

Jag guidar dig i iPhonens kamera-app och hjälper dig få koll på bra inställningar och användbara knappar.

Lär dig knepen för att fotografera vidsträckta panoraman, mäktiga HDR-bilder och mjukt flödande vatten med hjälp av lång exponering. Få koll på det användbara Bildserie-läget och få svar på varför du då och då borde slå om kameran till svartvitt.

Det och mycket mer. Häng med ut på fototur!

Se alla videoguider

Fota panorama

Fånga ett vidsträckt landskap genom panorama-läget.

Panorama

Nå ut till fler med dina Instagram-bilder

$
0
0
Instagramma som proffsen

Tycker du att världen borde få njuta av dina alster lite oftare? Instagram är den perfekta plattformen för det!

Men, då räcker det inte med att posta blandade dagboksbilder från din dagliga tillvaro. Du behöver renodla ditt innehåll och känna till de taktiska hemligheterna som ökar räckvidden på dina bilder.

Nå ut till fler på Instagram

Nyckeln till ökad räckvidd

För att nå ut behöver du veta vilket innehåll som fungerar bäst, hur olika bildformat påverkar engagemanget, hur du skriver bra bildtexter och hashtaggar, hur du vässar din profil och hur du undviker fällorna som kan göra att din bild blir osynlig för andra.

Precis det, och mycket mer, kan du lära dig i vår Instagramkurs!

Kursen passar perfekt för dig som redan har ett Instagramkonto idag, men som aldrig har använt medvetna strategier för att öka din räckvidd.


Boka tid för ditt lärande

$
0
0

Jag ser kompetensutveckling som motion. Alla vill göra det, men det finns motstånd inbyggt i det som gör att det lätt offras i vardagen. Ofta för tidsbrist.

Om du alltid ursäktar dig med tidsbrist lurar du dig själv. Bra lärande som verkligen ”biter” är precis som fysisk ansträngning: Obekvämt!

Som med motion behövs avsatt tid och mål – löften mot dig själv och kanske mot andra.

Om du verkligen vill lyckas med att lära dig nya saker: Boka en fast tid i din kalender och betrakta den som helig.

Välj planeringssätt

Olika personligheter kräver olika former av planering. Därför har vi samlat tre smarta tekniker som hjälper dig. Välj den som passar dig allra bäst.

För dig som är strukturerad

Skriv en plan för dina självstudier. Med planen sätter du ett mål för ditt lärande och gör om det till ett projekt som du själv har kontroll över.

Genom att skriva ner saker som vad du vill lära dig och varför får du hjälp att begränsa, strukturera och planera ditt lärande.

Ladda ner mallen för att skapa din studieplan.

Vill du ha lite hjälp igång? Ladda ner studieplanen med handledning.


För dig som är lekfull

Spela kursbingo och gör lärandet till en lek! Skriv ut en bingobricka. Sätt kryss när du sett trettio minuter av en kurs. Välj om målet är att få fem i rad eller att kryssa hela brickan.

Ladda ner mallen för att skapa din bingobricka.

Vill du ha lite hjälp igång? Ladda ner en ifylld bingobricka.


För dig som gillar att tävla

Bryt inte kedjan! Sätt ett kryss i en kalender varje dag du repeterat en ny vana som är viktig för dig. Efter ett antal dagar har du en kedja och din tävlingsinstinkt är väckt.

Ladda ner kalendern och sätt igång direkt.

12 tips för mer kreativitet

$
0
0

Under perioder kör jag fast. Jag tappar helt inspirationen och nyfikenheten i mitt skapande. Utan anledning blir jag mer självkritisk och förlorar viljan att börja med nya saker.

Därför gör jag ofta små ritualer för att skaka liv i mig. Jag vet att jag blir på bättre humör av dem.

Upplever du samma sak? Här är mina tips på 12 saker du kan göra.

1. Begränsa dig

När jag var 9 fick min kompis ha en lapp för ena ögat. Doktorn sa att det tränade det svaga ögat. Nu ska jag fota helt med mobilen en månad. Begränsningar utmanar metoder som stelnat.

2. Ändra stämningen

Vad har du på ditt skrivbord? Blir du glad av det? Ha aldrig räkningar eller påminnelser där skapande sker. Gör dem eller göm dem.

Det behövs bara 7 x 7 cm gult papper för att ta död på skaparlusten.

3. Lär dig något nytt

Ett kinesiskt ordspråk: ”Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad.” Unna dig en studiedag.

4. Träna detaljerna

Zlatan spelar inte bara match. Välj något litet och träna 30 minuter isolerat på det. Resultatet behöver inte ens bli bra. På träning räknar ingen målen (möjligtvis gör Zlatan det, men du fattar poängen.)

Oavsett hur bra fotograf du är kan du träna på Skit i förgrunden

5. Kolla i ditt nybörjararkiv

Kommer du ihåg när du inte kunde? När allt var nytt. Titta runt bland dina äldre projekt. Du blir påmind om din utveckling och att du är på väg någonstans.

6. Sätt exakta kunskapsmål

Ett nytt och superkonkret kunskapsmål är bra för utvecklingen. Exempelvis: ”Jag ska lära mig använda gyllene snittet.” I jakten på resultatet lär du dig mer än målet.

Se: Avsnitt om Gyllene Snittet i Bildkomposition

7. Härma någon

Det finns en skröna om gitarristen Yngwie Malmsteen som lär ha sagt till sin största idol: ”Jag kan spela alla dina solon, fast dubbelt så fort.” Gör ditt bästa för att efterapa stilen hos en fotograf du beundrar. Så småningom uppstår naturlig variation och din egen stil uppstår.

8. Sätt upp ett foto vid skärmen

Du skapar åt den som är närmast i tanken. Skärmen är en spegel (ärligt, du kan rätta till luggen med skärmen som hjälp). Skriv, fota, redigera med någon annan i tankarna genom att nåla upp en bild vid skärmen.

Detta brevet är skrivet när någon ”tittar på.”

9. Fråga någon annan

Visa upp ditt skapande för någon som inte begriper ett dyft om det du gör. Varför inte din farmor eller ditt barnbarn? Fråga: ”Vad är bäst med det jag gjort?” Lyssna noggrant, för de ser hur duktig du är.

10. Beröm dig själv

Lämna aldrig ett slutfört arbete utan att hinna känna tillfredsställelsen av framgång. Evolutionen gav dig tillräckligt långa armar för att klappa dig själv i ryggen. Ta även vara på beröm från andra – skriv ner den, spara den. Det är bränsle.

En intervju jag är stolt över: Hur jag får fler gilla på sociala medier?

11. Håll en uppdaterad bästa-hög

Ha en mapp på hårddisken, eller ännu bättre ett fotoalbum i hyllan, där du har dina bästa verk. Dina egna Greatest Hits. Titta i den en gång i månaden.

12. Formulera dina kunskaper

Din hjärna ser inte allt det du har lärt dig om du inte själv kan beskriva det. Sätt dig ner efter ett framgångsrikt uppdrag och skriv kort vad du lärde dig av det. Din hjärna kommer nu att spara det på ett ställe där det är mycket lättare att hitta den.

I början kan det underlätta att först skriva vad du rent sakligt gjorde. Och sedan vad du lärde dig på raderna under.


Ps. Är allt du saknar tid? Vår kortkurs Ordning och reda för kreativa ger dig tillbaka kontrollen över dina dagar.

Surrealismen allt mer verklig

$
0
0

När jag träffar Erik för ett reportage är det tre saker som slår mig: de hemvävda produktionerna, mixen mellan lekfullhet och budskap – och lusten att fotografera bilden mer ”färdig” från början. Låt mig ta de tre iakttagelserna en i taget.

De hemvävda produktionerna

Erik bor numera i Prag men är titt som tätt på besök hemma i barndomshemmet i Stora svenstorp utanför Götene där föräldrarna fortfarande bor. Och han är inte bara hemma och latar sig, nej, Erik producerar.

Merparten av hans bilder är fotograferade max 20-30 minuters bilväg från föräldrahemmet. Och han tar gärna hjälp av grannar och boende i trakten. Bilden ”Big Red Button” är ett bra exempel.

Platsen ligger bara 200 meter ifrån Eriks barndomshem. Modellerna på bilden bor 200 meter åt det andra hållet. Gropen är grävd av en granne som är grävmaskinist. Och tryckknappen med lock är gjord av en snickare några kilometer bort tillsammans med glasmästaren i Götene. Lokalt så det förslår.

Mixen mellan lekfullhet och budskap

Bilden nedan är ett bra exempel på Eriks lekfullhet så som vi har vant oss att se den. Vardagliga saker förvrids och blir till absurditeter.

Men det underliggande budskapet i bilderna finns där. Bilden ”Red Big Button” ovan är ett bra exempel. Tryckknappen på bilden är en slags resetknapp för världen. Utvecklingen har gått dithän att något måste ske. Någon måste trycka på resetknappen för att allt ska börja om.

Fotografera bilden mer ”färdig”

Erik säger att bilden ”Red Big Button” är den bild där han gjort minst arbete i Photoshop efteråt. Utmaningen låg istället i att försöka göra den så färdig som möjligt redan vid fotograferingstillfället. Det enda som Erik har gjort i efterhand är att göra gropen lite djupare, klona bort ett hus och justera färgerna. Typ.

Desto mer är klart från början: gropen är grävd, modellerna står på platsen, tryckknappen är verklig rekvisita placerad i gropen. Till och med himlen är den som var vid fototillfället.


Se Erik berätta mer om sitt liv och konstnärsskap i det djuplodande reportaget om honom. Du ser det som medlem på Moderskeppet.

Jobba och utbilda på distans – vi lär dig

$
0
0

Plötsligt är jobba på distans inte en grej för några få – det är snabbt vardag för många medlemmar på Moderskeppet. Vi skapa därför ytterligare onlinekurser på ämnet.

Vi hjälper dig att arbeta och samarbeta med andra, trots att du är kvar hemma. Lär dig dela filer och hålla videomöten.

Vi släpper även onlinekurser för dig som leder och undervisar andra – lär dig skapa webbseminarier och videoinspelningar.

Detta är nysläppt. Uppdateras regelbundet.

Fler kurser kommer till alla medlemmar kommande två veckor. Lycka till där ute!

Fem tips för hur du jobbar med rösten i webbseminarium

$
0
0

1. Le! För det hörs

Det är ingen slump att “Smile & Dial” är det heliga budordert inom all form av telefonförsäljning och kundtjänstkommunikation. Det hörs tydligt på din röst om du ler – det påverka både din intonation och ditt tonfall.

2. Slappna av och ta stöd av magen

Är du ovan och obekväm att prata framför en kamera är det lätt hänt att du blir nervös och spänner kroppen. Det påverkar din röst som helt plötsligt låter ansträngd och gäll. Lite som grodan Kermit.

Öva på att slappna av i kroppen och prata med stöd från magen. Det är viktigt för att din röst ska hålla. När du pratar med magstöd använder du ditt vanliga röstläge och då kan du prata mycket längre utan att bli trött i halsen eller ännu värre hemska tanke – tappa rösten.

Så, ta ett djupt andetag och slappna av. Rösten ska ha komma från magen.

Pratar in i mobilkamera

När du talar så långsamt att du själv tänker “shit det här är långsamt” DÅ håller du troligtvis ett bra tempo.

3. Prata långsammare

Ett av de vanligaste misstagen presentatörer gör är att dom pratar för fort. Återigen är det nervositeten som spökar. När du blir nervös så börjar du omedvetet att prata fortare och fortare. Du märker det inte, men det gör din deltagare.

Att tala långsammare är svårt. Du kommer att behöva öva. För lagom långsamt är obekvämt långsamt.

4. Variera ditt tempo

Jag skrev precis att du ska prata långsammare. Men inte alltid. Ibland är det bra att växla upp. Det gäller ju hela tiden att hålla uppmärksamheten hos din tittare.
När du variera ditt tempo får du dynamik. När du höjer tempot en aning så tillför du energi. Du kan också använda tempot för att betona vissa delar av det du säger. Om du säger några ord långsammare så blir dom betonade.

Föreläser framför webbkamera

Din röst är ett fantastiskt verktyg vid alla former av presentationer – inte bara webbseminarium.

5. Variera rösten

Jag älskar att lyssna på ljudböcker och jag har upptäckt att det finns vissa uppläsare som jag gillar extra mycket. Först kunde jag inte sätta fingret på varför, men det vet jag nu.

De är otroligt skickliga på att variera sina röster – rösterna går från svaga viskningar till kraftfulla rytanden. Det fångar mig – jag rycks med av röstens dramaturgi.
Det här knepet kan du också använda dig av när du håller i ditt webbseminarium. Prova att tala starkare eller svagare om du har någon speciell mening du vill poängtera.


Använd de här tipsen tipsen när du håller dina webbseminarium så lovar jag att du kommer att öka dina chanser enormt när det kommer till att nå fram och fånga din publik.

Fler tips om hur du bäst förbereder och presenterar ett webbseminarium hittar du i kursen Lyckas med webbseminarium.

Viewing all 739 articles
Browse latest View live