
Allt fler har funderingar kring och planer på att digitalisera gamla bildarkiv. Att ta tillvara på det gamla så att det inte tynar bort och blir förstört med åren och dessutom göra bilderna mer tillgängliga. Allt från högar med osorterade papperskopior till lådor med diabilder och negativ.
Det tycker vi är otroligt skoj (många av oss gör det själva) och vi har såklart satsat på att skapa flera kurser som lär dig det här med att digitalisera och restaurera.
Vår lärare Gustaf Hellsing är något av en expert och han visar hur du både kan skanna och fota av dia. En fråga som både han och vi ofta får är:
Jag har ingen skanner så jag tänkte fota av mina diabilder. Men får jag sämre kvalitet då än om jag skannar?
Det finns såklart både fördelar (och nackdelar) med båda metoderna och Gustaf pratar mer om dem i ett avsnitt ur kursen Fota av dia och negativ.
När det gäller kvaliteten så har Gustaf testat att både skanna och fota av en diabild för att jämföra. Du kan ladda ner hans bilder högupplöst (5MB) för att själv jämföra.
- Jag tycker den fotograferade bilden på de flesta ställen är bättre än den skannade. Det blir såklart alltid en jämförelse mellan en viss skanner och ett visst objektiv, men jag tycker också att det är enklare och snabbare att fotografera av diabilder än att skanna dem.

Fotograferad bild till vänster och skannad till höger.
Har du ingen skanner idag men ändå vill sätta tänderna i att digitalisera gamla diabilder, så kan du alltså få riktigt bra resultat med din digitala systemkamera.
Mer om utrustning och tillvägagångssätt i Gustafs kurs för Guldmedlemmar.
Lycka till!